• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Tijden zijn veranderd. ‘Heb je Facebook?’ of ‘wat is je ping?’ is tegenwoordig bijna het eerste dat je hoort als je een uitgaansgelegenheid binnenstapt. Ik zie dit als een groot verschil met de vorige generatie.

Weet je nog, die tijd dat mensen je opbelden om leuk nieuws met je te delen? Nu moet je er via Facebook achterkomen dat je vriendin is bevallen.
Uit onderzoek blijkt zelfs dat internet vriendschappen bevordert. Via internet kun je het beste van jezelf laten zien, waardoor je vaak over internet leuker overkomt dan wanneer iemand je offline leert kennen.

Voor veel mensen is het dan ook een verslaving geworden. Je kunt de deur niet meer uit zonder een smartphone en zelfs tijdens de film, een avondje dansen of een leuk live concert wordt dat ding niet met rust gelaten. ‘Sorry, ik kan nu niet met je praten want ik heb een nieuwe post’ of ‘Wacht even hoor, iemand pingt me’. Hopeloos! Als ik met iemand in gesprek ben, laat ik mijn telefoon mooi liggen.

Tegenwoordig leer je elkaar dus kennen via Facebook, ping of WhatsApp, in plaats van in real life. Van mij mogen we wel weer terug naar de tijd van de Swing of de Sony Ericsson, toen mensen nog de moeite namen elkaar te bellen om iets belangrijks te vertellen. Ik moet toegeven dat het handig en goedkoop is, goedkoper kan het niet, maar het bevordert de daadwerkelijke, ‘echte’ communicatie niet.

Een tijd terug ben ik naar een concert van Gentleman geweest, een bekende reggae artiest uit Duitsland. Hij had een nummer geschreven, met als titel ‘Facebook Hatebook’. “Social Media heeft een hele positieve kant; informatie is snel te verkrijgen, je blijft over alles op de hoogte en als artiest creëer je meer bekendheid”, was zijn boodschap.

“Maar het heeft ook een hele negatieve kant. Waar is de èchte communicatie, wanneer twee mensen elkaar in de ogen aan kunnen kijken wanneer ze een conversatie voeren? Laten we degene die naast ons staat een hand geven, in plaats van elkaar toe te voegen op Facebook.” Het hele publiek was het hier duidelijk mee eens, maar ik vraag me af of Facebook en de Blackberry ooit nog weg te denken zijn.

Zondag organiseert de regering een ‘autovrije’ zondag, dat betekent dat de nieuwe haven wordt afgesloten voor auto’s om ongestoord te kunnen genieten van een picknick en een partijtje joggen. Ik vind dat ze beter een ‘telefoonvrije’ dag in kunnen lassen, zodat we eindelijk ongestoord een gesprek met elkaar kunnen voeren!

17 reacties op “Een wereld zonder Facebook”

 1. op die autoloze zondag hebben me kids heerlijk genoten bij nieuwe haven en heb me vriendinnen ook even laten weten via facebook dat we daar waren!!

 2. Hallo Fleur, als ik je telefoonnummer had gekend, had ik je even gebeld om je te complimenteren met je artikel. Vanzelfsprekend op een moment dat ik niet in gezelschap verkeerde…-:). Keep up the good work.

 3. @ Hans,

  Ze hebben pauze… tijdens werktijden praten ze al genoeg met elkaar…

  Wie ben jij om over hen te oordelen… misschien vinden zij het wel super belachelijk dat jij je tijd vrijmaakt om hier reacties te plaatsen…. en al helemaal over 2 meiden van aqualectra…

  Wat is het verschil? Met jouw laatste bericht voeg jij eigenlijk ook helemaal niets toe aan een sociaal milieu 😉

 4. Conformisten !!!!!

 5. Ik was net bij Kentucky Fried Chicken, waar 2 dames van Aqualectra aan het lunchen waren, beide met 1 hand in de kip en de andere hand aan de Blackberry. Zonder aandacht voor elkaar volop tekstend en met volle mond pratend door hun Blackberries.
  Vond het gewoon meelijwekkend om te zien.

 6. @Martin,

  En de andere generaties vinden je zielig als je bij HH alleen staat met slechts een biertje in je hand….

  face it, tijden veranderen! Anders moet je lekker bij de mormonen gaan wonen 😉

 7. @Fleur
  Wat we nodig hebben zijn etiquette voor het gebruik van sociale media en het gebruik van hand held devices. Vroeger of later zal iedereen meegaan met de trend. Ik heb ook nog geen blackberry. Ik wil hem eigenlijk ook niet, maar op een gegeven moment gaat men er van uit dat je er een hebt. Je valt dan buiten gangbare communicatieprocessen. Zolang het kan stel ik het nog even uit.

 8. Vindt het ronduit zielig en diep triest !!! die types die de hele dag met dat ding in de hand lopen, en om de haverklap naar dat ding zitten te kijken, naar hun berichtjes of reactie op hun berichtjes,

  vaak zie je die mensen op een happyhour in de ene hand een glas drinken en in de andere hand dat ding, en dan gewoon in een gesprek met iemand, op dat ding gaan staan kijken, of een bericht typen , of die types die naar een restaurant gaan dat ding op tafel leggen alsof het onderdeel is van het bestek en servies op de tafel en dan tijdens het eten continu op dat ding zitten kijken.

  In mijn ogen gewoon een stelletje zielenpoten bij elkaar, “get a life !!!!”

 9. Ik hoor helemaal niemand die het lastig vindt zijn hele hebben en houden voor de hele wereld te kijk te zetten op facebook. Alles wordt bewaard, iedereen kan alles zien. Je gegevens worden weer doorverkocht voor marketing doeleinden. Spotify werkt samen met facebook om te weten te komen wat je muzieksmaak is. Ik bel nog steeds met een oud samsung telefoontje, zonder camera.

 10. Jorik, in je bericht ontbreekt ‘Sent from my Blackberry provided by UTS’.

  Wordt toch eens wakker, social media zijn prima maar voor thuis of in de lunchpauze op kantoor. Maar van dat getekst en geinternet op piepkleine mobieltjes de hele dag wordt je toch gestoord? Sterker nog, het is ronduit asociaal.

 11. Fleur, wat een goed verhaal. Ik ben het helemaal met je eens. De nieuwe media zijn een goede ontwikkeling, maar moeten wel met mate worden gebruikt.
  @Guus, volslagen onzinnige reactie. Je ziet de telefoons nu overal en ook de social media zijn niet meer weg te denken in elke laag van de bevolking. Bovendien nogal kortzichtig om te veronderstellen dat het eiland alleen “intellectueel minder bedeelden” zou hebben. Ik denk dat het eiland net zo veel “minder bedeelden” als “meer bedeelden” of “anders bedeelden” heeft als welk ander land ook.
  @Charlotte, ik neem aan dat jij vrij jong bent en niet van mijn generatie (de dertigers) of ouder. Wij spraken gewoon van te voren af hoe laat we waar zouden zijn. Dat doen wij nog steeds en we komen dan ook nog op tijd. Ik heb een telefoon voor mijn werk, maar die gaat uit als ik uit eten ben of bij vrienden. Het is een redelijke onbeschofte veronderstelling om er maar van uit te gaan dat degene aan je telefoon belangrijker is dan de vriend of vriendin die tegenover je zit. Zelfs tijdens presentaties die ik moet geven wordt er door de halve zaal “gepingd” of gemaild via de telefoon…. Of je houdt wel van ironie, in welk geval ik mijn complimenten voor je reactie wil geven.
  Ten slotte Fleur, laten we het rustig opbouwen en beginnen met een telefoonloos uur, bijvoorbeeld vanavond als je thuis zit met je partner. Kijk eens wat voor goede gesprekken je dan krijgt :).

 12. En hoe spreek je dan af met elkaar op die telefoonloze dag? Je kunt elkaar niet even bellen of smsen om af te spreken … Maar ik ben het wel met je eens dat het zwaar irritant is als je een etentje hebt of ergens uit bent en dat je gezelschap dan ook steeds zijn/haar telefoon in de gaten houdt.

 13. @Guus de Bilde. Hetzelde ontwikkeling zie ik ook hier in Nederland maar wel met domblondjes en minderontwikkelden die de hele dag interessant lopen doen en torenhoge schulden hebben bij de provider, die ze zelf niet kunnen betalen en regeling moet treffen met deurwaarders om die schulden af te lossen. Vaak kunnen die mensen niet normaal meer communiceren zoals Fleur daarboven heeft geschets. Ik werk zelf als groepsleider. Soms kan ik zelf niet normaal communiceren met mijn nieuwe generatie jonge collega’s want die zitten konstant te pingen achter dat pokken ding en je kan ze niet betrekken bij het werk. Ik geloof over een poos de meeste bedrijven over zullen gaan tot het plakken van die stickers waar men er gevraagd wordt die aparaten uit te schakelen tijdens het winkelen of werkzaamheden in zijn zaak.

 14. Tuurlijk Guus….. Wat een onzin kraam je uit zeg.

  Kijk in elke consultant zn auto, auditor, directors etc etc…. Denk je dat ze nog met een pocketline swing lopen?

  Maar ja het zal wel weer een en dezelfde gefrustreerde persoon zijn onder een andere naam… Klein kind!

 15. Deze social media zijn vooral geschikt voor de minder intelligente gebruiker, zeg maar het spiegeltjes en kraaltjes type, en zijn daarom op Curacao een groot succes. Ik zie mensen die op 10 meter van elkaar zijn elkaar tekstberichten sturen, ik zie rijen voor de kassa omdat de klanti die aan de beurt is eerst zijn ping gesprek wil afronden, ik zie man en vrouw samen uit eten gaan en beiden met hun Blackberry in de weer en zo kan ik nog wel even door gaan.
  Dit totale gebrek aan normen en waarden voor wat betreft het gebruik van smart phones doet zich nogmaals vooral voor bij de intellectueel minder bedeelden, en daaroim zie je het op eiland bijna op elke vierkante meter.

 16. Fleur, dank voor je artikel! Je slaat de spijker op zijn kop. In krap vijf jaar is Social Media een ware hype geworden, maar volgens mij loert er nu ook een nieuw gevaar om de hoek: die van sociale armoede… Steeds meer mensen weten namelijk gewoon niet meer hoe ze op een normale manier contacten moeten onderhouden. Alles moet op Facebook gemieterd worden, of nog erger, even ‘getwitterd’. Ik stoor me daar ook aan en doe soms stiekem mee :(, maar er is blijkbaar niets aan te doen. Zolang als men de digitale bronnen voor ‘erbij’ gebruikt, lijkt het goed te gaan met het samen leven, samen lachen.

 17. MEE EENS! 😉
  Vandaar dat ik niet meedoe met de FACEBOOK hype, let’s live life in real life