• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

De altijd uitgesproken leider van Pueblo Soberano, de heer Wiels, trok vorige week weer eens mijn aandacht. Wiels meldde namelijk in de media dat elke burger het recht heeft om ‘burgerlijke ongehoorzaam’ te zijn. Gelijk zonken mijn gedachte even weg bij de mogelijkheden van de oproep van Wiels.

Wiels roept voornamelijk op tot Burgerlijke Ongehoorzaamheid (BO) mocht oppositiepartij PAR weer aan de macht komen. Maar zo werkt het niet helemaal vrees ik. BO is niet een knop die je aan of uit kan zetten. Nee, ik verwacht dat, als de ongehoorzaamheid in de burger nou eenmaal is bevrijd, het hek van de dam is.

Neem bijvoorbeeld de leerlingen van het (voormalig) Peter Stuyvesant College. Zij zien het wel zitten om ongehoorzaam te zijn en hun PSC-shirtjes te blijven dragen. Ach, misschien kleien ze bij handenarbeidles wel een nieuw Peter Stuyvesantbeeld.

Of wegenbelasting. Voor veel mensen die dagelijks in de kraters rijden is het nut van het betalen van wegenbelasting een mysterie. Dus bij dezen betaal ik geen wegenbelasting meer totdat de weg voor mijn huis is gemaakt of de nieuwe banden en schokdempers voor mijn auto worden vergoed.

En neem onze Raffinaderij Isla nou. De vervuilende stoffen die deze schoonstenen de lucht in spuwen valt volgens veel mensen onder het schenden van mensenrechten. Dan rennen we toch als ongehoorzame burgers het terrein op en trekken de stekker eruit? Hebben we nergens meer last van.

Maar helaas hebben niet alle mensen de beste intenties. Neem criminelen, die in het dagelijkse leven al gewend zijn om ongehoorzaam te zijn. Zo’n oproep trekt altijd mensen aan die niets hebben met het doel ervan, maar gewoon mee willen profiteren. Denk aan plunderaars, overvallers en zinloos geweld….

In de Curaçaose geschiedenis is hier ook een voorbeeld van te vinden. Denk aan de opstand op 30 mei 1969, waarbij Willemstad in lichte laaien stond. Veel plunderaars en overvallers hebben toen hun hart opgehaald.

Burgerlijke Ongehoorzaamheid is een illusie op dit niveau. Het wordt toch genadeloos de grond ingestampt of er breekt totale anarchie uit. Nee, mijn medeburgers, laten we het nou maar niet doen.

18 reacties op “Burgerlijke Ongehoorzaamheid”

 1. BO is al begonnen bij PSC
  bij de gate van de school is op de muur geklad:
  ‘Peter Stuyvesant College kon’í Wiels su mama’

 2. @TD Voor het oprichten van een politieke partij
  http://www.hoedoe.nl/maatschappij/politiek/hoe-richt-ik-een-politieke-partij-op
  Hoewel dit een Nederlandse site is gelden hier meestal soort gelijke regels.
  Verder meen ik me te herinneren dat je een x-aantal hantekeningen moet verzamelen van je mede-burgers, voordat je je kunt inschrijven voor de verkiezingen. Haal je het quotum niet dan kan jouw patij niet meedoen.

 3. @caro Inderdaad! Wiels spreek toch wel een heel ander volk aan. Denk aan het inicident bij de nachtwacht een paar jaar geleden….Wielsstemmers zijn nou niet echt your typical peace and love people….

 4. @TB, vereiste is nr 1. geen enkele opleiding hebben genoten en bij voorkeur ook geen werkervaring.

 5. Interessant stukje, vooral het wegenbelasting idee is een goeie.

  Het lijkt wel of mensen in de regering vaak niet weten waar ze het over hebben en zomaar dingen roepen. Wat ik me dus afvraag, wat zijn de vereisten om een politieke partij te beginnen?
  Hoe meer ik naar deze mensen kijk en luister, hoe meer ik de drang krijg om zelf een partij te beginnen

  @Ace

  Je ziet wel dat er in je stukje test staat “legale middelen moeten zijn uitgeput”. Dat betekent dus dat je overgaat tot illegale middelen. M.a.w. Wiels roept indirect mensen op om over te stappen naar illegale activiteiten.

  Om even een stuk te quoten die wel op die link van je staat maar jij er niet bijgezet hebt:

  “Er is bij burgerlijke ongehoorzaamheid, tot slot, een groot verschil tussen burgers en politici, zeker als deze medewetgever zijn. Burgers kunnen, in uiterste omstandigheden, zelf het besluit nemen om ‘ongehoorzaam’ te zijn en de wet te overtreden. Ik kan en wil dat als parlementarier – die wetten mag maken – niet, en ik kan het ook van mijn collega’s accepteren noch goedpraten”

 6. Die wegenbelasting vind ik eigenlijk wel een goede. Het liefst zou ik met alle mensen bij mij in de buurt een fonds oprichten en ons wegenbelasting geld er komend jaar instorten en weer eens de straten bij ons in de buurt asfalteren. Ik begin er schoon genoeg van te krijgen om elke dag door al die kuilen te rijden.

 7. @ Vito

  U schrijft Wiels kan zo maar opgepakt worden.
  Als dat nou toch eens zou kunnen. LOL

 8. @Ace Suares. Denk je nou echt dat de volgelingen van Wiels, die luisteren naar zijn oproep, zo lief en schattig een sit in gaan houden als de hippie tieners in NL?…..I rest my case!

 9. Ik vind het een rare discussie. Burgerlijke Ongehoorzaamheid is in Nederland al jaaaaaaaren een beproefd aktiemiddel. Er is bij mijn weten nog nooit iemand veroordeeld voor de oproep tot BO (na WOII). BO is allen geoorloofd in tijden van oorlog? Da’s geen BO, da’s BS!

  Een kruispunt bezetten, de openbare weg versperren met een sit-in aktie, ja zelfs ‘illegaal winkelen’ waren en zijn allemaal vaak succesvolle akties om een bepaald politiek item op de kaart te zetten. http://nl.wikipedia.org/wiki/Burgerlijke_ongehoorzaamheid

  Ook dit: Hoogleraar Kees Schuyt ontwikkelde al in de jaren zeventig een aantal criteria voor burgerlijke ongehoorzaamheid: ‘acties moeten gewetensvol zijn, geweldloos, er moet een samenhang bestaan tussen de actievorm en de doelstelling, de actievoerders moeten weloverwogen en openlijk te werk gaan, bereid zijn zich aan arrestatie en bestraffing bloot te stellen, legale middelen moeten zijn uitgeput, de rechten van anderen moeten in acht worden genomen’.

  Vooral de eis dat je, als de wet is overtreden, bereid bent om je bloot te stellen aan arrestatie en vervolging is, volgens mij van groot belang. Dat betekent dat je weliswaar de wet overtreedt, maar dat je de procedures en de begrenzing van de democratische rechtsstaat erkent en aanvaardt. Dan ben je namelijk bereid je aan de straf te onderwerpen die bij wetsovertreding hoort en plaats je jezelf niet buiten of boven de wet. http://www.femkehalsema.nl/2008/08/15/de-wet-en-ongehoorzaamheid/

 10. @Rignald, was Nederland Curacao maar binnengevallen en had Nederland de boel maar over genomen. Dan hadden we niet meer van die beschamende vertoningen gezien van corrupte idioten zoals die nu in die zogenaamde “regering” van Curacao ziten.
  Dan zouden zaken echt worden geregeld, dan zouden we niet 100 jaar praten over de bouw van een ziekenhuis, dan zou criminaliteit en corruptie worden aangepakt, dan zou er op de scholen fatsoenlijk les worden gegeven, dan zou de economie bijtrekken, milieuvervuiling (en de bijbehorende sterfte van inwoners) aangepakt worden, armoede bestreden worden en dan zou Curacao een kans maken om serieus genomen te worden in de regio en in de wereld.

  Maar met typetjes als Schotte, Asjes, Wilsoe(n) en Wiels zal dat nooit gebeuren…
  Dus zinkt Curacao steeds verder af naar de status Haïti, ondanks alle schuldsanering (670 miljoen EURO!), ondanks alle ontwikkelingshulp die het nog steeds vanuit Nederland krijgt en alle andere kansen die Curacao aldoor maar weer genadeloos zelf de grond in boort.

  Dit jaar was het beste moment om echte veranderingen door te voeren maar die kans laat Curacao weer voorbij gaan. Zie het feit dat de financiële huishouding nu alweer een puinhoop is… Jammer, het had veel veel veel beter gekund maar ja, makkelijker om te schelden en te zeuren dan echt de handen uit de mouwen te steken, of niet soms Gerrit, Ivar, Elmer en Helmin?

 11. @Rignald. Och heden, heb ik dat YDK kamp over het hoofd gezien, stupid me!

 12. @michael, maar dat is ook zo. Nederland is Curacao nu binnengevallen en beslist alles en heeft alle YDK in een kamp gezet. YDK mogen niets meer doen.

 13. BO is alleen gerechtvaardigd als een land bezet, zoals in de Tweede Wereld oorlog….. Owja, Wiels denkt ook dat Curacao bezet is door Nederland….

 14. Die Wiels kan zoveel nonsence roepen als hij wil voor burgerlijke ongehoorzaamheid. Op Curacao kennen wij een gezegde “Esun ku hunga ku kandela ta kima su mes dédé” in het Engels “Live by the sword die by the sword.” Jij kan door B.O aan de macht komen maar moet niet vergeten dat diezelfde B.O. je te zijner tijd ook omver zal werpen. Wiel moet niet vergeten dat hij niet het gehele Curacaosegemeenschap vertegenwoordigd en dat hij niet op simpatie kan rekenen van het gehele volk. Wiels moet heel vboorzichtig zijn met uitroepen van dat soort dingen tegen het gevstigde orde. Dit soort dingen zijn strafbaar. Hij kan zo opgepakt worden.

 15. Ja Wiels, heeft u eerst even nagedacht over 30 mei 1969 voor uw oproep?

 16. hahaha right on! ik zie het wel zitten om de Isla te bestormen 🙂
  maar hoe mooi het ook klinkt, BO lijkt mij inderdaad niet de oplossing

 17. @jessica, Het is heel simpel.. als jij door rood rijdt dan mag je de boete naar de heer Wiels sturen want die heeft gezegd dat BO mag!

 18. Hm.
  Ik heb nu wel een vraagje voor Statenvoorzitter Wilsoe.
  Als oproepen tot burgerlijke ongehoorzaamheid niet strafbaar is, is niet oproepen tot BO dan wel strafbaar? 😉
  just trying to figure out the rules