• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Onlangs moest ik in het Sint Elisabeth Hospitaal zijn. Ik moet eerlijk zeggen dat ik erg nieuwsgierig was. Ik had al zoveel ‘griezelverhalen’ gehoord over het vervallen ziekenhuis, dat ik besloot gelijk even een kijkje te nemen en mijn eigen mening te vormen. Wat ik zag stelde mij niet echt gerust.

Nou moet ik toegeven dat ik niet veel weet van ziekenhuizen. In Nederland ben ik, na het knippen van mijn keelamandelen jaren geleden, niet meer in het ziekenhuis geweest. Ik heb gelukkig ook niet een dierbare hoeven op te zoeken in die tijd. Op Curaçao ben ik een keer in de Taamskliniek op bezoek geweest en verder heb ik een bezoekje aan het ziekenhuis op Aruba op mijn naam staan.

Kortom: ik ben geen expert, maar ik denk dat ik wel aardig kan inschatten hoe een ziekenhuis eruit hoort te zien. Het Sehos voldeed zacht gezegd niet aan mijn persoonlijke maatstaven voor een ziekenhuis. Afgebladderde muren, verlaten gangen en een enorme hitte in de kamers….het oogde mij allemaal niet heel gezond.

Ik kan niet oordelen over hoe het ziekenhuispersoneel haar werk uitvoert maar wat ik wel weet, is dat de instrumenten waarmee zij werken gedateerd of simpelweg niet aanwezig zijn. Er schijnen zelfs mensen onnodig te sterven in het ziekenhuis omdat er te weinig instrumenten zijn om een goede diagnose vast te stellen.

Tijdens mijn rondleiding in het ziekenhuis, wat aardig leek op een doolhof, begon er wat woede op te borrelen. Wat is er in hemelsnaam misgegaan al die jaren? Is goede zorg niet de ruggengraat van de samenleving? Hoe kan de regering al jaren hun ogen hebben gesloten voor deze armoedige situatie dat de gezondheid van het grootste gedeelte van de bevolking moet waarborgen. Waar kwamen al deze bewindsmannen en vrouwen terecht als ze iets onder de leden hadden? Of vlogen ze massaal naar Colombia?

Ik ben blij dat er nu schot in de zaak zit en het nieuwe ziekenhuis vorm begint te krijgen. Ik wil even niets horen van al die partijen die in het verleden geen of niet adequaat genoeg actie hebben ondernomen. Het gaat er even niet om welke kleur je partij heeft, of de oppositie of coalitie gelijk heeft, het gaat om goede zorg waar we allemaal recht op hebben. Op dit moment maak ik mij ernstig zorgen over de zorg.

14 reacties op “Zorgen over zorg”

 1. Over welke publieke voorzieningen zijn er op Curacao nu geen zorgen???
  Aqualectra, KTK/CPA, ABC, UTS, TDS, HATO Airport etc etc….
  Met dank aan deze geweldige regering!!

 2. Ik ben op de een of andere manier toch verknocht aan ons Sehos. Als je door de gebladerde verf en bruine kapotte plafondplaten heen kunt kijken staat er eigenlijk een prachtig gebouw. De wind waait er heel goed doorheen en het is ziekenhuis in bedrijf. Dit wil niet zeggen dat er een hoop mis is. Ik heb het onlangs nog van heel dichtbij kunnen ervaren hoe chaotisch het er aan toe gaat. Ad hoc beslissingen door alle geledingen heen zijn meer standaard dan uitzonderling. Als client moet je zelf alles nagaan (krijg je wel de juiste medicijnen, het juiste voedsel etc) Het bouwen van een nieuw ziekenhuis lost deze problemen zeker niet op. Ik mis gewoon goed management in het huidige ziekenhuis. Er moet een hele strakke bijna militaire leiding zijn in een ziekenhuis inclusief betere en strakkere procedures en controlerende leiding gevende. Als het mijn geld zou zijn dan zou ik toch operen voor een overhaul van het huidige ziekenhuis.

 3. Beste Lucas. Ik begin niet voor te stellen dat een nieuw ziekenhuis net zo slecht als het nieuwe vliegveld wordt. Het ligt eraan wie de laatste verantwoordelijke is voor de bouw toch. Selfs Amsterdam had ellende met de bouw van de nieuwe tunnel onder de stad. FDus het is altijd een risico. Punt is, het sint Elisabeth Ziekenhuis heeft zijn tijd gehad er valt niks meer te renoveren, het is rijp als museum gebruikt te worden of activiteitenruimte of een groot winkelcentrum etc. etc. etc. Aangezien het op de monumentenlijst kan jij het moeilijk gelijk maken met de grond. Zoals ik al heb aangegeven kan je beter kleinschalig en efficient gaan werken. door een kleinere ziekenhuis te bouwen ala Dokter Thaams Kliniek maar wel richten op bepaalde specialisaties. Grote zieken is uit de mode en te duur om te realiseren en teveel onderhoud. Over de plaats en locatie moeten we nog achterwege laten want het heet nog geen zin. De staat heeft weinig eigendomsterreinen in bezit ander moet men alle terreinen gaan nationaliseren en staatseigendommen maken wat naar mijn visie best mogelijk is. Dan kan je stellen dat niemand meer dan 1000 m3 in bezit mag hebben. Maar ja dan zal ik communist worden genoemd maar dat vindt ik lang niet erg. Het kan niet zo zijn dat er zoveel stukken land in prive handen zijn. Dat is echt een foute boel.

 4. In plaats van 430 miljoen gulden te stoppen in een nieuw ziekenhuis, is het veel beter om te renoveren. 1/3 van het bedrag kan je in een renovatie stoppen wat veel beter is.
  1. een nieuw ziekenhuis wordt net zo slecht als het nieuwe vliegveld
  2. je kan niet gaan bouwen op landbouwgebied, want dat komt allemaal veel duurder uit
  3. locatie is halverwege Banda Abou en niet centraal gelegen
  4 wat gebeurt er met het oude ziekenhuis? (het oude vliegveld….)
  5. het plan is kapitaalvernietiging en alleen de aannemers worden er beter door
  6. wie gaat uiteindelijk de rekening betalen? > de belastingbetaler

 5. Als ik dit zo lees bekruipt mij het gevoel van niet willen veranderen. Steeds wordt er een link gelegd naar het Maasflandziekenhuis in Roterdam. Waarom alles afmeten aan wat neit goed is. Dan kom je er nooit. Ik hoop voor jullie op het eioland dat er een ziekenhuis komt wat voldoet aan de eisen van de moderne gezondsheidsleer. Ik zal de komende periode nog wat langer werken dan kan de belastingdienst nog meer incasseren en voor een deel aan jullie sturen. Jullie hebben het nodig ik heb het al.

  grt

  P

 6. De regering kon al jaren hun ogen hebben gesloten voor deze armoedige situatie doordat er andere alternatieven waren als Aventziekenhuis en de Thaamskliniek.Wie geld heeft kon naar Venezuela en Colombia en wie meer geld had kon naar Miami. Dus alternatieven genoeg voor het volk. Op Curacao is het een gewoonte dat je moest roeien met de riemen die je heb. Laten wij eerlijk wezen tot nu ging het kiele kiele goed. Incidenten en foutjes gebeuren er overal ook in het buitenland daar hoor heel weinig. Feit is, er moet zeker een nieuwe of beter ziekenhuis komen voor Curacao die beter verdient dan dit Sint Elisabeth krot. Hij heeft zijn tijd gehad.

 7. @Julie
  Typerende reactie zoals helaas op alle “kritiek” op dit eiland wordt gereageerd. Tactiek om eigen onvermogen te bagataliseren = Aandacht afleiden van het werkelijke probleem door non-issues erbij te slepen in de hoop dat werkeljke probleem dan “minder” erg wordt.
  By the way: ook regering heeft hier zelfde tactiek (zie reacties op rapport Rosemöller).
  HOPI TRISTU.

 8. Sorry Julie maar het getuigt naar mijn idee van minachting voor de column en nog belangrijker de daarin beschreven situatie in SEHOS door maar even te referenen aan het bacterie incidentje in Maasstad. Een incident in een goedlopend Nederlands ziekenhuis binnen het zeer goed georganiseerde zorgsysteem van Nederland waar de in de column genoemde situaties absoluut niet voorkomen. Staat niet in verhouding.

 9. Zolang het volk nog bij de Thaams kliniek terecht kan voor bepaalde medische ingrijpen hoeven wij ons nog niet zo druk te maken. Met alle restect voor de gebroeders Thaams die wel iets goeds hebben opgezet voor het Curacaosevolk. Het probleem wordt wel groter wanneer er grote calamiteiten zich voordoen als een ramp. Het is al jaren duidelijk dat er nieuwe ziekenhuis moest komen voor Curacao. Jammer genoeg heeft dhr Davelaar het pas laat ontdekt en zich ook goed ingezet voor het realiseren hiervan. Helaas pindakaas. Zoals altijd het geval is op Curacao gaan wij ten onder aan politieke spelletjes en jaloezie. Er is een ander politieke generatie aan de macht die hetzelfde doen als vroeger en de belangen van het volk ondermijnen. Curacao heeft getoont goede specialisten te hebben maar ze trekken allemaal weg door de manier hoe ons eiland geregeerd worden. Eigenlijk snap ik niet waarom de regering zo moelijk doet. Men kan ook 2 nieuwe klinieken laten bouwen die gericht zijn op bepaalde specialiteiten. De grote ziekenhuizen van vroeger zijn allemaal verledentijd. Men streeft tegenwoordig naar kleinschaligheid, efficientie, zuinigheid,doelmatigheid en minder onderhoudt. Kijk naar de Thaamsklinieken klein en goed onderhouden. Waarom kunnen wij dat niet. Verder betwijfel ik het dat er schot in de zaak zit voor een nieuwe ziekenhuis op Curacao. Kijk hoe Aruba toen zijn project voor een nieuwe Orasio Oduber ziekenhuis heeft gehandeld. Netjes toch. Sinds die tijd waren ze ermee bezig voor Curacao en tot nu toe niks. Het is schandalig met onze politici. In het verleden stond Curacao heel hoog gekwalifiseerd in de rang voor goede zieken in de caraibische gebied. Niet weet ik het niet meer.

 10. “Ik wil even niets horen van al die partijen die in het verleden geen of niet adequaat genoeg actie hebben ondernomen”… mee eens
  nu is het heel hard roepen en kritiek leveren, maar PAR heeft 15 jaar aan het roer gezeten: waarom staat er nog geen nieuw ziekenhuis beste leden van de PAR-fractie?

 11. het is net als Napels Sehos izen en dan sterven

 12. Zelf helaas 3 x in het SEHOS belandt (verzorging 3e klas)
  Ik was zeer tevreden over de professionaliteit van het personeel
  Ik voelde mij er (in zover dat kon) op mijn gemak.
  De laatste alinea dat er nu schot in de zaak zit kan ik helaas niet delen.
  Wat dat betreft, was de ingezonden brief van C. Weber (Amigoe 03-10-11)
  zeer duidelijk.
  Plaats/Wat hebben we nodig/Op welke termijn/Geld
  Nog steeds zeer onduidelijk

 13. Maasstad Ziekenhuis Rotterdam, daar wordt je ook niet vrolijk van. Een en al bacterie tragedie, zoveel doden …..

 14. 100 % mee eens!
  We zullen allemaal een keer in die oude vervallen medische puinhoop (SEHOS) verzeild raken en dan hoop je wel dat je er beter ipv slechter weer uitkomt!
  Geen gelul over fingerpointing / zwartepieten etc. GEWOON met alle stakeholders en belanghebbenden inzet tonen voor een hoogwaardiger zorgfaciliteit!!!!!
  HALLO allemaal dit impliceert dus gewoon SAMENWERKEN