• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

De eilanden maken zich op voor de komst Bea, Alex en Maxima. Dit tripje wordt al weken tot in de puntjes voorbereid en ik geloof dat alle ministers het stiekem wel spannend vinden. Het bezoek van Koninklijk huis heeft in ieder geval een andere lading dan het bezoek van de fractievoorzitters.

Voor de Koningin, de prins en prinses heerst er ook op de eilanden een respect naar mijn idee. Waar de fractievoorzitters worden geschoffeerd en bekritiseerd, lijkt het mij sterk dat de drie Koninklijke leden hetzelfde lot wacht.

Nee, ik denk niet dat Bea & co worden opgewacht door demonstranten op het vliegveld. Ik verwacht ook niet dat onze ministerraad de Koningin op het matje roept over dat stekende rapport van commissie Rosenmöller. Terwijl Bea toch wel degelijk wat politieke macht kan uitoefenen, aangezien ze wekelijks gesprekken heeft met de premier van Nederland en betrokken is bij de formatie van de coalitie.

Natuurlijk is er regelmatig kritiek geuit op de Koningin en Koninklijk Huis, maar wie zegt dat nou recht in het gezicht van Bea? Het respect zit nog van oudsher in onze cultuur, afgezien van een enkele waxinelichtjesgooier op Prinsjesdag. Zelfs het paneel ‘Hulde aan de Koloniën’ op de Gouden Koets werd de koningin niet aangerekend.

Dit respect heb ik ook opgemerkt bij de Curaçaose bevolking, toen prins Willem-Alexander en prinses Maxima vorig jaar op het eiland waren voor 10-10-10. De Curaçaoënaars stonden, geheel in het oranje en met vlaggetjes, het duo op te wachten en naar ze te zwaaien. En vergeet niet de van trots glunderende ogen van de oudere mensen op de eilanden, die van Bea ooit een lintje hebben ontvangen.

Het sprookjesachtige aspect van een Koningshuis in de Nederlandse cultuur is iets wat ons Koninkrijk eventjes bij elkaar lijkt te brengen. Misschien als Beatrix onze ministers lieftallig in de wangen knijpt en Maxima een paar charmante knipogen uitdeelt, komt het allemaal weer goed.

13 reacties op “Hoog bezoek op komst”

 1. @ Claus pffff nou er wordt heel vaak gerefereerd in verhalen over het Koningshuis naar ‘ Bea’ en het lijkt mij erg sterk dat de koningin hier aanstoot geeft, het zijn een stuk ruimdenkende en relaxte mensen dan jij blijkbaar.

  ik vind de boodschap van de column wel goed. helaas zijn er toch mensen geweest de het nodig vonden om te demonsteren terwijl Bea geen macht heeft om de boel te veranderen

 2. Onze Koningin “Bea” noemen in een column over respect voor het Koningshuis??? Zal wel een “moderne vorm van respect tonen” zijn dan.

 3. Beste Leoni, hoe jij de koningin noemt (Bea…) klinkt nogal respectloos, vind je zelf ook niet? Je lijkt me iets te jong om met haar samen te hebben geknikkerd…

 4. De enige die geen respect heeft voor koningin is natuurlijk Wiels! Hij heeft heel fel op de radio uitgehaald naar de Koningin! Daarom is het ook zeer verbazend dat Asjes Beatrix gaat begeleiden.

 5. Pizzabakker Wiels nog in Parijs? Bewust wegblijven misschien met de rest van de club.

 6. Hele leuke column met een kern van waarheid. Ik denk dat iedereen het wel leuk en spannend vind dat de koniging op bezoek komt. Een stuk erfgoed van de vroeger dat in onze cultuur zal blijven.

 7. Ons koningshuis is de goalkeeper van het Koninkrijk. We moeten deze waarborgfunctie niet onderschatten.

 8. De oranjes hebben ballen en laten zich niets door niemand zeggen. Reken maar dat Gerrit Schotte de wind van voren gaat krijgen. Weliswaar onder vier ogen, maar Beatrix zal zeggen wat ze denkt.

 9. Voor mij hoeft het koningshuis niet weg, ik beschouw het als een stukje cultuur die bovendien de koninkrijksdelen nog bindt. Ik zou zeggen laten we daarom doorgaan met het koninkrijk en pas ermee stoppen als er door troonsopvolging een idioot op de troon komt. En dat lijkt me voorlopig niet het geval, want in Willem Alexander en Maxima heb ik alle vertrouwen.

 10. @ Rolf. Ik vind het wel verfrissend om iets te lezen want niet zo negatief is en daarnaast: wake up and read de sarcasme. er zit in deze column naar mijn inziens een dikke knipoog naar de huidige situatie maar tenminste niet zo overdreven. Het is namelijk veel makkelijker om lekker te gaan schreeuwen (wat veel mensen doen op dit forum). ik waardeer de subtiele schrijfstijl wel!
  Het bezoek van de Koninging annuleren is, net zoals het negatieve reisadvies van Lucassen, zwaar overdreven en stemmingsmakerij…

 11. Bea ‘doet’ 6 eilanden in 3 dagen, iets wat mij misschien in 4 weken zou lukken. Houdt in dat Bea de term bliksembezoek eer zal aandoen. Derhalve zal het bezoek zeker geen politieke lading bevatten; meer een ‘zwaai-zwaai’ and ‘goodbye’. Of misschien ook wel kon ta bai. Ik verwacht er niet veel van en jij waarschijnlijk ook niet, want je artikel is enigszins lichtvoetig geschreven, maar keurig in balans, getuige je humor in je laatste zin. Toch een sprankje hoop dat het goed komt met Curaçao? Let’s hope so!

 12. “Hoog bezoek op komst”

  Prima kopje voor een column waarin wordt uitgeweid over het feit dat binnenkort koninklijk bezoek komt op een eiland dat wordt geteisterd door een corrupte regering die geen enkel middel schuwt om haar tegenstanders de mond te snoeren en bepaalde onderdanen van hetzelfde koninkrijk weg te werken…

  Mooie gelegenheid om je af te vragen hoe dit bezoek hiermee om zal gaan. Of beter hoe het ermee om zou móéten gaan… kritische kanttekeningen zetten: is het geen verkeerd signaal om het bezoek door te laten gaan in deze roerige tijden… of juist bekritiseren dat er geluiden opgaan om het bezoek af te blazen, maar nee hoor: een groot mooi weer verhaal… er is immers niets aan de hand.

 13. Leuk jullie staan met zijn tweeen ook op de geaccrediteerde lijst, dat wordt spannend . Dan kan eens vergeleken worden of de bovenstaande stelling of gedachte misschien waarheid wordt.

  Ben benieuwd.