• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Tijdens mijn eerste werkdag op Curaçao in 2008, viel de stroom uit op kantoor. Mijn collega’s legden mij uit dat dit normaal is en vaker gebeurt en dat ik het maar moest zien als één van de charmes van Curaçao. Maar nu, 3,5 jaar verder, heb ik grote twijfels over dit ‘charmante’ aspect van Curaçao.

Uiteraard vind ik dat Curaçao veel charmes heeft. Het weer bijvoorbeeld. Als Nederlander is het altijd tropische weer een verademing. Ik heb hier zelfs regen leren waarderen. Ook de ‘geen haast houding’ van de bevolking heeft van tijd tot tijd zijn charme. Zo kan ik nog een aantal charmes opnoemen – de pontjesbrug die opengaat, trùk’i pans, de bananen, papaya, sinaasappels en mango’s die groeien in mijn tuin en de kolibrietjes die een nestje maken bij mijn voordeur – maar wat zeer zeker niet op het lijstje thuishoort is stroomuitval.

Stroomuitval – aangekondigd of niet – komt nooit uit. Zit je net in een spannende film, een leuk skypegesprek of een belangrijk artikel, wordt de boel zwart. Heel frustrerend. Vooral ’s avonds is stroomuitval erg vervelend. Opeens is alles aardedonker en realiseer je je dat je niet weet waar die rotlucifers ook alweer liggen. En waar zijn die verdomde kaarsen? Net als je klaar bent met alle kaarsen aansteken is de stroom weer terug…

Een ander vervelend moment is tijdens ziekte. Als ik ziek ben, wil ik slapen. Laatst voelde ik mij niet goed en ging op de bank liggen met twee ventilatoren op mij gericht. Om even later wakker te worden in een bloedhete ruimte plus een zwerm muggen om mij heen: de stroom was uitgevallen. Dit staat ook niet hoog in mijn charme top 100.

Het hele concept achter stroomuitval is mij vreemd. Schakelen noemen ze het. Omdat er niet genoeg stroom is die dag, wordt de stroom geschakeld tussen verschillende wijken. Ik snap niets van deze ‘schakelcharme’ en ik wil het ook niet snappen. Ik heb altijd het idee gehad dat Curaçao het meest vooruitstrevende land is in de Caribbean. Dan moeten we dat stroomprobleempje toch ook aan kunnen?

Als ik om mij heen kijk, zie ik enorm veel zon, wind en zee om mij heen. Genoeg om flink wat energie op te wekken. Weet je wat mij een charmant uitzicht lijkt? Bij iedereen een windmolen in de tuin en zonnepanelen op het dak. Dan kan Curaçao het meest charmante eiland in het Caribisch Gebied worden.

21 reacties op “Schakelcharme?”

 1. @koboti het was niet alleen de Surinaamse gulden die hoger was dan het vaderland maar de Antilliaanse gulden ook en dat zullen ze ook niet goed vinden. Ze moesten gaan concureren met de US dollar er moest wat komen in de plaats van Dollar met alle gevolgen van dien. De Nederlandse politici zullen het nooit toestaan of leuk vinden als de muntwaarde van een Kolonie hoger is dan die van het vaderland. Dus heeft men de Euro ingevoerd als een soort prestige strijdt van de Nederlandse politici. Wat zijn de gevolgen hiervan dat Nederland en de Euro te duur is geworden voor het buitenland, gevolg daling van je export, duurder worden van je nationale product voeding, steiging werkloosheid je huizenmarkt zakt in elkaar, banken gaan failliet. De dollar is goedkoop geworden dus handel met America stagneert. Vroeger kon het vaderland nog geld wat geld als appelte voor de dorst konden oppotten op Curacao waar de waarde hoger was de Nederlandse gulden. Ze hebben allerlei wetten ingevoerd om dat tegen te houden met als gevolg dat het niet handig meer is om geld daar op de Antillen te potten. Het probleem is die domme economen die alles mis hebben voorspeld met zoveel kennis en ervaring. De toekomst zal het vertellen, feit is, de invoering van euro heeft voor vele ellende gezorgt in de hele wereld .Dus koboti het probleem is niet van Suriname of de Antillen dat het momenteel andersom is, maar de Europese landen.

 2. @Jeroen d.d14-07-2011. Daar heb je weer een van die kloten racistische arogante opmerkingen”niets vervelend mee bedoeld” maar je steekt de vinger dieper en dieper d’rin. Dat is precies die technieken wat de racisten hanteren konstant met dingen aanvallen waar mensen zich moeilijk mee kan verdedigen. Jij bent precies zo’n type Wilders. Nog een ander Shitt ” Als dat zou wegvallen zou Curacao vervallen in een Haiti of Venezuela situatie. What a hack is that man. Wij waren niet uit Europa vertrokken om helemaal naar Africa vbaren,om zich bezig te houden met mensen/slavenhandel om rijk te worden ten kosten van mensenhandel. Toch, of heb ik het mis. Ben jij misschien de goudeneeuw vergeten.Jullie moeten je schuld en schaamte gevoel laten varen om beter om te gaan met jullie verleden.Het lijkt alsof jullie je drukker maken over Curacao dan de Curacaoenaar zelf. Kijk wij zijn opgegroeit met weining, wij zijn opgegroeid met pap,foenchi en pampoen, zonder koelkasten en stroom iedere dag verse voeding, voor licht hadden wij kerozinelampjes, en kookten op een konfoor. Wij hebben het altijd overleefd en zijn sterk geworden met weinig. Ik stoor me ieder keer aan dat gezeik en opmerkingen van onze mede rijksgenoten van over die andere kant van de oceaan. Denk jij dat Nederland echt niet in zo’n zelfde situatie terecht kan komen als Griekenland en dat is veel erger. Dus schreeuw niet te hard vanaf de hoge torens want ze kunnen ook op je hoofd vallen. Er hangt een zwarte donkere bewolking boven het hoofd van Nederland deze dagen met de economische crisis als jij dat nog niet weet. Nederland kan ook belanden in een situatie als Hiati Venezuela en de VS. Dus even dimmen met jullie negatieve opmerkingen.

  @Leoni leuke artikel erg boeiend en positief dat Curacao uiteraard ook zijn charmes heeft en daar moeten wij het van hebben. Niemand maakt zich druk met politiek maar ze genieten van de leuke dingen op Curacao gezellig toch. Veel plezier op het eiland..

 3. Wel eens gehoord van waterstof (hydrogen) Kan gemaakt worden uit zon en wind. Levert brandstof voor vrijwel alles, inclusief auto’s (Iceland). Is schoon en er komt alleen wat water uit je uitlaat. Grondstof is water wat door electriciteit wordt gesplitst. Waterstof kan, in tegenstelling tot electriciteit, gemakkelijk worden bewaard en opgeslagen. Je heb er geen raffinaderij voor nodig !!

 4. voordat suriname onafhankelijk werd van NL hadden ze een munteenheid dat meer waard was dan die van nederland toentertijd.

  kijk water er met dat land is gebeurd.

 5. Niets vervelend mee bedoeld maar Curacao is zogenaam “economisch stabiel” omdat Nederland de boel draaiende houdt met veel ontwikkelingshulp (financieel en met personele inzet) en een geldkraan die openblijft staan en natuurlijk de waarborgfunctie die Nederland heeft ten aanzien van Curacao en last but certainly not least de ondernemers die vaak van buiten het eiland afkomstig zijn en echt de economie een impuls geven.
  Als dat zou wegvallen dan gaat Curacao inderdaad binnen een paar jaar naar het niveau Haïti of Venezuela. Iets wat de meeste politici op dit eiland heel graag lijken te willen en waar we eigenlijk op politiek niveau al zijn.

  Als we naar de problematiek kijken op Curacao dan hebben we nog een hele lange weg te gaan en ik weet eigenlijk wel zeker dat die weg te steil zal blijken voor Curacao. Vooruitstrevend willen zijn is leuk maar er moet meer gebeuren dan enkel in woorden wensen te blijven hangen. Er moet ook daadwerkelijk iets gedaan worden en daarvoor hebben we iedereen op Curacao nodig. Niet enkel die paar mensen (vaak van buiten het eiland) die hier de boel echt trekken.

 6. Jongens Leonie heeft wel een beetje gelijk. vergeleken met de regio doen we het nog niet zo slecht. Hoewel, laten we over 10 jaar eens kijken naar de verschillen tussen de BES eilanden en Curacao. Ik denk dat die dan zeer groot zullen zijn. En niet in het voordeel van Curacao…

  @Mike: inderdaad. de dag dat we uit het koninkrijk stappen zal iedereen verbaasd zijn over de snelheid waarmee we riching het niveau van Venezuela/Haiti/Dom.Rep. hollen.

 7. @Mike
  Dat wij (grotendeels dankzij het feit dat we onderdeel van het Nederlandse koninkrijk zijn) een hogere mate van welvaart genieten dan omringende eilanden moet je niet verwarren met “vooruitstrevend”-heid.

 8. @ Mike; Voor zolang het duurt…

 9. @ s.akiwebu en jeroen: toevallig is Curaçao een van de modernste en economische stabielste eilanden in de Caribbean. zo naief is dat dus niet, Curacao kan wel degelijk gezien worden als een van de meest voouitstrevende eilanden in dit gebied. Naast Barbados.

 10. “Curaçao het meest vooruitstrevende land is in de Caribbean”? Ben je wel eens ergens anders in het Caribisch gebied geweest? Meisje toch…

 11. @ Gerald: Goed dat je ‘luxe’ tussen aanhalingstekens zet, want dat was het idd niet 😉 Ik woon inmiddels weer in Nederland, dus heb geen last meer van het schakelen. Natuurlijk vind ik dat ze de grootgebruikers aan moeten pakken en meer energie op het eiland moeten hebben, maar áls er dan toch geschakeld moet worden vind ik dat wel een goed idee omdat het zo voor iedereen lastig is en niet altijd dezelfde wijk …

 12. Gerrit, ik heb wat leesvoer voor je:
  1. lees de algemene vorwaarden van aqualectra. Daar staat in dat ze geen water & stroom hoeven te leveren als je je eigen energie opwekt. Dus het staat in hun algemene voorwaarden dat ze je kunnen afsluiten!
  2. Aqualectra plaatst nu digitale meters die NIET TERUG DRAAIEN bij eigen stroom opwekking maar NOG HARDER VOORUIT DRAAIEN!!! Dus met je paneeltjes ben je duurder uit dan zonder want je eigen stroomproductie wordt bij de rekening van aqualectra OPGETELD en niet afgetrokken. Ja jongen. Zo doen we dat hier. Alleen de mensen met een oude analoge meter hebben nog een tijdelijk voordeel als ze hun eigen energie opwekken. Totdat ook hun meters zijn vervangen door het digitale soort.
  Hoera! We zijn vooruitstrevend op Curacao! We boren elk fatsoenlijk alternatief direct de grond in.

 13. Bedankt! kan dit ook gemeld worden bij de ombudsman, misbruik van macht.

 14. @ gerrit: aqualectra sluit je niet af als je zonnepanelen gebruikt, ze doen het slimmer:
  aqaulectra levert water én stroom, en niet alleen stroom óf water. Je moet beide bij ze afnemen, dus stel je hebt zonnepanelen sterk genoeg om je huis te voorzien van stroom, kan je niet Aqualectra bellen en zeggen dat je alleen water wil afnemen. Ze dwingen je om voor beide te blijven betalen. wil je dat niet, dan sluiten ze in zo’n geval ook je water af.

  @ charlotte: wat een onzin, schakelen slim?? en na één keer stroomuitval en jij kan je ‘luxe resort’ niet uit horen we je vast weer klagen!

  @ leoni: nice column, erg herkenbaar!

 15. Jules; ik heb op Curacao nu al genoeg woningen gezien met zonnepanelen en ze zijn gewoon aangesloten bij Aqualectra. Ze nemen ook de meterstanden op en sluiten de mensen echt niet af. Waar komt dat verhaal vandaan? Kan iemand hier aangeven dat ze afgesloten zijn omdat ze een zonnepaneel geplaatst hebben. Generator mag je ook gewoon plaatsen. Beetje vaag en kom aub met feiten die bijvoorbeeld in de krant hebben gestaan.

 16. Aqualectra heeft geen belang in het produceren van duurzame energie… In de meeste landen bestaat er een systeem dat als je zelf thuis of op kantoor energie opwekt via zonnepanelen of windturbines je het teveel aan geproduceerde energie terug kan leveren aan het stroomnet (je teller loopt dan dus achteruit). Op het moment dat je zelf geen energie genoeg hebt neem je het weer van het stroomnet af. Hier weigert Aqualectra mee te werken aan een dergelijk systeem omdat ze weten dat dan 90% van alle grote bedrijven hun stroom zelf gaan produceren en ze dus belangrijke inkomsten mislopen. Dit is ook de reden dat Aqualectra achter de lobby zit om invoerbelasting op zonnepanelen en windturbines vooral NIET af te schaffen. Erger nog, als je besluit zelf je eigen stroom op te wekken, hetzij met duurzame middelen of met generator met als insteek dat je niet meer van Aqualectra hoeft af te nemen, straft Aqualectra je door je te ontkoppelen van het net en je daar ook nooit meer op aan te willen sluiten. Dus als je het doet, zorg dat je het goed doet, anders ben je gewoon de sjaak.

 17. Te hopen dat Aqualectra nog kan investeren en ja dat hadden ze al 20 jaar geleden mee moeten beginnen. Hopelijk dat de regering een keertje subsidie geeft voor aankoop van zonnepanelen. De windmolens bij Tera Kora worden nu vervangen en daardoor ook weer meer woningen kan voorzien van stroom. Hopelijk gaan ze dat ook uitbreiden, aan de noordkant heeft toch bijna niemand er last van.

 18. Helemaal met je eens. Is dit net als met de andere utiliteiten niet gewoon een kwestie van statistiek en planning? Maar ja, als je weet dat mensen onder de boom in allerlei politieke baantjes worden geduwd zonder enige kennis van zaken dan verbaasd me dit helemaal niets.

 19. “Ik heb altijd het idee gehad dat Curaçao het meest vooruitstrevende land is in de Caribbean.”
  Leoni, oh lieve naïeve Leoni.

 20. Eerlijker is om de grootverbruikers aan te pakken en de kleingebruikers met rust te halen.. mensen met veel aircos etc.

 21. Ik vind Curaçao al het meest charmante eiland in de Carribean! En dat schakelen is toch eigenlijk heel slim? Eerlijk zullen we alles delen, dus ook de stroom. Tuurlijk is het vreselijk vervelend om een tijd zonder stroom te zitten (en zeker als je op omheind resort woont zoals ik en de hekken dan dus niet opengaan!), maar als het dan toch moet dan kun je beter een paar wijken een paar uur zonder stroom laten zitten dan 1 wijk de hele dag. Echt, nu in ik weer in Nederland woon mis ik zélfs de stroomuitval …