• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Of ik liever intelligent dan mooi ben, wil een Antilliaan van mij weten tijdens het stappen op Curaçao. Herinneringen aan beeldschone jurken wisselen zich af met herinneringen aan goede gesprekken. Ik weet eerlijk gezegd niet welke herinneringen mij meer aan het hart gaan, na de reacties op mijn vorige column.

Schoonheid; het woord is bijna verbannen uit de Nederlandse taal. Zodra er niks belangrijk is, wordt schoonheid als oppervlakkig en flauwekul beschouwd. De Nederlandse stagiaire mag er in Nederland hooguit ‘leuk’ uitzien, zolang het maar praktisch blijft. Hoge hakken zijn uit den boze en in een mooie jurk uit eten, doe je niet als het vriest.

Op Curaçao word ik echter door bijna iedere Antilliaan de hele dag aangesproken met ‘dushi’, ‘schatje’, ‘mooi meisje’. Ik voel me hier enorm geliefd en mooi en krijg tijdens het stappen genoeg blikken van enthousiaste Antillianen. De vraag of ik hier blij van word, is een ander verhaal. Als ik namelijk zeg dat ik niet geïnteresseerd ben of op een beschaafde manier vertel dat ik er geen behoefte aan heb, krijg ik te horen dat ik net zo arrogant ben als de andere Nederlandse vrouwelijke stagiaires.

Uit onderzoek is gebleken dat de Nederlandse mannen en dus de Nederlandse mannelijke stagiaires een intelligente vrouw prefereren. Maar ik stel me altijd voor dat mensen die onuitputtelijk intelligent zijn weinig nodig hebben. Geef ze een stapel boeken, een abonnement op een Concertgebouw en een aantal onopgeloste kwesties en ze zijn tevreden. Het verleidelijke en uiterlijk vertoon, vinden ze maar zonde van de tijd.

Ik val op Nederlandse mannen, de stoere en nuchtere houding van hen vind ik iets moois hebben. Maar de arrogante manier van handelen, komt af en toe mijn neus uit. Het gaat mij niet meer om het feit hoe ik benaderd word maar meer om het feit dat er toenadering gezocht wordt. Als het aan de Nederlandse mannen ligt, staan we aan het eind van de avond nog met zijn allen aan de bar met een cola de kat uit de boom te kijken. Pas na vier bier wordt er letterlijk een stap in de goede richting gemaakt. Komt dit omdat ze ons intelligent vinden en bang zijn voor een weerwoord of te arrogant om de eerste stap te zetten?

Hoe langer ik erover nadenk, hoe liever ik mooi ben dan intelligent. Ik kan mij, zolang het op een beschaafde manier blijft, goed vermaken met complimentjes, de nodige aandacht en leuke uitnodigingen. De Nederlandse mannen hebben de looks maar weigeren uit arrogantie op iemand af te stappen. De Antilliaan maakt je zelfverzekerd en geliefd maar weet niet van ophouden. Gelukkig heb ik nog twee maanden om erachter te komen wat en hoe ik het prefereer. Mijn vriendin waarover ik verteld heb, herwon haar zekerheid, dankzij de Antilliaan, in ieder geval binnen 24 uur.

 

22 reacties op “Intelligentie of schoonheid op Curaçao”

 1. Beste Linda, eerlijk gezegd vind ik je aannames frappant. Je hebt het over “jullie dresscode”, dat zegt al genoeg over het “jullie en wij gehalte”.
  Verder moet me van het hart dat die andere vrouwen van ons met “onze dresscode” ook net zo bejegend worden als elk andere vrouw die er zo bijloopt. Ik heb nergens genoemd dat je je anders moet kleden om niet zo bejegend te worden, wel dat als je niet zo bejegend wilt worden je je kledingstijl kritisch tegen het licht aan moet houden. Ik weet dat ik het wel doe (als man zijnde) en de vrouwen die ik ken ook.
  Ik vind het ook best een dooddoener dat je meteen gooit met het welbekende “Jij bent zkere ook zo eentje die denkt dat als een vrouw verkracht wordt omdat ze er zo bij loopt, het haar eigen schuld is”. Ik heb een moeder, een vrouw en een hele batterij aan nichtjes (helaas geen zusters of dochters). Maar hoe dan ook, ik ben opgevoed met het idee dat je kijkt met je ogen en niet met je handjes. Maar ik ben ook opgevoed met het idee dat je jezelf niet in de positie moet manoeuvreren waarin je kwetsbaar bent; niet als vrouw en ook niet als man. Dus nee, het is niet hetzelfde, een vrouw wat naroepen en verkrachten zitten lichtjaren van elkaar gescheiden.

  Oh, en Annelous, ik heb liever een intelligente vrouw dan een mooie. Daar kun je op je oude dag tenmiste een leuk gesprek mee hebben. Die mooie zal niet om aan te zien zijn! 🙂

 2. Sander 26-05 en RedRiser 28-05. Ik vond jullie reactie bijzonder interessant. Jullie slaan gewoon de spijker op zijn kop. De eerste verhalen van Anneloes waren leuk en boeiend. Met dit verhaal is ze inderdaad bezig cultuurverschillen kenbaar te maken en dat vind ik wel jammer. Ik vind dat haar verhalen beginnen te lijken op egotripperij en narcistisch trekken begint te tonen. Dat is heel erg jammer. Anneloes moet ieder mens in zijn eigen waarde laten en niet in de cultuur verschillen gaan lopen wroeten. Een advies aan de Anneloes is laat iedereen in zijn eigen waarde zonder onderscheid te maken in cultuur gewoontes.

 3. @Anneloes. Het moet nou genoeg zijn met je egotripprij. Met je Intelligentie of schoonheid gedoe. Op Curacao heb je allerlei mooie vrouwen. Mooie zwarte, bruine, wiite en gele vrouwen. Ze zijn allemaal mooi. Het ligt eraan wat jij leuk vind. Het is een culturele traditie dat macho mannen naar de vrouwen fluiten of dushi roepen.Het moet wel leuk en gezellig blijven. Als de Curacaose vrouwen het niet leuk vinden, dan staan sommige wel hun eigen mannetjes en confronteren de mannen ermee. Bij dushi geven ze meestal een simpel antwoord zoals “Dushi ta kolga na Palu,” een hele hilariteit bij de mannen. Vaak vinden ze dat een toffe vrouw want die heeft hun mond gesnoerd. De Antilliaanse man houd niet makkelijk versiebare vrouwen. Vaak houden ze van al dat romantiesekruisweg om een vrouw te versieren. Als jij andere middelen nodig hebt om mannen van je af te weren dan moet jij maar duiken in de Curacaose Cultuur en informeren bij de Curacaose vrouwen hoe ze dat doen. Volgens mij doe jij er beter aan om nieuws te gaan vergaren, dan bezig te zijn met je eigen egotripperij. Ik leef al jaren in Holland en kan je veel vertellen over de Hollandse vrouwen maar dat doe ik niet. Uit respect voor hun vrije leefswijze. Ik pas me aan, aan allerlei culterele elementen van een land. Wat is er mis mee als de mannen naar je fluiten of dushi roepen. Jij wil toch je ego strelen. Je wil je eigenwaarde toch een beetje oppoetsen, wat jij in Nederland niet kan, want hier zijn er zoveel blondienes om je heen dat het geen zin heeft. Wetenschappelijk is bewezen dat mensen die zich arrogant opstellen vaak een minderheidscomplex hebben die zich vertaald in hun houding of de manier hou ze zich gedragen en dat zie je ook bij blonde vrouwen. Verder zal ik er niet op ingaan anders wordt het een hele psychologische verhaal en daar heb ik geen zin in. Ik zou zeggen weet wie jij bent en gedrag zoals jij ben. Zo vind ik je onderwerpen niet leuk meer. Kappen hiermee. Zoek betere onderwerpen.

 4. Beste Irving,je heb het er over dat wanneer je er niet netjes of degelyk gekleed uitziet,je zelf die reacties oproept? Dus als ik op een tropisch eiland,volop zon en warmte erby loopt,in een lekker luchtig hemdje en kort rokje of short ik het zelf uitlokt?? Dus om het niet uit te lokken,moet ik me van top tot teen bedekken??Denk je nou echt dat ik daar oftewel vrouwen in het algemeen daar rekening mee moeten houden hoe we ons kleden,om te zorgen dat we geen PSSSTTTT HEY DUSHI enz te horen krygen??Kom nou zeg!!En dan heb je het nog Over dat Nederlandse vrouwen niet echt met de antiliaanse dresscode erby loopt,oftewel niet FATSOENLYK??? Ik weet niet wat je daaronder verstaat,maar ik zie hier antiliaanse vrouwen lopen,met hele strakke korte shorts,strakke truitjes(wat soms zeer weinig te wensen overlaat nog) en zeer lage decelotte en ze schudden lopend heel erg overdreven met hun billen,in myn ogen,zeer uitdagend,zo over straat!! Is dat Jullie dresscode?????Sorry,dan lopen wy(Nederlandse vrouwen)er toch zeer netjes ,fatsoenlyk en zeer degelyk by hoor,en wij lopen normaal,niet gemaakt schuddend!! Ik wil ook erby even toevoegen,dat dit niet discriminerend bedoelt is of over moet komen!! oh ja,,en je zin van,hoe je erby loopt lokt je vanzelf reacties uit met andere woorden,vrouwen die verkracht worden hebben dat zelf uitrgelokt hadden ze maar niet met een kort rokje moeten lopen,of een strak truitje!!.denk je daar ook zo over dan?is beetje hetzelfde he!…

 5. @Linda van dalen: Ik weet niet waar jij komt, maar ik kan je verzekeren dat ook hoe je gekleed gaat reacties uitlokt. Dat was het eerste wat mijn moeder (Antilliaanse) heeft uitgelegd aan mijn vrouw (Nederlandse). Ik wil geenszins generaliserend zijn, maar vaak zie ik Nederlandse vrouwen in kleren rondlopen die door de antiliaan niet erg gezien worden als de dresscode van een “fatsoenlijke” vrouw. Deze worden dan ook altijd nageroepen.
  Wat respect en dergeleijke van de nederlands man betreft, die is net als de antilliaan. Alleen zal hij het nooit toegeven aangezien hij weet dat hij dan het vertrouwen kwijtraakt van zijn vrouw en daar is hij bang voor (Waarom weet ik niet).
  Wat Jonis zegt heb ik ook vaker meegemaakt; een praatje aanknopen wordt al heel snel gezien als een versierpoging terwijl men meestal alleen een praatje wil aankopen. En laten we eerlijk zijn, een man die bijbedoelingen heeft valt al snel door de mand. Een vrouw die zelfverzekerd is houdt types met bijbedoelingen vanzelf op een afstand.

  Wat de nederlands mannen betreft, wat ik in Nederland meemaak is dat die een behoorlijke eigendunk (zeker niet teveel) hebben en absoluut geen blauwtje willen oplopen. Herkenbaar, aangezien dit ook voor de antiliaan geldt 🙂

 6. Inderdaad,je heb gelyk,ik woon zelf op Curacao en de mannen hier(antilianen)roepen vooral tegen de nederlandse vrouwen,,,hey dushi,pssssssttttt(lokroep)alsof je een stuk prooi bent!!En ik weet dat meerendeels van de antiliaanse mannen,meer dan 1 vrouw hebben(ze noemen dat buitenvrouwtjes) en het normaal vinden ook! Ik zelf woon ook samen met een anti,die heb wel meerendeels in Nederland gewoond en is wat meer europeze in zn doen en laten(gelukkig)al blyven zn roots er wel in zitten!! Heb ondertussen ook wel door,dat nederlandse mannen toch meer respect,bewondering en waardering hebben voor een vrouw dan een antiliaan,die hebben dat niet,althans de meeste niet!!Het blyft toch een ander cultuur,en dat zeggen ze over ons ook!!

 7. Slecht geschreven. Veel te generaliserend.

 8. Hmm laten we het verhaal omdraaien.. Waarom zijn Nederlandse en ook Antilliaanse vrouwen zo afstandelijk naar mannen toe? In Latijns Amerika zijn de vrouwen in het algemeen een stuk opener naar mannen toe. (en ik heb het niet over vrouwen bij de snek). Je kan makkelijk een praatje met ze maken terwijl bij de Nederlandse en Antilliaanse vrouw de arrogantie er vanaf valt.. Wat is het probleem om gewoon een praatje te maken met een man?

 9. Ik snap de reacties niet altijd…..deze dame wil mijn inziens gewoon op een leuke manier de verschillen in cultuur kenbaar maken met de ervaringen die zij heeft…..daarbij natuurlijk met haar eigen visie en mening….en gelukkig hebben wij altijd een eigen mening en visie….en die mag ook zeker geventileerd worden in de reacties….maar waarom bijna altijd zo “hard” en ik zou bijna zeggen met “haat”……bekijk het eens van een luchtige kant….je eigen fouten en onvolkomendheden (of die van je cultuur) acepteren en erkennen geeft vaak meer respect dan je eigen volmaaktheid met hand en tand te verdedigen….leer van elkaar! Nobody is perfect…and try to get the best of both ways!…toch?!

 10. And like predicted, most comments are sippin’ the haterade…. Mensen kunnen het gewoon niet hebben wanneer andere mensen mooi zijn. Typisch nederlands: AFGUNST! Girl, stay beautiful and dont care what everyone else says!!

 11. Je hebt de keuze of een Nederlandse man die misschien niet snel op je afkomt maar als je hem hebt wel bij je blijft.. of een man die op je afstapt en daarna ook op andere vrouwen zal afstappen..

 12. Annelous, Dushi.. ik wil je wel elke dag vertellen dat je mooi bent!

 13. Ontzettend veel foutieve aannames in je column waardoor het een heel eenzijdig verhaal word. Ik kan me wel vinden in wat Zorro zegt, alleen mag je als man best zelfverzekerd genoeg zijn om iedere willekeurige dame aan te spreken. Gewoon doorheen prikken Zorro, dat is onzekerheid 😉

 14. het eerste stukje was nog wel charmant, met een hoop leuke reacties erop.
  maar moet je nu in een soort van herhaling vallen?
  is je ego zo belangrijk? het lijkt een beetje narcistische vormen aan te nemen.
  moet iedereen deelgenoot worden van je gedachtes?
  dus de nederlandse man is arrogant en de antilliaanse man is brutaal.
  tussen arrogant en brutaal zit trouwens niet zo een groot verschil.
  en je kent het spreekwoord: when you go black you never go back…
  ik denk trouwens dat er een hoop verlegen antilliaanse mannen en ook nederlandse mannen zijn.
  maar ja, die zijn niet interessant voor mooie meiden zoals jij……
  uiteindelijk wordt je ook volwassen, dus geniet van de mooie tijd die je hier hebt.
  er is hier een hoop ellende, maar dat ziet de gemiddelde stagiare niet…
  lekker feesten en dat is het doel.
  teruglezend, lijk ik wel een ouwe zeur, maar het valt wel mee hoor…..
  kortom ik hoop dat je een leuke tijd hebt hier en aub wat minder met je eigen ego bezig zijn.

 15. Doe eens gek. Ga eens eten bij Mc Donalds, Burger King en daarna de Kentucky. Kijk wat het beste bevalt. Is het een whoppertje, die grote quarter pounder of de corn on the cob. Alleen maar altijd de kaas burger is het niet. Verandering van spijs doet eten.

 16. Het geeft je niet echt een speciaal gevoel als je een Antilliaanse man ziet die elke vrouw dushi noemt.. Ik heb liever een man die alleen tegen mij dushi zegt…

 17. De Nederlandse mannen hebben de looks maar weigeren uit arrogantie op iemand af te stappen.

  Hebben de Antilliaanse c.q. Curacaose mannen dan geen looks?!!

 18. De nederlandse vrouw valt op degene die geaccapteerd wordt binnen haar vriendenkring. En dat is meestal een nederlandse man die een hogere opleiding heeft genoten dan haar zelf, de ogen en haar heeft als de vader en dezelfde politieke overtuiging. Want afwijken van de norm mag natuurlijk niet.

 19. Antilliaan? Bestaan die er nog? Ik dacht dat ze allemaal
  Uitgeroeid waren.

 20. Heel herkenbaar 🙂

 21. Veel Nederlandse vrouwen gedragen zich ook arrogant en lopen rond met een flair van praat niet met mij want ik ben een prinses.. Praat alleen met mij als je de Bachelor ben

 22. Je heb helemaal gelijk! De Nederlandse man wil geen deuk oplopen in zijn ego. Pas na veel biertjes lukt het wel……Geniet lekker en draag een ring! zeg maar dat het een verlovings of trouwring is! Dat scheelt je veel vervelende opmerkingen.