• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Een jaar na 10-10-10. Een jaar van veranderingen, ophef en vernieuwingen. Een jaar van veel nieuws. Veel negatief nieuws helaas. Racistische leuzen en kreten komen van alle hoeken en culturen. Ze domineren het nieuws gevolgd door overvallen en ander crimineel ongein. Maar, is het werkelijk allemaal zo ontzettend slecht?

In de Hoorn van Afrika is de noodtoestand maanden geleden uitgeroepen en wordt wereldwijd hulp ingeschakeld terwijl in Libië de halve bevolking uitgemoord moet worden voor de leider afstand doet van zijn troon. Griekenland is bijna koppie onder en ook de Nederlandse buurtjes doen het niet al te best. De Belgen zitten al maanden zonder regering en in Londen domineerden een stel rellende jongeren dagenlang de hele stad.

Terwijl hier de racistische leuzen over het internet rollen, heb je in Nederland Wilders. Deze uit de middeleeuwen gesprongen politicus doet ook voornamelijk uitspraken die compleet corresponderen met zijn uiterlijk. Het valt dus eigenlijk allemaal nog best mee op Curaçao, we doen zelfs erg goed mee met de rest van de wereld.

Toch lijkt het drama op Curaçao compleet. Iedereen klaagt, beschuldigingen vliegen over en weer, zondebokken worden uit de lucht gegrepen en ondertussen verspreidt de negativiteit zich als een besmettelijk virus. Ik zou dit naast me neer kunnen leggen en me druk maken over de hongersnood in Afrika en de massamoorden in Libië, maar helaas lukt dit niet: het politieke moddergooien, de overvallen en integriteitonderzoeken vloeien dagelijks door mijn pen het internet op. Wanneer ik de internationale zoekmachines weer vul met woorden als corruptie, schietpartij en oorlogsverklaring in combinatie met Curaçao, steekt dit. Helaas is het wel realiteit.

Ik ben al jaren gelukkig op Curaçao en dat is dit eerste jaar in Pais Kòrsou zeker niet minder geworden. Ik ken niemand die vindt dat ik hier niet hoor en heb me nooit een seconde onveilig gevoeld op straat. Het is helemaal niet zo verschrikkelijk hier en zeker niet vergeleken met andere landen. De negatieve houding van veel mensen, zorgt echter wel voor onrust.

Na een jaar negativiteit is het tijd om te stoppen met boos zijn op elkaar, de (vorige) regering, het OM, Rosenmöller, justitie, de buurman en de choller in Punda. Het is tijd om ons druk te maken over de toekomst en dingen die er toe doen in plaats van om Nederlandse namen of die ene Curaçaoënaar onder een boom. Laten we allemaal verantwoordelijkheid nemen en op eigen benen leren staan zodat het eiland dat ook kan. Misschien kunnen we dan de zoekmachines weer vullen met de prachtige kleuren, de ongerepte natuur, carnaval, het heerlijke lokale eten en al het andere moois van Curaçao.

38 reacties op “Is het allemaal echt zo slecht?”

 1. Ik vind dat de column niet tot zijn recht komt in de titel. De boodschap van de schrijfster is mij duidelijk, maar missch niet iedereen.. Ik heb deze dame toevallig eens kort gesproken en de column past goed bij haar: een slimme meid die openstaaat voor alles en iedereen en zich wel verdiept in de curacaose gewoontes. ze richt zich op de mooie cultuur en de mentaliteit van de Yu di Korsou, het boeit haar echt en curacao past bij haar. Als alle nederlanders zo zouden denken, zouden er n stuk minder problemen zijn. Opvallen trouwens dat veel Nederlanders deze column afbranden en yu korsou het eens zijn met positief denken

 2. Ja en het wordt met de dag slechter.

  Schotte & Co. blijkt inderdaad een grote bende met criminele achtergrond maar niemand van de bevolking die zich daar druk over schijnt te maken. ISLA en regering spelen een “vies” spelletje en blijven maar negeren dat we allemaal vergiftigd worden DAG na DAG na DAG na DAG !!

 3. @Hans,

  Ik zou niet teveel waarde hechten aan de reactie van Jos, want dan kon je net zo goed naar Texel gaan of zo. Wat er hier geschreven word is niet gelogen, maar je komt er pas echt achter als je hier wat langer woont en/ of jij je bezig houdt met binnenlandse aangelegenheden. Curacao is een mooi eiland waar je een aantal rotte appels hebt, maar de meerderheid is gewoon heel normaal.
  En Jos houdt niet van hip hoppers, misschien heeft hij keer eem rapbattle verloren van emamd met een goudentand…. Die mensen kom je ook achter de kassa tegen etc,… Ook mensen met tatoeages, maar dat is hier normaler dan in NL.
  Geniet van je vakantie en kom met een open mind hier naartoe…. Het is hier geen Nederland, dus vergelijk het niet met NL 🙂

 4. Hans
  Niet luisteren naar Jos. Ga vooral naar Asia de Cuba. Beetje salsa. Naar Pampus, waar je een life band zal zien spelen. Ga juist onder de lokalen en proef wat cultuur. Zeg bon dia en je zult een lach tegenkomen. Ga overdag overal naar toe. Je moet savonds gewoon een beetje uitkijken. Net als in Amsterdam of Rotterdam. Vooral leer de mensen kennen. Mensen die je vertellen dat je niet met de lokalen moet omgaan zijn niet goed wijs. Die leren niets op Curacao en missen een geweldige kans.

 5. @ Hans 16-10-2011 om 05:39

  Ja hoor gewoon lekker komen, genieten van de natuur, het land, het eten en de mooie gebouwen die op de Unesco lijst staan.
  Er zijn nauurlijk vele azijnpissers, maar de majority van de mensen zijn eveneens ongelukkig met de situatie.
  We hebben net gasten uit Nederland en de VS en we amuseren ons kostelijk met zijn allen.
  Niettemin blijft het feit dat we opgescheept zitten met een ongelooflijk zootje ongeregeld corrupt.
  En aan de andere kant moet je maar zo denken. Wilders zet meer dan een miljoen mensen in de hoek waarvan het merendeel het heel erg goed doet. Alleen hebben we hier een zwarte Wilders. Ook de witte Wilders riep oorlogstaal in 2006 en zaaide haat en ook dat mag vabn de rechter.

  Johann een Nederlander die al 20 jr hier woont.

 6. Hans uit Nederland, Curacao is een paradijselijk eiland en je zult hier een top vakantie hebben als je maar bij de lokalen uit de buurt blijft. Ga daarom naar stranden waar je andere toeristen tegenkomt (bijvoorbeeld Mambo) en horecagelegenheden waar je de hier wonende Europese Nederlanders tegenkomt (De Heeren). Het is daar niet alleen veiliger maar de service is er ook veel beter. Je ziet er ook niet of nauwelijks van dat rapper volk (gouden tanden, oorbellen, tattoos, onderbroek uit de broek, je kent dat wel).
  Ik weet zeker dat je hier een geweldige vakantie gaat hebben zolang je maar plekken opzoekt waar de beschaving een beetje is doorgedrongen.

 7. Ik ga over twee weken naar Curaçao. Ik ben nog nooit op de Antillen geweest. Het leek mij een paradijselijk eiland in de zon. Als ik de reacties hier lees is het meer een Pirateneiland in verval, waar, in plaats van samen te leven, de eilanderbewonees elkaar de huid vol schelden en naar het leven staan.
  Om eerlijk te zijn heb ik spijt dat deze reis heb geboekt. Ik durf mijn vrouw dit niet eens te vertellen. Is er hier misschien iemand die mij weer enthousiast kan maken voor deze vakantie?

 8. Yvonne
  Als je je zo slecht voelt hier op Curacao. Wat doe je hier dan nog? Pak je koffers en ga terug. Discriminatie zit in je hoofd! Ik ben een zwarte Ydk en heb jaren in Nederland gewoond. Dacht je dat ik me liet discrimineren? Je laat jezelf discrimineren. Niemand kan je discrimineren.

 9. Precies possitive mind, dat is precies wat ik bedoel!

 10. Wij curacaoenaars leven op een rose wolk mensen: een hele donkere rose wolk. Een wolk waarin we inderdaad niet zien wat er om ons heen gebeurd. Zo narcistisch als de pest! Het boeit de ydk niet dat mensen dood gaan van de honger.. Neeee, ze hebben het veel te druk met welles, nietes spelletjes (he yvonne?)en bepalen wie wie het meeste haat (zijn het toch de makamba’s die de ydk uitmaken voor nietsnutten of de ydk die de makamba’s allemaal betweters vinden?). De bevolking hier laat zelfs zn eigen onderwijs versloffen en mensen creperen op Banda Bou, omdat ze zich bezighouden met ruzieen. Deze regering is precies hetzelfde! Een afspeigeling van hoe de meeste mensen zich eigen gedragen. En waar ligt dit gedrag aan: zijn het de Nederlands die zoveel haatdragen of de Curacaoenaren? Weer een reden om te ruzien mensen. Wiens schuld is t????

 11. ‘Jij zegt zus en ik vind zo. Hij zegt dit en het is dat’. Daar word ik dus kotsmisselijk van, yvonne! Elkaar blijven beschuldigen en de schuld geven, over 1 kam scheren en haten! Iemand die positief denkt naief noemen en onderhand maar zeiken dat het slecht is. Als jij elke avond op doodsbang naar je auto rent en alleen in goede wijken durft te komen, kan ik je zeggen dat je zeker overvallen wordt. Ik kom regelmatig in de ‘gevaarlijje’ buurten, maar sta er niet bij stil, mij is nog nooit iets gebeurd. Je krijgt wat je uitstraalt: als je maar boos blijft zijn, krijg je dat terug. Deze regering en wat er gebeurt op Korsou is het resutlaat van mensen zoals jij: boos zijn om meningen van anderen, boos zijn op het eiland, boos zijn omdat je misschien soms gedirscrimineerd wordt. Focus je eens op andere dingen (zoals Elise dus zegt) in plaats van die ene keer dat iemand je voor makamba uitmaakt. Zeker niet alle YDK hebben een hekel aan makamba’s!

 12. Keep on dreaming Elisa, ja laten wij ons druk maken over wat er in de wereld gebeurd en onze ogen sluiten voor uitschot als Monk, Wiels, Schotte en consorte, kunnen hun ondertussen verraders op pakken, journalisten monddood maken of macamba’s in een bodybag terugsturen. Ja dat is de wereld waarin ik wil leven, en dat is de buurman die ik mij altijd gewenst heb! Onder welke roze boom leef jijj? Je schrijft:”Ik ken niemand die vindt dat ik hier niet hoor en heb me nooit een seconde onveilig gevoeld op straat.” Nee dat begrijp ik als je nu eens onder die boom vandaan komt en het echte Curacao gaat verkennen praat je wel anders. Voor mij zelf kan ik zeggen dat ik hier op Curacao geleerd heb wat discriminatie is en hoe het voelt gediscrimineerd te worden! Shon Amado schrijft: ” De nederlander zal hier weinig van merken maar de YDK des te meer” Waar slaat dat op? Moeten wij “Nederlanders” niet werken voor ons geld, betalen wij “Nederlanders geen belasting, krijgen wij ‘Nederlanders de boodschappen die iedere maand duurder worden gratis, betalen wij “Nederlanders geen huur? Nee wij “Nederlanders werken hard en als wij iets extra willen doen we er iets extra voor1 Weer zo’n vooroordeel waar ik kots misselijk van wordt!

 13. curacao is zo`n kadotje, natuurlijk als je je daar wil vestigen dat je de taal en de cultuur wil leren, maar de curacaoenaar moet het ook omdraaien en gebruik maken van dit prachtige eiland en de mensen die een heel eigen cultuur ontwikkeld hebben en dat omturnen naar iets positiefs.

 14. We kijken op Curacao niet naar de wereld om ons heen. We kijken alleen naar onszelf, het middelpunt van de wereld, en natuurlijk naar Nederland. De rest bestaat niet. Wanneer wij gaan inzien hoe prachtig ons eiland is, hoe rijk wij zijn, vergeleken met de rest van de wereld en de Caribbean, en wat voor mogelijkheden we hebben, gaat er iets moois gebeuren.
  Verandering van de wereld begint bij jezelf. Wat er ook gebeurt: wees positief. Korsou, je kan het

 15. Goed verhaal! Laat je niet leiden door de negativiteit die heerst over het eiland, maar zie het mooie ervan, dan komt het vast en zeker allemaal weer goed.

 16. Harry zegt dat wij Nederlanders van Jan Sofat en de resorts af moeten. Leuk idee Harry, maar ik woonde niet op een resort totdat mijn huis voor de 5e keer werd leeggeroofd door, ja, een yu Korsow.
  Even nadenken dus voor je reageert.

 17. Ja, ja ,ja madam Koek we zitten in een Mallemolen, een vicieuze neerwaardse spiraal. Ik zou het graag anders zien maar het is helaas de realiteit op Korsou!
  Laten we met z’n allen deze molen stoppen en er weer een vrolijk draaiorgel van maken!

 18. Geweldige column! Begrijp al die verzuurde reacties niet hoor, lachwekkend inderdaad. We moeten juist eens naar de rest van de wereld kijken en wat er speelt. Tuurlijk kloppen er dingen niet hier en is de regering niet goed snik, maar met blijven zeiken kom je echt niet verder. @Rignals, ben je echt zo ongelukkig? En Theo, deze dame lijkt me erg goed op de hoogte ven het wel en wee: ze is tensollte journalist!!! Tuurlijk zijn er mensen die het slecht hebben hier, laten we daar wat aan doen, dat zijn belangrijke zaken. En niet de Nederlandse straatnamen en het haten van jan en alleman. Ik vermoed dat jullie die column niet eens gelezen hebben, maar alleen meteen jullie haarpraktijken weer ergens op projecteren: ze is blank? Ow die ligt op mambo! Kappen met dat in hokjes stoppen!

 19. Nou ja wat moet je nu met zo n wereldvreemd stuk.

 20. De schrijfster zal zich wel kapot lachen om alle reacties. Er zijn er altijd mensen die uit een positieve ding iets negatiefs kunnen halen. Leuke tekst, mooie voornemen. Weg met het boos zijn en richten op vooruitgang. Dank je wel Elisa, hoop dat meer mensen ook de mooie dingen zoals jij van curacao kunnen zien en minder aan zichzelf denken en hun boosheid! Niks van aantrekken!

 21. Anvulling op eerdere reactie:

  Kijk maar eens naar de GESTAPO praktijken die “vriendje” Monk aan het uitbroeden is! Levensgevaarlijk die gast, toekomstig klantje voor tribunaal in Scheveningen!

 22. Beste Elisa,
  Leuk dat je er ander nieuws bijhaalt, maar laten we het even hier houden. Ik woon hier vele jaren en heb veel Curacaose vrienden. De indoctrinatie van de huidige politiek sijpelt overal doorheen. Het is niet goed en je kan daar proberen je positivisme tegen aan te gooien, maar dat maakt het niet beter.
  Wanneer je net als ik te maken hebt met de armen in de samenleving dan weet je wat er speelt. Ik stel voor dat je eens met die mensen gaat praten. Oh ja, dan hoop ik dat je Papiamentu kan spreken en niet een stereotype Makamba bent die geen effort hiervoor doet. Deze taal had ik binnen een half jaar onder de knie en dit is het enige punt waar ik met dhr. Wiels mee ga. Ik vind dat als je hier voor langere tijd komt, leer dan ook eens een keer de taal.
  Anyway, de mensen van de straat worden steeds meer anti-NL, omdat zij de man volgen die hun naar de mond praat. In mijn beroep krijg ik steeds meer te maken met kwade mensen en er ontstaat vaak een bedreigende sfeer. Dat is in de vele jaren hier zeker veranderd.
  Hierbij de oproep aan mede NL op dit eiland, kom van je Jan Sofat, Zanzibar, Mambo wolk, verlaat je appartementje achter een omheining en leer Papiamentu praten. Dan kom je er pas achter wat er leeft op dit eiland. Roepen vanaf een veilige afstand is te makkelijk.

 23. @ojeda, de normale ydk en makambas gaan goed met elkaar om. Het grote probleem is de politici. Je lijkt alleen hier politici te kunnen worden als je geen opleiding hebt gevolgt of corrupt bent.. Daar zit het probleem van Curacao! niet de Juny en Klaas van de straat.

 24. Halloooooooooo, “get real” op je rose wolkje is alles misschien koek en ei maar daal ook eens af in de real world! Iedereen beschuldigd mij altijd een veel te grote positivo te zijn maar er gebeuren echt enge dingen op ons dushi Korsou waar we de ogen niet voor mogen/moeten sluiten!
  Het excuus “wir haben es nicht gewusst” mag NOOIT meer worden gebruikt.

 25. Goed geschreven mevrouw Koek!

 26. ik ben het ook niet helemaal eens met dit artikel.
  ik zie het als struisvogelpolitiek van iemand die lekker leeft en het niets kan schelen dat er zoveel ellende over ons afgeroepen wordt door deze regering.
  we kunnen niet meer met oogkleppen op blijven lopen.
  er is wel degelijk iets fout in deze regering en dat moet onderzocht worden.
  TRANSPARANTIE

 27. 1000% gelijk heb je Elisa Koeki ! Kijk naar de Nederlandse Honkbalteam, bewijs dat Cuacaoenaars goed kunnen samenwerken met Nederlanders !

 28. Met alle respect maar de schrijfster lijkt me geen persoon die in Seru Fortuna woont maar meer een persoon die het kan veroorloven alle Tu Tu feestjes af te gaan. Helaas voor het Volk zijn de prijzen zeer gestegen, gaan er kinderen zonder eten naar school en dankzij de regering investeerd er niemand meer in het eiland dus zal de armoede nog meer toenemen. De nederlander zal hier weinig van merken maar de YDK des te meer.

 29. Het volk is moe van al het geruzie. De tijd is rijp voor een positieve verandering. Met de juiste bestuurders kunnen we het voorbeeld van Aruba volgen! Met een beter politiek systeem kunnen we een voorbeeld voor andere ontwikkelingslanden zijn!

 30. Goed gedaan! En hopen dat je stukje er toe doet!

 31. @ omayra: De situatie is zorgelijk, niet slecht. Laten we alles aub in perspectief zien en niet aan stemmingmakerij doen want daar profiteren alleen de politieke figuren van (wat zeker 90% van de bevolking niet toe hoort) en Curaçao niet.
  De knelpunten moeten aangegeven worden en er moeten voorstellen komen hoe we daar dan mee om zouden moeten gaan. Die voorstellen zouden rekening moeten houden met de situatie nu en over 5 of 10 jaar en zeker geen partijfilosofie moeten weerspiegelen.

  Enne…..ik sta volledig achter de laatste alinea van Elisa!

 32. En dat mag ook wel eens gezegd, GO ELISA!

  Overal lijkt de media keer op keer te vallen voor het slechte nieuws.

  Dit slechte nieuws draagt niets, maar dan ook niets, bij aan een prettiger leefomgeving. Armen worden er niet rijker van en ongelukkige niet gelukkiger.

  Waarom doen we onszelf dit aan? Zien we niet hoe mooi we hier al samen leven.
  Iedere ochtend wordt ik wakker gemaakt door een trupiaal. ’s Nachts wordt ik in slaap geruist door de wind door de palmen.

  De maan komt hier mooier op dan waar ook, en soms zelfs als een lamp die aangaat achter de Tafelberg.

  Langs de weg lachen mensen met elkaar van alle nationaliteiten, mooier en uitbundiger dan waar ook.

  Iedereen groet elkaar, begin er maar eens mee en je zult het merken!

  Elke dag zie je wel een mooi stelletje dwerg papagaaien kwetterend langs vliegen.
  Dit eiland heeft de grootste diversiteiten aan beeldschone stranden, van hip tot authentiek, van om de hoek tot aan het einde van het eiland.

  Je kunt hier van alle sferen proeven als je wilt, in de stad, op het platteland (ja, dat is hier ook!), aan de stranden en zelfs op zee!

  Er zijn hier prachtig verloren gewaande plekken te ontdekken. Sla eens rechtsaf, waar je linksaf wilde gaan.

  De politiek is slechts ‘de politiek’, de media slechts ‘de media’. De mensen erachter, dat zijn wij en ‘wij mensen’, met meer of minder geld – soms lief, soms stoer, soms grappig, soms onnozel – wij moeten het met elkaar doen.

  En dat lukt al best aardig.

  Laten we ons niet laten afleiden door geneuzel in de marge, maar binnen ons bereik doen wat we kunnen om het leuk te maken met elkaar.

  Breng eens taart langs bij mensen die aan het ploeteren zijn in de hete zon langs de weg!
  Geef eens een kus aan de bewaking bij een van onze prachtige megastores!

  Bedank de politie eens als je ze gebeld hebt, en ze zijn gekomen!

  Geef iemand eens een onverwacht compliment voor iets wat jij liever niet zou willen doen!

  Het kost niet zoveel om elkaar gelukkig te maken en daarvoor hebben we de media of de politiek echt niet nodig!

 33. Ik geef je helmaal gelijk Elisa! De economische recessie is er en zal er ook geweest zijn met de andere politieke partijen! Laten we allemaal hard werken om er bovenop te komen.

  Leeflang: het ziekenhuis hadden jullie ook al kunnen goedkeuren, zelf uitgesteld! 80/20 regeling is een stunt die niemand serieus neemt. Onafhankelijkheid heb je 2/3 in de staten nodig, waar maak je druk om? Begroting zal de PAR wel moeten maken, dat kan de huidige regering nog niet.

 34. Helemaal met je eens Elisa, negatieve reacties moeten direct stoppen…

 35. Het is echt slecht, als de economie inkrimpt door gebrek aan vertrouwen; als de begroting van 2012 een negatief advies krijgt van het College Finacieel Toezicht; als de SG van financien schrijft dat er geen ruimte op de begroting is om een lening aan te gaan voor een lening voor de bouw van een noodzakelijk nieuw ziekenhuis; als de regering tegen de wil van het volk aankondigt te streven naar onafhakelijkheid, als er een hitlist is van mensen die bedreigt worden; als er een regerling wordt ingevoerd 80/20 met een definitie wie yu di Korsou is etc.

 36. Helemaal eens. Maar mensen die hun ambitieniveau (te?) hoog stellen lijken soms ook ontevreden. Vergeleken met het Caribisch gebied is Curacao een paradijs in veel opzichten. Maar Curacao vergelijkt zich met NL/Europa, en dat maakt ontevreden.

 37. Je slaat de spijker op zn kop Elisa! Well done!

 38. Hear hear Elisa!