• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

De politie van Nederland staat in de schijnwerpers. Met hulp van dichter Quincy Gario die hen daar met al alle liefde bij hielp. Maar wie heeft er nou een punt of kan in het gelijk worden gesteld? Wie heeft de waarheid over het eeuwenoude feest waar ik vroeger met smacht naar uitkeek?

In mijn kinderjaren zette ik vanaf 1 december trouw mijn schoentje voor de deur. Een mooie tekening voor de Sint, een koekje voor pieterbaas en een worteltje en glaasje water voor het paard van Sinterklaas. En ja hoor na vier dagen met smart te hebben gewacht was de Sint langs geweest. Mijn vader haalde al zijn trukjes uit de trukendoos om mij te doen laten geloven dat de Sint echt was langs geweest. Gebons op de deur, tekening en koekje weg, het worteltje was aangetast en het glas half leeg. Feest, de Sint is geweest!

Een feest. Een feest voor klein, maar ook groot. Mijn ouders beleefden veel plezier aan de blijheid die zij terugkregen nadat ik mijn cadeautjes zag. Geen moment hebben mijn ouders gedacht: ‘Ik geef mijn kind op 5 december geen cadeautjes en zeg: Sinterklaas bestaat helemaal niet! Kom op niet zeuren en huilen, de Sint bestaat niet. Hij was een slavendrijver met allemaal slaven om zich heen.’

Ik vraag me af hoe een eeuwenoude man gelinkt wordt met slavernij en dat iemand toen ineens heeft besloten (of bedacht) dat hij een slavendrijver is en dat zijn pieten, welteverstaan zwarte pieten, slaven zijn geweest. En dat misschien wel weer iemand anders heeft bedacht: ‘welnee schrap die slavernij en maak er een groot kinderfeest van.’ De gebeurtenis in Dordrecht heeft mij wel aan het denken gezet. Hoe kan een kinderfeest dat niet alleen in Nederland maar ook op Curaçao en in Suriname wordt gevierd iets slechts met zich meebrengen. Hoe weet de Curaçaose dichter dat de zwarte pieten slaven zijn geweest? Ik ben toen op speurtocht geweest om achter het echte verhaal van de Sint te komen. Veel duidelijkheid heeft dat niet opgeleverd maar juist meer vraagtekens. Wie is deze man toch?

Tijdens mijn speurtocht ben ik op informatie gestuit waar mijn wenkbrauwen wel van omhoog gingen staan. Ik zal proberen om alles wat ik heb gevonden op een rijtje te zetten en te kijken of u en ik net zo verbaasd zullen zijn of juist gerustgesteld.

Zoals vaak wordt gedacht komt Sinterklaas uit Spanje, elk jaar wordt de Sint opgewacht bij een haven want de stoomboot uit Spanje, ja die komt weer aan. Een stoomboot vol met zwarte pieten. Men is toen gaan denken dat de zwarte pieten slaven zijn omdat in Spanje veel slavernij was en daar veel slaven vandaan komen. Maar lieve mensen, de Sint komt helemaal niet uit Spanje!

De Sint was een bisschop uit Myra, een plaatsje in het zuiden van Turkije. Sint-Nicolaas stierf op 6 december en werd de beschermheilige van zeelieden, handelsreizigers, dieven, pandjesbazen, maagden, prostituees en lieve kindertjes. Zijn graf in een voor hem gebouwde kerk in Myra werd een bedevaartsoord voor duizenden reizigers.

Vanaf daar hebben zeelui de overblijfselen van de heilige overgebracht naar het de stad Bari in Zuid-Italië omdat zij niet wilde dat zijn overblijfselen in verkeerde handen zou vallen. Tot de dag van vandaag ligt de Sint in het plaatsje Bari. De stad viel in 1503 in handen van de Spanjaarden tot in de achttiende eeuw en daarom is Sint-Nicolaas een paar eeuwen ‘Spaans’ geweest.

Daar is de verwarring ontstaan. Het Spaanse werd gelinkt met slaven en zo ook de zwarte pieten. Maar in Italie waren veel schoorsteenvegers en van het zwarte roet werden zij zwart. Een laatste theorie die ik heb gevonden vond ik wel het meest merkwaardig en stiekem eigenlijk ook wel een klap op de vuurpijl.

De Sint heeft een Ethiopische slaaf vrijgekocht en die heette Piter. Als dank voor zijn bevrijding is Piter, zeer waarschijnlijk, bij de Sint gebleven om hem te helpen. Dit slaat wel haaks op de gedachte van de vier demonstranten. De Sint is eigenlijk wel een multiculturele man, in mijn ogen dan.

Lieve mensen, het verhaal rondom Sinterklaas zal naar mijn idee altijd een mysterie bijven. Een ieder mag zijn eigen gedachte en theorie hebben. Mijn theorie is en blijft dat het een kinderfeest is waar niet gekeken wordt of er alleen maar blanke kindjes de Sint staan op te wachten. Maar juist een feest voor alle kinderen in alle kleuren. En ouders die helemaal opleven van de zenuwen, spanning en het enthousiasme dat hun kinderen krijgen van dit eeuwenoude feest.

41 reacties op “Zwarte piet wiede wiede wiet?”

 1. Sinterklaas is een leuk feest voor kinderen en het is een ytijdelijk feest tot een jaar of 8 ongeveer.
  Het maakt niet uit wat de verleden van Sinterklaas was en hoe hij aan zijn pieten is gekomen

  Feit is dat Nederland een zwart verleden heeft gehad in de slavenhandel waar de dag vandaag nog heel veel spanning veroorzaakt. Het beeld van een witte baas met zwarte helpers helpt niet om die spanningen te verzachten.

  Nou kan men zeggen het is flauwekul het is en dat het een kinderfeesje is maar laten eens eerlijk zijn met onszelf… een kind wordt eigenlijk op een heel onschuldig manier gebrainwashed dat het beeld een acceptabele beeld is van de maatschappij waarin ze leven kijk maar naar de rol van Piet als “boeman” en de sint als “goed heilig man”

  Al is Santa Claus geinspireerd door Sinterklaas hebben ze in de VS elfjes inplaats van zwarte Pieten waarom? Think people!!!

  Alweer het maakt niet uit wat de historische feiten zijn van Sinterklaas al was het goed bedoeld rasistisch of niet… DE ZWARTE PIEt IS GEWOON NIET MEER VAN DEZE TIJD!!!

 2. Wees blij dat het een multicultureel feest is.. als er witte pieten waren dan zouden er worden geklaagt dat er geen donkere pieten zijn.

 3. @ARIS
  Dus jij wilt zeggen dat als iemand mij beledigt, dat ik ervoor kies om beledigd te voelen? en de ander heeft helemaal niks mee te maken?
  dus met andere woorden rasisme begint bij mij en niet bij de KKK.
  Bedankt he

 4. @ Solange, wat heb jij een boter op je hoofd. Heb jij het nou zo slecht op ons eiland met de gesubsidieerde wegen, gesubsidieerd onderwijs, NL paspoort etc.

  Hou eens op met die onzin, jij komt niets te kort!!!!!!! Altijd de slachtofferrol!!!!!!!

  Ik ben ook een ZWARTE yu’i Korsou en ik vind Zwarte Piet stoer en laat het sprookje voor de kinderen nog lang blijven.

 5. Gevonden op You Tube

  150.000 mensen

  Videolink: http://www.youtube.com/watch?v=ph3YMoHYaxE&feature=youtu.be

 6. Het is echt vreselijk wat er gisteren gebeurde op Curaçao. Ik zag net op deze site het filmpje over de intocht van Sinterklaas en ik ben echt geshockeerd! Al die arme onschuldige donkere kinderen die samen met hun even donkere ouders echt werden gedwongen om de verschrikkingen van Sinterklaas en zwarte piet te aanschouwen. Je zag echt de angst in hun ogen… Gedwongen lachen en ze moesten doen als of ze het leuk vonden. Vreselijk….

  Mensen, kijk even zelf naar het filmpje en vraag je dan nog eens of of het allemaal echt zo erg is als veel mensen hier beweren….

 7. En zo verscheen er gisteren op de Nederlandse televisie (DWDD) een Sinterklaas die deze hobby al 34 jaar uitoefent. Het bijzondere aan deze goedheiligman was, dat hij een Surinamer was, met een donkere huidskleur, die zich voor de gelegenheid wat lichter had geschminkt. Een soort zwarte piet in omgekeerde vorm. Kennelijk voelde niemand zich gediscrimineerd.

 8. Sommige mensen denken dat ze eerst hun kleur zijn, daarna misschien een mens, een vrouw, een man, Nederlander, Yiu di Kòrsou, oud, jong, slim, dom, enz. Daarom hebben we zoveel te maken met racisme dit en racisme dat. Als iemand mij, hoe dan ook, beledigt, is het omdat ik me beledigd wil voelen. Het door het leven heen wandelen, met al z’n ups and downs, maar met de trots een mens te zijn met m’n eigen mening en m’n eigen identiteit, oftewel het “I am”- zijnde, is genoeg om het woord zwart, blank of welke kleur dan ook te noemen en aan te horen bij welke spreekwoord, cultuur en of taal, zonder enig gevoel van onzekerheid of gekwetste eigenwaarde. Wie jullie allemaal ook mogen zijn, begin van binnenin, bij jezelf, ipv binnenuit. Ieder mens is een mens, wie en hoe ze ook mogen zijn. Heb respect voor jezelf zodat anderen respect voor je hebben. Wees een mens ipv een kleur, want om te beoordelen moet je perfect zijn en dat is niemand!

  Trouwens, zeer interessante artikel!

 9. ‎”Ik heb vroeger altijd geleerd dat Zwarte Piet niet altijd zwart is geweest, maar dat hij door het roet van de schoorsteen zwart is geworden.”

  Dus….
  i.p.v. van zonnebank; klim door een schoorsteen
  i.p.v. botox om mooie volle lippen te krijgen; klim door een schoorsteen
  … i.p.v. mooie krullen door permanent: klim door schoorsteen

  Wordt door schoorstenen klimmen een nieuwe rage op gebied van haar, mode en beauty?

 10. Wiede wiede wiet, wat rookt piet?
  daarvan wordt Kortjakje ziek
  Gewoon lekker onze kinderen een paar jaartjes voorliegen en in de maling nemen, prachtig toch! Tegenwoordig kan ieder kind dat lezen kan zelf wel de “waarheid” zelf opzoeken op internet…
  Laten we het lekker op traditie houden net zoals de voorgaande jaren
  Voor alle mensen die hierover gefrustreerd blijven; steek die energie maar in een een nieuwe multiculturele traditie om jullie frustraties uit de weg te helpen…
  wellicht een die minder goed is voor de commercie en tandartsen…

 11. Mooi geschreven verhaal. Ik las het met plezier! Er valt zeker een interesant historisch onderzoek te doen over dit cultureel fenomeen en hoe het tot stand is gekomen.

  De huidige discussie over al deze onzin over zwarte pieten heeft geen nut. Als je het over rascisme/discriminatie wilt hebben , is het beter te praten over het feit dat Antilianen als 2de rangsburgers worden gezien en behandeld in het koninkrijk en niet over geschminkte figuren van een kinderfeest gebaseerd op een door de kerk heilig verklaarde man die bevrijde slaven als knechten behield. Iets dat zeer normaal was in de oudheid.
  Wees niet boos over het feit dat de schmink van de pieten toevallig zwart is. Het bijft de beste schmink om iemand onherkenbaar te maken, en als het je echt stoort dan schmink je de pieten maar in een andere kleur, het zal weinig mensen een worst wezen wellke kleur een piet is En dat pieten kroeshaar hebben?? dat heb ik nooit gezien. De pieten hebben pruiken met KRULLEN!!! lange krullen trouwens.
  Ik ben opgegroeid met sinterklaas liedjes in twee talen waarvan de betere liedjes in het papiamentu zijn. Hoezo san nikolas geen onderdeel van Curacaose Cultuur?

 12. Afschaffen? NEE
  Gekleurde pieten of pieten met roetvegen en zonder kroeshaar etc. : JA, idd iedereen blij!

  Het enige wat ik altijd zo jammer vind, niet alleen in deze discussie, is dat er altijd zo gegeneraliseerd moet worden! De nederlanders dit! De Antillianen dat, de Surinamers zus! De Amerikanen zo! Het zijn toch niet altijd alle mensen die op die manier denken?! En dit wordt nu wel zo overgebracht, op ons allemaal…..

  We zijn allemaal mens! Laten we elkaar eindelijk als gelijk gaan zien!

 13. @Solange; Ok. respect. Ik ben wit, dus ik zal sommige dingen anders aanvoelen [hoewel ik zeker wel met racisme te maken heb gekregen!!!]. Maar goed. Kom dan met een oplossing. Zou het dan wel ok zijn om de pieten te veranderen in echte schoorsteenvegers. Met dezelfde outfit als nu, maar dan geen krulhaar en rode clownslippen. En niet volledig zwart geschminkt maar meer zoals roet [ze moeten natuurlijk wel onherkenbaar blijven voor de kinderen]? Want dan is het probleem snel opgelost en ik denk niet dat nederlanders daar op tegen zouden zijn. Om een piet bv groen te verven lijkt mij niets. Dat wijkt zo totaal af van de geschiedenis van het verhaal van sinterklaas.
  Is dat niet een goed plan??? Zijn we van dat jaarlijkse gezeik af! Iedereen blij, en de kinderen hoeven van die metamorfose niets te merken. Laten we dit dan voorstellen met z’n allen. een petitie tekenen of zoiets [zou niet weten bij wie je moet zijn voor zoiets]. Maar ik meen het serieus. Laten we dat dan doen. Tenminste; als iedereen er vrede mee heeft dat de zwarte pieten echte schoorsteenvegers worden. Ik vind het een goed idee!

 14. Wat een pannekoeken zijn jullie allemaal…

  De echte Nicolaas leefde rond het jaar 300, dus 1700 jaar geleden. Nicolaas was de bisschop van Myra. Myra is een plaatsje in Turkije. Hij was dus een Turk maar hij sprak Grieks. Dat was toen de taal die ze daar sprake…n. Nicolaas is geboren rond het jaar 270, maar het jaartal is niet precies bekend. Hij is geboren in het plaatsje Pataras in Turkije. De echte naam van Nicolaas is Ninos Laos. Toen hij bisschop werd veranderde hij dat in Nicolaas. Dat komt uit het Grieks: Nike = winnen en Laos = volk. Nicolaas wilde dat de arme mensen (het volk) zouden winnen van de rijke mensen die aan de macht waren. Nicolaas heeft ooit een Ethiopische slaaf vrijgekocht en die heette Piter. (dus niet met “ie”) Ethiopië is een land in Afrika waar zwarte mensen wonen. Als dank voor zijn bevrijding is deze Piter waarschijnlijk altijd bij Nicolaas gebleven om hem te helpen.

 15. @Me, 16 nov, 21:17
  beste Me, niemand is voor afschaffing van het mooie sinterklaasfeest. Het gaat om het racistische element in het feest, n.l.de figuur zwarte piet. Zwarte piet heeft bovendien ook een negatieve lading onder nederlanders zelf. Nederlanders hanteren het woord “zwartepieten” om iemand duidelijk te maken dat hij of zij de zwarte piet toegeschoven wordt.
  Hoe denk je dat het komt dat de zwarte en gekleurde Surinamers zowel in Suriname als in Nederland al 30 jaar tegen de figuur Zwarte piet strijden? In 1978 is het Sinterklaasfeest zelfs officieel afgeschaft in Suriname, daar kwam Gudumang voor in de plaats, een kinderfeest waar ook kadootjes, snoep e.d. gekocht wordt voor de kinderen.

  Het is geen toeval dat juist Surinamers en nu ook Curacaoenaars tegen de figuur zwarte piet zijn. Hoe is het mogelijk dat de zo intelligente Hollanders dichtklappen en als het ware collectief emphatie en nationaal autisme vertonen wanneer Surinamers en gelukkig nu ook Antillianen een probleem hebben met zwarte piet? Het zijn toevallig wel 2 landen die door de Nederlanders als kolonie en voor slavernij gebruikt zijn. Is het nou echt zo moeilijk om zwarte piet te vervangen door pieten met alle kleuren van de regenboog? Maar zelfs daar kunnen de Nederlanders niet inkomen. Nederlanders willen met ALLE MACHT een ZWARTE piet, met dikke rooie lippen, en kroes haar. Rooie, gele, blauwe groene, bruine, grijze pieten willen jullie niet! Waarom niet, als je toch al weet dat zwarte Surinamers en Antillianen zich beledigd kunnen voelen? Vanwaar dat gebrek aan INLEVINGSVERMOGEN van de Nederlanders?

  Alles wat men doet heeft gevolgen, áls Nederland Suriname en de Antillen niet als kolonies met zwarte slavernij had misbruikt, waren er nu ook geen zwartjes in Nederland, geen Surinamers en ook geen Antillianen. Op dit moment focust men alleen maar op de Antilliaan Gairo, maar men heeft het niet over de jaarlijkse terugkerende discussies en protesten van de Surinamers. Is dat misschien om een wig te drijven tussen de Surinamers en de Antillianen? Dat is helaas wel het geval dunkt me. Terwijl zaterdag j.l. ook een nogal agressieve Surinaams anti zwarte piet protest was tijdens de intocht van de Sint in Amsterdam!!

  NEE, HET GAAT NIET OM DE AFSCHAFFING VAN HET SINTERKLAASFEEST IN NEDERLAND! SINTERKLAAS MOET BLIJVEN, MAAR HOU NOU EENS REKENING MET DE ZWARTE MENSEN DIE EEUWEN ONDER HET JUK VAN DE NEDERLANDSE KOLONIALE MACHT HEBBEN GELEDEN!! is dat nou echt zo moeilijk?

 16. Racisme betekent toch iemand SLECHT behandelen omdat hij van een ander “ras” is? Hoezo worden pieten slecht behandeld dan? De mensen die zwarte piet racisme noemen hebben zelf nooit het feest mogen vieren als kind, om wat voor een reden dan ook. Of ze zijn zo bang gemaakt dat ze een soort van trauma hebben opgelopen, en nu hun frustratie kwijt moeten. Mensen die fijne jeugdherinneringen hebben aan het feest, houden van zwarte piet, en hebben hem nooit geassocieerd met slavernij of zelfs maar met een donker persoon.
  Maarja, de hele discussie in zinloos. Het sinterklaasfeest zal (in nederland) nooit worden afgeschaft. En makambahaters zullen er ook altijd zijn.

 17. Hoe stel je je dat voor, Setodo, dat over 2 jaar op Curacao geen Sinterklaas meer wordt gevierd. Waar heb je 2 jaar voor nodig? Hoe ga je de organisatoren compenseren in hun portemonnee, want kom niet aan de portemonnee van een zwaar overbetaald Statenlid van deze coalitie? Hoe ga je het verenigingsleven compenseren? De Nederlanders zullen het toch wel vieren en hebben er geen last van, maar je benadeelt je eigen volk.

 18. Ik sluit me helemaal aan bij de conclusie van dit verhaal! De rest heb ik niet gelezen want het is wel heel erg lang he. Laten we het leuk houden voor de kinderen en de Sint en zijn Pieten nou eindelijk eens met rust laten!!

 19. Het gaat niet om de geschiedenis. De slavernij is verleden tijd. Tula is belangrijk voor de antilianen daar zouden ze meer waardering voor moeten hebben en niet zeiken over de negatieve van de slavernij.
  Maar dit staat los daarvan. Dit gaat over de mentaliteit van volwassenen nu. Die weinig is veranderd sinds 100 jaar geleden.
  Het gaat om de toestand in de wereld NU of met name in Nederland waar er naar gekleurde mensen en buitenlanders (Curacaoenaars en Surinamers) word neer gekeken en buitenlanders nog steeds uitgebuit worden.
  Sinterklaas is dan bijna een reflectie van die situatie in de maatschappij.
  Das gewoon niet goed!
  Kijk naar America daar worden zwarte mensen gewoon als Amerikanen gezien. 1 van ze is zelfs de president van het land geworden.
  Kijk dan naar de Nederlandse cultuur. Daar worden gekleurde mensen allochtonen genoemd en het zijn geen Nederlanders, al hoewel ze een paspoort hebben en zelfs in Nederland zijn geboren.
  En niet omdat het een kinderfeest is moet je zelf ook als een kind gaan denken. Want als volwassenen heb je een verstand en ben je rationeel. En trouwens kinderen in Nederland discrimineren ook, net als hun ouders. Kinderen kunenn heus wel op een andere manier blij gemaakt worden.
  als je aan een kind uitlegt waarom de sint niet meer naar Curacao gaat komen. Zullen ze dat heus begrijpen. Het zaal een indruk op ze maken en die zullen in de toekomst echt minder discrimneren.
  En zeur niet over dieren want jullie eten allemaal een eitje, vis, vlees of kip. Kijk eerst naar hoe mensen behandeld worden voordat je het gaat hebben over mishandeling van dieren.

 20. Mijn zoontje kwam me vertellen dat Sinterklaas dit weekend op Curacao komt. Vol verwachting klopt zijn hart. Heb al de nodige schoen-vulling gekocht en vier rollen sinterklaas cadeau-papier. Deze papa-sint gaat niet wachten tot 1 december. Mama-sint vindt het maar niets dat ik elke dag iets in die schoenen zet. Niet zo pichiri mama-sint. Er is niets mooier dan ‘s ochtends naar die gezichtjes te kijken, wanneer ze hun schoen leeghalen. Gelukkig zijn er ook luister-pietjes die goed luistern of ze stout zijn. Waren ze er maar het hele jaar. Tegen alle huil en zeur pietjes zou ik willen zeggen Get a live!

 21. het is al heel erg lang een leuk feestje voor kinderen, kinderen vinde piet stroer hij is sterk vrolijk en een soort acrobaat geeft dit nou zo een slecht beeld van de mensen met een donker huis kleur, ze werken nog met veel plezier in de bejaardenzorg ook. Ga eens lekker wat belangrijks doen wil je het niet vieren en je kind niks geven dan vier je het toch lekker niet. Ik denk dat ik met kerst met mijn t shirtje de straat op ga voor die arme rendieren die onder dwang vliegen en de kestman helpen.

 22. Setodo: “om zwarte die voor een blanke werken”

  Kijk, we zijn bij de kern van het probleem aangeland: als zwarte voor een blanke werken dat is dus racisme. Het probleem is dus eigenlijk niet dat zwarte piet zwart is, maar dat sinterklas wit is! Dus als sinterklaas zwart zou zijn dan was het niet racistisch… oh nee want dan was het weer een bomba… zucht. Zielepieten.

 23. Toch grappig dat mensen die het hartste schreeuwen over racisme door zwarte piet in een zelfde adem Nederlanders generaliseren.. Makamba dit, makamba dat. Start with the man in the mirror.

 24. 10.000 op hooft van de sint.

 25. Tradities gaan over wie je was en wie je bent. Het kan geen kwaad om je idealen bij te schaven en menselijker worden. Sint feest blijft toch in je geschiedenis dus het gaat niet weg. Je moet je ontwikkelen als mens en bewuster worden van wat jij en je volk doet. Sinterklaas past niet in deze tijd en zeker niet op Curacao.
  De rest van de wereld keurt het ook af en in Nederland zelf zijn er duizenden Nederlands die het een absurde, ouderwetse en perverse feest vinden.
  Het gaat zoizo afgeschaft worden. Mensen die voor het sint feest zijn, zijn egoisten en ontkenners.

 26. Ja afschaffen die boel.
  Kom niet tussen de gekleurede mensen op Curacao rascistisch zijn.
  Waarom kunnen Nederlanders gewoon niet veranderen?? Lijkt alsof het zo diep geworteld in ze zit, dat hun hersens het niet kunnen verwerken. Ze gebruiken massaal de ontkenning.
  Have a heart je bent op Curacao als je wil lachem om zwarte die voor een blanke werken moet je in Nederland zijn! Serieus dit moet echt eindigen.
  Vrouwen besnijdenis was ook een traditie, moet dat daarom instand gehouden worden. Kom op zeg, kappen met dat achterlijke gedoe en ga je maar in je eigenland rascistisch gedragen. Dan heb ik het niet alleen over sint feest maar over de honderden Nederlanders die naar Curacao komen en neer kijken op Curacaoenaars. Ga ze je uitlachen in punda omdat je met een accentje praat of hun ingewikkelde beledigingen niet snap.
  Opzouten met die troep!

 27. Groot nieuws voor alle makambas.
  Over 2 jaar wordt sinterklaas niet meer op Curacao gevierd. Jullie vieren het maar lekker binnenshuis!
  Wees gewoon eerlijk, het behoort niet tot onze cultuur. Ik ga er niet in discussie over. sinterklaas is gewoon geen Curacaouse cultuur, ook geen Caribische cultuur. In Amerika en Engeland zouden jullie gewoon een flink pakslaag op jullie makambalazer te verduren krijgen;als jullie maar durfden met zwarte pieten in die landen rond te lopen. Dat weten jullie dondersgoed. Leren jullie maar lekker Tamboe dansen.

  Binnenkort is het echt afgelopen met die perverse ziekelijk racistische Hollandse traditie op ons eiland. Vinden jullie het niet leuk, vertrek dan maar lekker met jullie kroost naar NL om jullie perverse feest te vieren.
  Kom dan maar na 1 of 2 weken naar huis!
  Als je dat niet wilt mag je ook in NL blijven wonen óf naar Bonaire verkassen.
  Niemand houdt jullie tegen.
  doeiii 😆

 28. in het vervolg alleen blanke pieten (zijn nog maar weinig schoorstenen) en voor de gekleurde mensen pietenwitsel maken…..moet natuurlijk wel duidelijk blijven wie piet is!

 29. Mensen laat iedereen toch geloven wat ze willen. Als ik u zeg dat ik over water kan lopen of water in wijn kan veranderen verwijst u mij naar de Capriles kliniek, maar half Curacao gelooft wel in de bijbel waarin hetzelfde gebeurt. Zolang een volk massaal gelooft in wat er in het beste sproojesboek ooit, de bijbel, geschreven is kun je daar verder weinig van verwachten.
  Vandaar wellicht ook al die stemmen op de valse profeten van Schotte, gefinancierd door farizeer Dos Santos.

 30. @rwillems. Nee, dat zou pas hypocriet en schijnheilig zijn, om het sinterklaasfeest aan te passen! En discriminatie/racisme op scholen, de werkvloer maar lekker laten doorgaan!? Nee nee! Racisme in het dagelijks leven is verschrikkelijk, dat moet worden aangepakt. Want als er geen racisme zou voorkomen in nederland, dan was er niets mis met het sinterklaasfeest en de zwarte pieten.
  Daar zit dan ook mijn irritatie rond dit hele gezeik over zwarte pieten! Laten we ons druk maken om racisme te verbannen uit het dagelijks leven, en niet lopen mokken over een kinderfeest dat 1 keer per jaar wordt gevierd.

 31. Racisme: het uiten van minachting, vijandigheid of haat van het ene ras jegens een ander, voortkomend uit een gevoel van meerwaarde.

  Zwarte piet: het uiten van minachting, vijandigheid of haat van het ene ras jegens een ander, voortkomend uit een gevoel van meerwaarde.

  Ik dacht dat dichters zo taalbewust waren, en precies weten wat ze schrijven.

 32. Volgens mij accocieren kinderen zwarte piet helemaal niet met ……….. (zegt u ‘t maar, waar u zich prettig bij voelt). Ik als kind in ieder geval niet. Zwarte pieten waren een geval apart, samen met de sint. Net zoiets als gargamel en de smurfen, maar dan anders.
  Ik vind het echt heel erg dat er zoveel mensen zijn die zich beledigd/gediscrimineerd voelen, door het sinterklaas feest en alles wat daarbij hoort.
  Zelfs al zouden de pieten van oorsprong slaven zijn geweest, dan nog. Ik denk dat je dan zelf nooit het sinterklaasfeest hebt mogen vieren, anders kan ik er bij. Dit is een kinderfeest, voor jong en oud. Als het je niet Sint, dan vier je het toch niet!

 33. Gaat het nu om kinderenfeest, tradities, leute, discriminatie, belediging…of een gemeenschap zonder of met conflicten en respectloosheid onder elkaar binnen een beschaafde samenleving.
  Indien iemand of meerdere groepen zich hemels voelen door keiharde muziek, terwijl anderen last ervan ondervinden, dan zal naar wegen moeten gezocht worden om beide partijen binnen de gemeenschap tevreden te stellen.
  Ideaal zal binnen de gemeenschap zijn, wanneer iedereen in de samenleving zich goed op zijn gemak voelt, zonder iritatie van een ander te moeten verdragen.
  Sinds 1393 bestaat in Gerrardsbergen een krakelingen feest waarbij levende visjes in water gedronken worden. Naar men zegt kwam er protest van de dierenbescherming, waarbij massaal nuttigen van levend visjes beperkt werd tot de ceremoniëlen en broodjes werden naar de massa geworpen, waar één van de broodjes voorzien is van een goudstuk!
  Het zonder meer stellen van een traditioneel kinderfeest, lijkt té licht te wegen, m.b.t. die mensen die zich gechoqueerd voelen!
  Mij lijkt het, dat het in principe niet hoeft te gaan om een eeuwen oude kinderfeest uit traditie zowel voor groten en kleinen, maar om een leefbare samenleving, waarin een ieder
  zich evenveel gelukkig en blij voelt met een minimum aan conflicten.
  Nu om bij zulk een maatschappelijke kortsluiting, i.p.v. om naar wegen te zoeken voor een oplossing door beide partijen bij elkaar te brengen, past men zonder meer geweld toe.
  Dan moet dit gezien worden als onderwerping door machtsmisbruik. De fout zit in die machtsopvatting: Men heeft de macht…..maar niet het recht t.a.v. een minderheid…nooit
  nooit, jamais………omdat dit de meeste elementaire beginsel van democratie is jegens alle minderheden!

 34. De Nederlandse Katholieke Sinterklaasfeest is een gemodificeerde Katholieke feest in principe overgenomen van de Spanjaarden. Eerder werd San Nicolas in het oosten van Europa geeerd.
  De eeuwen oude op 6 januari kinderfeest, pakjesavond, Dia de Reyes, is gemodificeerd door de Hollanders naar Sinterklaasfeest. Eerst zonder zwarte piet, pas later begin de negentiende eeuw met zwarte piet.
  Sinterklas-San Nicolas: De heilige Nicolas uit Myra ! Voor de rest zijn alle bijkomende objecten gemodificeerd en uitgevonden door Hollanders naar hun smaak.
  De Zwarte Piet component is een racistische uitvinding !

 35. Volwassenen houden dit in stand en die zijn enigzins redelijk (hoop ik)
  Objectief gezien bevat de sint feestje:
  1. Religieuze onderdrukking/Ongelijkheid
  2. Discriminatie
  3. Leugens
  4. Angst
  5. Ontwetendheid en onschuld (kinderen)
  6. Consumisme

  Kom op we kunnen echt wel met een betere kinderfeest komen zeg……

 36. dat ook he …. halllo kinderen zijn niet DOM!!! Ouders zijn soms te naif. They don’t deserve to be lied to!! Maak ze ook niet bang In Nederland kijken mensen neer op donkere mensen en buitenlanders. De kansen zijn niet gelijk en als ze aan een ban komen worden ze vaak uitgebuit. Dat is tegenwoordige tijd!! En wat zien kinderen deze dagen?? Eeen spier witte grote heer, die zwarte afrikanen heeft die gratis de moeilijke klussjes doen. Ze slaan je ook met de roe en nemen je mee naar spanje.
  sommige mensen blijven primitief denken en ontkennen.

 37. Onwijs goed artikel! Ik ben het helemaal met je eens! Het is een eeuwenoud en supergezellige kinderfeest en ik ben van mening dat dit zo moet blijven! Go Sinterklaas en Zwarte Piet!!

 38. helemaal mee eens aruna! een piet is pas een zwarte piet wanneer hij/zij geschminkt is…dus geen schmink, ben je ook geen PIET! ben ook blij te weten dat op de kade van curacao>>>>donker, wit, bruin, koffie, geel, groen….etc. de sint en pieten op gaan wachten en er mooi feest van zullen maken.

 39. Dat hele Sint gedoe vind ik niet erg. Desnoods komt hij met gekleurde pieten of zonder pieten. Maar hoe verklaar je dan dat de pieten van top tot teen zwart zijn? De pieten waren zoals ik het verhaal ken, moren. Moren zoals ik ze gevonden heb op het internet waren niet zo donker als de hedendaagse zwarte piet, hadden geen roze-rode lippen en al helemaal geen Surinaamse accent. En je kan me alles wijs maken maar zelfs als je als blanke- getinte moor de schoorsteen door gaat kom je eruit met zwarte vegen op je gezicht en niet zoals de Piet van tegenwoordig. De volwassen blijven zeggen, och het is een kinderfeest de kinderen weten er niks van. Maar ook die kinderen worden ouder en ook zei vertellen het zelfde tegen mensen die tegen dit feest zijn. Maar als de kinderen er niks vanaf weten zou het toch niet baten om de pieten blank te maken met zwarte vegen of om gekleurde pieten te introduceren??????????? Want acht yo de kinderen weten er toch niks van. En een verandering ala 2011 kan geen kwaad. Vooral als je weet dat vroeger de Sint de kinderen een bezoekje bracht met een DUIVEL ( en later een Engel). Die duivel werd op een gegeven moment te eng gevonden waar door ze overstapten naar een zwarte knecht/ piet.

 40. hey hey hasi kos di bon mucha anders komen die pieten je snachts ontvoeren en wordt je later ook een knecht van de sint.

 41. Hartelijk dank voor dit verhaal.
  Tegen die zielige dichter zou ik willen zeggen: GROW UP en laat de kinderen gewoon hun feest hebben!