• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Over het algemeen kon ik vroeger heel wat maken: modder door het hele huis, in de sloot springen en ander kattenkwaad ging mij redelijk goed af. Er was één ding dat echter uit den boze was: troep op straat gooien.

Ik was een jaar of acht en me van geen kwaad bewust. Het was een zonnige dag en ik fietste blij achter mijn moeder aan met een pakje appelsap. Het pakje was leeg dus ik gooide het weg. Op de grond. Alsof ze het rook, sprong mijn moeder als een echte speurhond op de rem en draaide zich woedend om. Ze stormde op me af en commandeerde mij, onder toeziend oog van al mijn vriendjes en vriendinnetjes, mijn fiets te laten staan en het stuk terug te lopen om het lege pakje van de grond te rapen. Ik denk niet dat ik ooit zo hard ben uitgelachen.

Ik had mijn lesje geleerd. Waar ik ook was, ik voelde mijn moeders speurneus altijd op de loer naar stiekem op de grond gegooide pakjes. Zelfs afval van anderen dat op de grond viel, kon mij niet meer ontgaan en langzaam creëerde ik de absurde behoefte om afval in de vuilnisbak te deponeren in plaats van op straat. Zelfs bij gebrek aan een prullenbak, kreeg ik het niet voor elkaar om een sullig boterhamzakje slinks op de grond te laten vallen.

Op Curaçao heb ik het dan ook erg moeilijk. Prullenbakken puilen uit, bergen afval liggen op de hoek van een straat en ontelbare fastfoodverpakkingen waaien over delen het eiland. Tot mijn verbazing doen heel wat mensen hier schaamteloos aan mee: jongeren deponeren etensbakken op de mooiste verborgen plekjes natuur en zelfs ouders zie je soms niet de moeite nemen om een weggewaaide chipszak op te rapen. Het terugsturen van kinderen om dat ene lege pakje frisdrank van de grond te halen, lijkt helemaal ver te zoeken.

Ik kan me dagelijks verwonderen over de schoonheid van de natuur op het eiland: de zee, de kleuren, planten, insecten en dieren weten de weg op Curaçao goed te vinden. Nog wel. Ook zij willen niet in een omgeving wonen van plastic verpakkingen en lege flesjes Fria. We moeten beter voor het eiland zorgen en het schoonhouden. Iedereen de absurde gewoonte aanleren om afval niet op straat te gooien, ook al gaat het maar om één sullig leeg pakje frisdrank. En wie niet luistert? Die moet gewoon het hele eind terug lopen!

23 reacties op “Tene Kòrsou limpi!”

 1. Een stuk naar mijn hart!

 2. Beste Gerrit ik snap ook best dat het misschien niet de beste beslissing is als Curacao nu zou kiezen voor onafhankelijheid. Als jij getrouwd bent met iemand en de relatie is zover ontregeld, dat elke woord wat jij zegt uitmond in verwijten naar elkaar toe, waarbij er geen normale communicatie meer mogelijk is. Wat zou jij doen. Zou jij dan niet op gegeven moment moeten gaan kiezen of delen of blijf jij in dat rommel zitten? Aruba had moeite dat alles gecentraliseerd was op Curacao en hebben gekozen voor Status apartus Sint Maarten en de BES eilanden ook. Het was alleen maar ruzie op politiek niveau.Uit Nederland alleen maar verwijten Antilliaanse Politici zijn boeven, corrupten, verkoop die eilanden met Venezuela, Curacao is vuil en zo kan je door blijven gaan. Op gegeven moment zal jij moeten kiezen, tussen scheiding of door blijven modderen, goed schiks of kwaadschikt, dan ben af van al dat gedonder, toch, met als gevolg dat de volk eronder zal lijden. Misschien is het zo wat duidelijker om te begrijpen wat ik ermee bedoel. Laten wij maar terugkeren naar het onderwerp Tene Korsou limpi wat binnenkort zal beginnen op Curacao wat 45 jaar geleden al bestond toen ik nog de lagere school bezocht.

 3. Vito: bedankt voor je onduidelijke reactie. Onafhankelijkheid voor Curacao is het domste wat er kan gebeuren voor de bevolking. Dat heeft de geschiedenis wel geleerd.

 4. @Gerald sorry dat ik jou verkeerd heb begrepen. Eigenlijk was het bedoeld voor Gerrit die stront schrijft op een arrogante manier over Curacao en de bevolking en dat ze niet willen leren dat Curacao bezig is zich te bevrijden van Nederland. Alles wat negatief gebeurd in de politiek is Wiels maar men vergeet Wilders.

 5. Vito: Ik schrijf best wel vaak een reactie maar dat je racisme erbij gaat halen als ik andere mening heb dan jij? beetje erg jammer! Curacao is echt een zeer mooie eiland maar verschrikkelijk hoe iedereen alle oude spullen in de mondi gooit. Hopelijk dat we het daar over eens kunnen zijn.

  Over de punten Kolonie, arrogantie, PS, Shell/ISLA. kunnen we nog heel lang discussieren (liever bij de snek). Maar Wiels mag van mij best Premier worden als wij er als bevolking (vooral de arme) beter van worden.

 6. @ Vito misschien moet je gewoon eens leze wat ik geschreven heb geen racisme van mijn kant alleen maar hoop op beter voor curacao. Shell, ja ze hebben rotzooi achter gelaten in ruil voor een hoop geld dat zal ik nooit goed praten maar hoe leg je dan een isla/pdvsa uit die meer kosten dan ze opbrengen en nog door rommelen met die oude rotzooi dat is toch verschrikkelijk. Het is al decenia’s de regering die het eiland verkoopt en dat ligt hier en nergens anders.

 7. @ gerrit en Gerald. Jullie gedragen zich net een stelletjes oude wijven oud gehuwden die moeite hebben met een scheiding, die weten wat ze willen, uit het huwelijk stappen en niet weten wat ze moeten met de situatie. Konstant maar modder gooien en denken dat alles wat hun doen beter is dan wat de mensen uit Curacao. Alles wat ze doen moeten ze jou ermee konfronteren of een vieze vuile dolksteek in je rug of een natrap geven. Ik ben niet anders gewent bepaalde groep Nederlanders. Wij hebben niet gevraagd om kolonie te worden van Nederland. Dat hebben de Nederlanders zelf gedaan. Het lijkt in alsof de Curacaoenaars niks mogen zeggen anders worden ze neergesabeld door de complexe nederlanders die denken het beter te weten dan de Curacaonaars. Kijk hoe jullie zelf reageren op de artikelen. Jullie tonen altijd een soort arogantie t.o.z. de Antillianen en Curacaoenaars. Kijk hoe jullie het probeert goed te praten voor de Shell. De Shell heeft hier afgekocht aan een regering die al te graag geld ontving triest maar waar. Het is toch wereld bekent dat ze overal zooitjes maken en afkoopt met geld toch. Men heeft het niet eens over de vele doden die er gevallen door hun toedoen in Nigeria. Vroeger kwamen de opbrengsten van de Shell met bakken vol naar Nederland. Per slot prima dat er blanke actie groepen zodat ze ook wat kunnen betekene voor Curacao dan in plaats maar ieder weer schuldig te voelen en aangesproken te voelen ieder keer als Curacaoenaar de waarheid zegt. Ik denk dat jullie die altijd zo reageren, snel hulp moeten gaan zoeken om jullie te ondoen van jullie schuldgevoel en minderwaardigheidscomplex wegens jullie verleden. Naar het schijnt mag de Curacaoenaars niks meer zeggen want ze worden beoordeeld tot de PS of Wiels clan. Jullie moeten zich een beetje ophouden om je zo racistisch op te stellen jegens de Curacaonaars. De geschiedenis leert dat historisch en psychologisch gezien Nederland nooit bevrijdt zullen zijn van deze eilanden en ook niet van Suriname. Er heeft zich veel kruising plaats gevonden tussen deze groepen en Nederlanders. Dus Dimmen. Don’t ask what Curacao can do for you but ask wat you can do for Curacao.’ Hoe vuil of schoon ze ook mogen zijn wij houden toch heel veel van ons geboorte eiland. Het zijn en blijven prachtige eilanden.

 8. @ Vito je kan die kale kip niet plukken maar wel een taakstaf met een bezem geven.
  @ de rest…je kan moeilijk een specifieke bevolkings groep de schuld geven het staat of valt met opvoeding en cultuur ondanks wat vele haatdragers zeggen kent de curacasche cultuur geen kleur het is de cultuur van het eiland en niet van een huidskleur. helaas vroeger was het erger zeggen sommigen, ligt er maar net aan wat je bedoeld in de jaren 60 werd heel Curacao nog iedere avond geveegd en was het smetteloos. dit zo terug moeten komen goed voor de werkgelegenheid, uitstraling en econimische groei. De shell heeft hier afgekocht aan een regering die maar al te graag geld ontving triest maar waar. Het gaat er niet om of trutje verlinde gelijk heeft het gaat erom welk beeld je afspiegel op potentiele gasten.

 9. Vito: dit is weer echt een dom verhaal wat nergens opslaat! Wel goed dat de publieke omroep in Nederland in een documentaire Shell aan de schandpaal legt inzake Nigeria!

  Jij bent dus 1 van de ?? personen die niet opgevoed zijn papiertjes, weggewaaide bekertjes in de prullenbak te gooien. Altijd maar de ander de schuld geven (shell) en nooit zelf de verantwoordelijkheid nemen (jij)!

  Weet jjij wie de actiegroepen zijn? Als je de foto’s terug ziet zijn het merendeel de blanken die het eiland aan het schoonmaken zijn. Ik ruim mijn eigen troep op en niet die van jou! Helaas kan je hier de mensen er ook niet op aanspreken omdat je dan klappen of een pistool in je nek krijgt.

 10. @Ook al eewn Nederlandse paspoort precies.Als Curacapo zo vuil is dat er geen mensen meer kunnen wonen. Wat doen jullie dan in zwijnenstal. Albert Verlinden kan Curacao een vuilnisbeld vinden als hij wilt dat is zijn probleem. Wij zijn het niet anders gewent dat de Nederlandse programmamakers, opiniemakers en journalisten altijd wat zoeken om Curacao negatief te bejegenen toch. Je kan zoveel belastingvoorstellen insturen als jij wilt het zet toch geen zoden aan de dijk. Van een kale kip valt geen veren te plukken. Jullie moeten ophouden met zeuren want wie laat zijn troep achter voor andere landen het is toch de Shell. Ik heb in de kranten gelezen dat er binnenkort weer een grote schoonmaak gerealiseert zal worden op Curacao dan is het weer lekker schoon.

 11. @ Vito. Nederlandse opiniemaker Albert Verlinde vond Curacao “een vuilnisbelt” in een TV-programma waar 1,4 miljoen mensen naar kijken.
  Als de Curacaose opiniemaker Wiels, zich nu eens zou inspannen voor een schone omgeving en dat ook zou propageren naar zijn volgers, zou dat een goede zaak zijn.
  Suggestie voor Wiels : maak voortgezet onderwijs gratis door belasting op autowrakken. NAF 300 per jaar voor ieder wrak wat op een erf ligt. Benieuwd wat eerst gebeurt : schoon Curacao of gratis voortgezet onderwijs.

 12. Dit is al jaren een probleem en Elisa legt de oorzaak op de juiste plek. Slecht opgevoede mensen. Kids die de boel vervuilen worden volwassenen die hun troep in de mondi gooien en voeden kinderen op die ook vervuilen. Deze spiraal kan alleen doorbroken worden door de overheid.

  1. Iedere klas van iedere school 1 x per jaar een cleanup houden. Dit samen met workshops over vervuilingen en projecten. Leerkrachten moeten hiervoor waarschijnlijk zelf een cursus volgen en genoeg materiaal voor de verschillende niveaus moet voorbereid worden.

  2. Gevangenen kunnen strafvermindering krijgen door op te ruimen en workshops te volgen over vervuiling en de effecten van vervuiling.

  Ik heb wel eens een school cleanup gezien waarbij kinderen in de mondi bladeren gingen harken. Ze konden niet het verschil zien tussen ons afval en natuurlijk afval zoals bladeren en takken. Het heeft geen zin om mensen te laten opruimen zonder uit te leggen waarom.

 13. Ik realiseer me dat mijn reactie vrij fel is en mogelijk onder 10 andere nieuwsberichten ook of misschien beter geplaatst had kunnen worden. Echter het punt blijft dat we een (partij in de) coalitie hebben zitten die de Afro-Curacaose cultuur verheerlijkt en deze wil opdwingen aan anderen. Die afro-curacaose cultuur brengt een paar hele fijne zeken (muziek, relaxation, laissez-faire etc.) maar heel veel uitspattingen van die cultuur zijn ronduit mens/dier en natuur-onterend.

  Het mag wel eens gezegd worden dat de wereld verbeteren bij je zelf begint en niet bij het afzetten tegen andere bevolkingsgroepen of het continu misplaatst klagen en de misdeelde partij uithangen.

  En inderdaad, dat is een politieke kwestie bij gebrek aan een goed normen en waardenkader meegegeven door de ouders. De politiek moet het voorbeeld geven en ook de scholen aanspreken op het creeeren van gedragsverbetering.

  Overigens worden de meeste opruimacties e.d. niet door Afro-Curacaoenaren georganiseerd, maar door anderen.

  Persoonlijk initiatief, zelfkritiek, onderwijs, bewustwording en een zelfsturend vermogen, daar zou de politiek zich hard voor moeten maken en niet voor het afdwingen van Papiamentu, 80-20 regels, razzias op hardwerkende bevolkingsgroepen en andere navelstaarderij.

  Kortom, ik blijf dus bij mijn punt.

 14. Beste heer da Silva. Jou kritiek slaat weer nergens op. Waar heeft dit nou te maken met de PS van Wiels. JIj schrijft nonsence man. Ik weet niet eens waar u vandaan komt om zulke kritiek te geven op en bepaalde partij die bepaalde doelen nastreeft. Je moet je wel leren je kritiek geven over het thema onderwerp ” Tene Korsou LImpi” hou Curacao schoon. Iedereen probeert het op zijn manier. In vergelijking met vroeger zijn ze stukken vooruit gekomen. Maar toch moet er nog veel aan gedaan worden. Wij komen niet uit een land als Nederland waar alles mooi strak georganiseerd is. Mooie rijtjes huizen, wegen, regels en groenvoorzieningen en toch valt het nog mee op Curacao. Soms rij ik in mijn auto op de snelweg en stopt bij de stoplichten voor het verkeer, dan moet je zien wat een puinhoop er licht in de bermen aan de kant van die stoplichten. Vol lege bekers melkshake van MC Donalds, energiedrank, red bulls en pataat etc etc etc. Verschrikkelijk. Gelukkig zijn er bepaalde actiegroepen die van tijd tot tijd het iniciatief nemen om grote schoonmaak beurten op zich nemen. Dat is toch een positief signal of niet. In africa zegt men it takes a hole village to race a child. Ik ben het ook eens het moet vanuit de basis komen vanuit de opvoeding. Ik weet al jaren dat de regeringen hiermee bezig is maar naar het schijnt slaat het niet aan op de bevolking. Gelukkig zijn er ook goed opgevoed ouders die dat aanpakken en daarom moeten wij ook niet gaan generaliseren. Ook al puilen de vuilnis bakken uit van het vuil toch is het niet nodig je vuil op de grond te gooien. Da Silva verdient helemaal geen pluim voor zijn reactie hierop. Hij heeft te ver gewaald van het topic hij maakt er een politieke issue ervan. Dit heeft niks te maken met Wiels en ik ben ook geen Wiels aanhanger. Kritiek leveren prima maar belangrijk is jezelf af te vragen wat kan ik zelf doen om de situatie wat te verbeteren. Begin zelf maar schoonmaak iniciatieven te nemen. Een schoonmaak dag te organiseren, dan doen jullie wat goed dan alleen maar te critiseren. Dat is om het positief denken te stimuleren. Begin bij de journalisten die ook bijdragen om het negatief denken te stimuleren. Er gebeuren toch ook leuke dingen op Curacao en leuke ontmoeting, Jazzfestival, Carnaval, Cultuereledagen, vlaggetjesdag, Tuladag etc etc etc. Waarom altijd aandacht voor het negatievisme. Kijk maar de column van vorige week.

 15. Ja, heb ik toch nog goeie dingen gedaan:) Leuk stukje schat, vooral voor mij!

 16. Goed artikel Elisa. Jou moeder zou mijn moeder kunnen zijn haha.

  Er lopen verschillende projecten die al goed werk verrichten maar krijgen te weinig aandacht in de media. Te weinig mensen zijn zich bewust of interesseerd ze wat die vervuiling op langere termijn doet. Helaas. Daarom begint het inderdaad bij de jeugd.
  Ga dit ook op de school van mijn kinderen voorstellen om hier wat mee te doen!

  Die reactie van Dasilva slaat natuurlijk niet op dit artikel, Anne!
  Toen PAR aan de macht was waren de mensen geen haar beter betreft het vervuilen.
  Laten we niet meedoen met modder gooien maar het goede voorbeeld geven!

 17. helemaal mee eens Elisa

 18. Hear hear!!

 19. Bullseye!
  Porkeria en nestvervuiling zonder schaamte (zelfs een varken heeft meer gevoel voor hygiene).
  Duidelijk de Yu di Korsou (goede uitzonderingen uitgesloten maar helaas op een hand te tellen!) die zich totaal niet geneert en de kids/jeugd ook zonder te corrigeren met deze “lifestyle” opvoedt.
  Zeuren over teveel troep maar eigen schuld dikke vuilnisbult!
  Helaas heeft dit wel invloed op toeristen die zich op een landfill wanen!

 20. Prima en goed geschreven artikel! Op basisscholen moet men al beginnen met campagnes om dit zwerfafval tegen te gaan. Sommige dingen zijn zo easy op te lossen.Ook Dasilva een pluim voor de goede reactie!

 21. Lang leve de lokale cultuur, en maar hard roepen hoe trots en autonoom ze zijn en dat het hun eiland is. Je eigen nest bevuilen, je eigen kinderen aan hun lot overlaten, dieren mishandelen, je huis niet afbouwen, niet op je werk verschijnen, handje ophouden en klagen. Herkent u zich in dit profiel? Stem dan PS. Helmin Wiels zorgt er voor dat u trots op u zelf kunt zijn en dat u geen moeite hoeft te doen om u zelf ook maar een sikkepit te verbeteren. Goed artikel.

 22. Ik voedt mijn kids net zo op als jouw moeder. Kijk alleen niet in mijn auto, want het strenge beleid heeft wel gevolgen . . . .

 23. thumbs up!!