• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

En opeens was alles niet meer zo dushi. Geen witte stranden, blonde stagiaires en laveloze nachten. Ik schrijf alleen nog berichten over ongevallen, inbraken en moorden. En wie is die man die mij vertelt dat ik helemaal niet zo welkom ben op dit eiland?

Zo dushi is het allemaal niet. Haatzaaiende politici ben ik als Nederlander gewend, wij kunnen niet zo goed met elkaar samenleven. Maar dat ik rassenhaat ook hier tegenkom, is nieuw voor mij. Dat ik onderwerp ben van de haat is ook nieuw.

Wie is die man die zegt dat alles wat nog aan Nederland herinnert verwijderd moet worden? Wie is die man die zegt dat ik, als makamba, zijn volk discrimineer?

Terwijl hij zijn gal spuugt zit ik een potje te kaarten met mijn Antilliaanse buurman en slaan we liters Polar achterover. Terwijl de coalitie ruziet geniet ik met duizenden Curaçaoënaars van de voetbalfinale in het stadion. Waar ik me ook begeef op het eiland, bij een optreden van Dreams of bij de dragraces van Koraal Tabak, ik word met open armen ontvangen.

Zo dushi is het allemaal niet, maar ik voel me hier thuis. Dat gegeven maakt dat ik geen waarde kan hechten aan haatzaaiende woorden. Curaçao is dushi genoeg voor locals én makamba’s. En wie dit niet gelooft, nodig ik graag uit voor een potje kaart en een doos Polar.


12 reacties op “Dushi Curaçao”

 1. De politiek is al decenia lang een kankergezwel voor Curacao. Maakt niet uit of het nieuwe of oude politici zijn, heel snel graaien ze mee. Curacao zou idd zelfstandig kunnen zijn en onafhankelijk! maar dan wel zonder politici! zij hebben enkel eigenbelang voor het oog.

 2. Wiles moet zijn achternaam veranderen Wiels word goma ?

 3. Ik zeg daarom ook altijd maar. Het gaat hier zo slecht nog niet ONDANKS de politiek. Die hele politiek kost ons alleen maar handen vol geld en levert helemaal niets op. Weg ermee!

 4. “Ich habe es nicht gewusst” (waar heb ik dat meer gehoord?)
  Blinddoek voor en negeer alle mistanden op ons mooie eiland dan waaien alle problemen vanzelf weer weg met de passaatwinden. Er moet juist WEL eens over het behang gezeken worden, alleen zijn we met z’n allen te schijterig om hieraan te beginnen.
  ANGST/ONTWIJKEND gedrag heeft ons juist decennia lang naar deze problemen in de samenleving gebracht.
  WAKE UP en DOE iets met z’n allen, WIJ hebben de politici in het zadel geholpen maar als ze niet functioneren moeten WIJ dat ook durven zeggene en actie ondernemen om deze lui te corrigeren of te skippen uit hun posities!

 5. Joachim, je hebt groot gelijk hoor lekker blijven genietener is niets aan de hand als dat geschreeuw is alleen maar om de stoelendans van de politieke benoemingen rond te krijgen ze zijn een beetje laat en daarom moeten de directeuren curoil, aqualectra en uts weg cq plaatsmaken dat gaat altijd het best met veel sensatie. mijn advies het gaat al decenia lang zo hier maak je niet druk. Als je op visite bent ga je ook niet je gastheer zijn behang zitten afzeiken geniet gewoon van de gezelligheid.

 6. Wiels kan als inspiratiebron gaan dienen voor degenen die onder ons wonen en niet het verschil weten tussen beschaving en beschaving.
  Voor hun is de beschaving geschetst door Wiels het ware. We zijn beter als we ons ontdoen van de juk van de hollanders. Hoe ziekelijk kan je in je hoofd zijn. Wij staan ook toe dat deze meneer continu vanuit zijn onschendbare rol als politicus de boel demoniseert.
  Er hoeft maar een gek te zijn……….

  Joachim, jij hebt de ware Antilliaan ontmoet, de Antilliaan die vooruit kijkt en samen met jou onder het genot van een koude polar van het goede leven op het eiland geniet.
  Joachim, voel je nog steeds Bon Bini en ik hoop dat dat voor altijd zal zijn.

 7. Probeer geen culturen te mixen, heb resepct voor een ander cultuur zonder vooroordelen… Zodra je denkt dat het in een land waar jij heen emigreerd, anders moet omdat jij als buitenlander dat fijner vind, heb je het(vind ik) MIS! Dus laat iedereen in zijn waarde, laat iedereen welkom zijn en pas als er ‘narigheid’ komt, zet de veroorzaker eruit(blank,donder of geel…) In de ideale wereld is er geen haat!

 8. Schitterend artikel van Joachim Springer.
  Als makamba die ook ooit de Antilliaanse Militie mocht opleiden kan ik zijn mening alleen maar bevestigen.
  Nog nooit heb ik zulke trouwe vrienden gemaakt als in die tijd. Antilliaanse vrienden en vriendinnen voor het leven!
  Steeds als ik weer op Curacao kom worden mijn vrouw en ik met open armen ontvangen en zeggen zij tegen ons “welkom thuis” Bo ta un yiu di Korsow”
  De politici kunnen zeggen wat ze willen, er bestaat een bloedband tussen Curacao en Nederland die door niemand kan worden verbroken.
  We hebben als landen een gezamenlijke geschiedenis die ons voor altijd met elkaar verbindt.

 9. Kort maar krachtig…..

 10. Gefrustreerde haatzaaiende gasten die denken dat zij de wensen van het volk vertegenwoordigen….geloof er geen reet van! Je bent wat je zelf ervan maakt…..en laat ze eerst maar een het land in goede banen leren leiden want daar brengen ze geen zak van terecht! Ik ben een makamba van buiten, maar van binnen een Curacaosche….en ik laat niemand me vertellen dat ik niet welkom ben op mijn dushi Corsow, Oh zo 😉

 11. Je heb helemaal gelijk,,,,,de slaventijd is al heeeeellll lang voorbij en was in een andere tijd,,,,en niet heel het volk is tegen makamba’s,,,,,en degene die het wel zijn,zijn gehersenspoeld door ene man die teveel in de geschiedenis zit met zn hoofd!!…Slaventijd iwas in een andere eeuw,mensen dachten heel anders en deden heel anders,we zitten nu in een hele andere eeuw en in deze eeuw is er geen haat en zijn we vrienden met allerlei culturen en drinken we samen een Polar biertje met een Hollands stukje kaas!!

  En zo hoort het ook te gaan en daar moet meer over gesproken worden inplaats van steeds maar over hoe het TOEN was!!!

 12. Heel leuk geschreven, Joachim. En inderdaad jammer en vervelend van het grote aantal berichten over overvallen, inbraken en moord op Curacao deze dagen. Jouw blog is een fijne tegenhanger van alle negatieve berichten 🙂