• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

Dat je een goede chauffeur bent in Nederland, wil niet zeggen dat je dat op Curaçao ook bent. En andersom. Participeren is het belangrijkste wat je hier moet kunnen. Je gaat gewoonweg met de rest mee, want anders gaat het fout.

Bijzonder verrast was ik toen ik erachter kwam dat op mijn kilometerstand niet te zien is hoe hard ik rijd. Dus eigenlijk kan ik zo hard rijden als ik wil, of zo hard als de rest gaat. Officieel mag het verkeer op Curaçao niet harder dan 60 à 80 kilometer per uur, maar ik kan me niet voorstellen dat men zich daar op de ring aan houdt.

Toch is het verstandig om hier rustig te rijden, hoewel de meeste als gekken rond krossen, gaten in het wegdek of niet, dat maakt hier niks uit.

In Nederland ga je bijna automatisch op elke hoek van de straat op de rem omdat er een flitspaal staat. Hier staan nauwelijks flitspalen en de flitspalen díe er staan lijken niet te werken. Ook inhalen van rechts kennen ze hier niet. Inhalen kan hier van alle kanten, en met hoge snelheden, ik blijf dus netjes aan één kant van de weg rijden.

Wat mij ook is opgevallen zijn de verkeersborden. Op de borden wordt bijvoorbeeld wel aangegeven dat je voor Punda rechtsaf moet, maar wáár je dan rechtsaf moet is een raadsel, dat mag je zelf uitzoeken.

Het woord ‘Trankilo’ staat hier bovenaan in het woordenboek, met andere woorden, alles op je gemak, rustig aan, maar in het verkeer werkt dat niet zo. Zodra het stoplicht op groen staat verwachten ze dat je gelijk begint met rijden, mocht je net even naar links of rechts kijken krijg je een toeter van degene die achter je rijdt. Dan heeft iedereen opeens haast!

Ik vraag me toch af hoe dat gaat als iemand aangeschoten achter het stuur zit. Dan werkt je reactievermogen ook niet meer op z’n snelst lijkt mij. Het is hier namelijk ook helemaal niet gek om te rijden als je een slokje teveel op hebt. Na een groot evenement dat hier op Curaçao plaats vond, stond in de krant dat zich een paar incidenten hadden voorgedaan, maar er was niemand aangehouden voor het drinken achter het stuur.

Is dat niet een beetje naïef? Het is wel gemakkelijk voor de bewoners van het eiland, je hoeft er hier geen rekening te houden als je een drankje teveel op hebt. Toch heb ik me voorgenomen gewoon rustig aan te doen met alcoholische drankjes, voordat ik de auto in stap.

Wat ik toch wel heel bijzonder vind is het volgende. In de eerste week moest ik op verschillende plekken zijn. Ik kende de weg nog niet zo goed dus was het elke keer een verrassing waar ik uit kwam. Maar tot drie keer toe besloot ik bij de stoplichten mijn kans te grijpen en om de weg te vragen, waarop ik dan als antwoord kreeg “Dushi, rij maar achter me, noh.”

Prima! Mooi geregeld. Ik ben dus drie keer achter een persoonlijke TomTom aangereden tot de plaats van bestemming. In Nederland kun je dat echt niet verwachten, daar heeft toch niemand tijd voor? Maar hier wel.. En dat kan ik wel waarderen! ‘Trankilo’!

18 reacties op “Autorijden op Kòrsou”

  1. @marco, was dat dezelfde slimme zakenman die die 2 brandweerautos had verkocht aan de regering die nooit kwamen!

  2. Rijbewijs halen, een probleem nee hoor. Groot rijbewijs gehaald, bus en aanhanger rijbewijs E. Dit alles met 1 vrachtauto met banken achterin (is het een bus) en een aanhanger complete lengte 12meter. Moet je in Nederland eens doen. Voor alles 40 lessen afzonderlijk en diploma’s halen om te mogen rijden.

    De flitspalen op curacao zit een verhaal achter, zoals ik begreep hebben die nooit gewerkt. In de tijd is er een slimme zakenman uit Nederland geweest. Die heeft de toenmalige regering de flitspalen verkocht, met de afspraak na betaling de camera’s pas te leveren. Zo gedaan en gebeurt. Enkel de beste man heeft nooit de camera’s geleverd. Zo zat de regering met een stuk of wat lege flitspalen, die er nu nog staan langs de weg.

  3. Aanpassen aan de rijstijl en vooral wennen aan dat rechts geen voorrang heeft. Knipperlicht pas aandoen als je de bocht gaat maken. Links blijven rijden als je over 2 km naar links moet mag allemaal (zeer relax). Het is toch heerlijk om hier zonder flitspalen en al teveel controles te mogen rondrijden. Zeker niet te vergelijken met de Nederlandse regels.

  4. Ik vind het altijd wel prettig rijden hier op Curacao. Go with the flow! 😉 Enige waar ik me echt aan irriteer, is dat de meeste mensen geen idee lijken te hebben waar die richtingaanwijzer voor dient! Om je richting aan te geven mensen!!! USE IT!

  5. leuk en herkenbaar,
    echter er zijn ook diverse mensen die denken dat de weg naar westpunt , de racebaan van Zandvoort noemen of ze denken dat nze aan het racen zijn. De plaatselijke tomtom noemen we hier warawara, persoonlijk had ik de swa swa leuker gevonden. het glaasje op laat je rijden is hier ook van toepassing, je hebt een glaasje op en je laat rijden door beneveld in de auto te stappen. gemiddeld gaan er een keer in de twee weken iemand dood door een verkeersongeval elk jaar weer dit is veel te hoog. Dus strengere regels en toepassen deze regels.

  6. Met gemiddeld 20 verkeersdoden per jaar is het wellicht wat minder idyllisch dan hier beschreven. Aanpassen (aan het verkeer) prima, maar er rijden er hier rond die ze voor altijd hun rijbewijs moeten afpakken. Ik rij gemiddeld 1 keer per dag op en neer van Banda Bou en je wilt niet weten wat voor uilskuikens je tegenkomt.

  7. Beste Fleur dit is een leuke interessante artikel. Het is precies zoals jij het schrijft. Dat jij een goed chauffeur ben in Nederland wil niet zeggen dat je dat op Curacao ook bent. En andersom. Heb jij toevallig ook in Amsterdam gereden. Daar moet je ook met de rest mee anders gaat het fout. Toen ik jou artikel laas moest flink om lachen. Het is heel leuk geschreven. Veel plezier op CUracao.

  8. zou je niet aanraden om in de avonduren evt achter een persoonlijke tomtom aan te rijden.. je kunt nooit te voorzichtig zijn.. 😉

  9. Een andere titel voor het stuk zou kunnen zijn:
    “Hollandse nieuwe ontmoet Antilliaanse TomTom.”

  10. @Ruben; er zit een kern van waarheid in wat je zegt. ik wou alleen aangeven dat ik dus geen voorstander ben van telefoonnummers plaatsen van mensen of personen in welke functie dan ook op dit soort site stuur dan een PM naar die persoon toe.

    @Magret Jansen; Soemanta moet inderdaad Schotte positiever in beeld brengen door foto’s te maken en zoals Dick Draayer schreef in het Antilliaans Dagblad (2 onvoldoendes heet dat stuk) geen lastige persmuskieten welke moeilijke vragen stellen en rare foto’s plaatsen. De foto’s staan hier ook regelmatig op welke Versgeperst middels een persbericht ontvangt van Soemanta of collega.

    Daarop in hakende er is een verschuiving in fotografie bezig zie de kwaliteit verschillen en de manier hoe dingen bekeken worden Zoals CNSJ in AD tegen b.v Amigoe verschil, zo gebeurt dat ook met Soemanta dat doet met Schotte normaal maakte de locale fotograaf de foto’s welke soms een nauw nauw inzicht/kwaliteit is.

    Maar dat laat ik verder aan ieder zijn verbeelding over hoe hij of zij verder tegen over netwerken/foto’s en pers kijkt, maar kritiek mag af en toe ook zeker gegeven worden.

    Al heeft dit alles niet echt veel met het geschreven stuk maken van Fleur van Erp.

    Dit is alles is natuurlijk wel mijn mening en niet van iedereen.

  11. @John, geloof dat je zowiezo dat netwerk niet wil hebben.. want deze lieden gaan straks zwaar vallen!

  12. Ja, die Ramsay Soemanta heeft van de ministerpresident een wereldsalaris gekregen om hem alleen maar te volgens op zijn vakantietrips (duurste hotels en busisessclass vluchten) met als enige opdracht wat foto’s te schieten.
    Zo ver is Curacao gezakt. Alle politici hebben het steeds over het volk, maar het enige wat ze doen is hun zakken vullen en vriendjes als Ramsay Soemanta aan luizebaantjes helpen.

  13. DRINKEN achter het stuur???

  14. Probleem is dat veel mensen het begrip voorsorteren niet begrijpen. Ook dringt men graag voor bij stoplichten (neem stoplichten bij SVB) en men rijdt vaak zonder te kijken van een zandweggetje ineens op de rijbaan.. leuke is als er een ongeluk door komt mag jij gaan betalen!

  15. @Jdeekman; Wauw zo worden dus netwerken opgebouwd, doe mij het nummer van Schotte gelijk even een PM berichtje was beter geweest wellicht wil die man niet dat half curacao hem belt. Trouwens Versgeperst zit in de mailing lijst van de persvoorlichting land Curacao dus een nummer mobiel als op forti + gmail adres zullen ze wel hebben.

  16. hahahah leuk! Heel herkenbaar.

  17. funny. hoe vergaat het je trouwens verder op Curaçao. We missen je hier. Mocht je nog behoefte hebben aan wat extra netwerk. Een van mijn vrienden is nu de perschef van de min-pres van Curaçao. Hij zou het leuk vinden als je hem belt en ook laat weten dat je onderzoek hebt gedaan voor het NMF. Hij heet Ramsay Soemanta. je kan hem bereiken op 5124554

  18. Helemaal waar! 🙂 We waren laatst nog even met vakantie in NL geweest, het viel me echt op hoe vaak je daar eigenlijk op de snelheidsmeter kijkt. Hier op Curaçao kijk ik er nooit naar, iedereen gaat gewoon lekker met de verkeersstroom mee of voelt gewoon aan de auto of het nog lekker veilig en strak op de spoor blijft met al die bochten en hobbels. Dan rij je heel vanzelf wel op de “juiste” snelheid.

    Over die flitspalen, de cameras (fotorolletjes) waren gewoonweg niet bestendig tegen de Curaçaose zon 😉 Geen enkele doet het nog. Tegenwoordig staan ze enkel voor de sier om toeristen te afschrikken.