• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Als journalist heb je uiteraard geen last van bel-angst of het aanspreken van mensen. Al zijn er altijd bepaalde personen waar je toch eventjes bij slikt. Daarom gingen er bij mij, als makamba, toch wat gedachtes door mijn hoofd toen ik de telefoon oppakte en voor het eerst meneer Wiels belde.

In mijn hoofd probeerde ik verschillende belscenario’s uit. Misschien zou Wiels mij aanspreken op het feit dat ik nog geen vloeiend Papiaments spreek. En hoelang ik dan wel niet op het eiland ben. Dat ik het al had moeten spreken. Een collega had dit namelijk al gehad met Wiels. Daarom oefende ik een paar keer de zin: mi ta siña Papiamentu, señor Wiels, echt! Mi ta siña Papiamentu!

Nadat er een paar minuten waren verstreken besloot ik te stoppen met piekeren en gewoon de beste man op te bellen. Vol verwachting wachtte ik totdat er werd opgenomen. “Ja hallo?”, hoorde ik opeens kortaf door de telefoon. Ik twijfelde even en antwoordde: uhm, Bon dia, u spreekt met Leoni van Versgeperst.com, spreek ik met meneer Wiels? Wiels antwoordde vriendelijk: Ja, dat klopt. Hoe is het met u, mevrouw Leoni?

Na een prettig gesprek werd het telefoontje afgesloten met een ‘tot uw dienst’ van Wiels. Tevreden hing ik op. Is dit nou de Wiels die altijd raast over de makamba in de pers? Niks aan de hand! Ik had geen enkele vijandigheid opgemerkt en een beleefd gesprek gehad.

Enige dagen later kreeg ik hoogte van de uitlatingen van mijn nieuwe belmaatje in de media waarin op een nogal grove manier de vloer gelijk werd gemaakt met de makamba. Een beetje beledigd na ons goede gesprek, belde ik Wiels nogmaals op. Toen ik hem sprak had ik weer een beleefde man aan de telefoon, die op een respectvolle manier zijn visie uitlegde. Aan het eind van het gesprek had ik een uitnodiging voor een lunch op zak.

Opeens begreep ik waarom minister Cooper na de uitlatingen van Wiels over zijn partij eerst boos werd en daarna zijn boze opmerkingen terugnam. Het is vast zo gegaan; hij las de beledigingen in de krant, werd boos en belde vervolgens Wiels op. De Pueblo Soberano-leider stond Cooper beleefd te woord en nodigde hem uit voor een lunch. De lunch heeft vast goed gesmaakt, want Cooper repte met geen woord meer over het voorval.

Nu we al meerdere vriendelijke gesprekken verder zijn , haal ik mijn schouders op als ik de uitlatingen Wiels lees in de Papiamentstalige media. Face-to-face loopt het allemaal wel los, blaffende honden bijten niet! Misschien kunnen we zelfs tijdens de lunch onze verschillen rustig uitpraten….

17 reacties op “Een gesprekje met Wiels”

 1. Waar blijft het gesprekje met Wiels 2? Wordt het wat.

 2. @Sardoma. Wie heeft je gelogen dat Dhr geen diploma’s heeft. Als opbouwerker heb je minimaal een HBO diploma hoor als jij dat niet weet. Wiels is helemaal niet dom zoals velen denkt hoor. Wiels is een populist Hij spreekt de taal van het volk niet meer en niet minder. Hij zegt wat het Afro-Curacaosevolk wil horen. Hij valt onder de Categorie Geert WIlders van Nederland. Ze willen het politieke systeem beinvloeden naar een bepaalde richting. Ze willen als het ware af van dat feodalesysteem van regeren.Ik durf niet te zeggen dat de man niet capabel genoeg is om daadwerkelijk te besturen/regeren, want geen enkele politici heeft kennis van alle zaken. Waar ze geen kennis over hebben wordt gebruik gemaakt van adviseurs op dat gebied.Weet jij waarom Balkenende en Bos het niet altijd met elkaar konden vinden, doordat ze dezelfde economische studie hebben gevolg en dat ze nogal verschillende visie hadden over economie, die tegen elkaar botsten.Trouwens die mensen of politici die in zee gaan met Wiels weten precies weten wie Wiels is en wat hij wil bereiken. Zij weten het risico en de doelen wat Wiels wil bereiken. Wiels is een strateeg, het is een soort moderne dictator zonder wapen zijn wapen is zijn taal, wie zijn eigen taal goed beheerst heeft macht. Kan jij je zo voorstellen hoe moeilijk het is een eiland als Curacao een Metropol met zoveel variaties van Culturen,karakters, talen,kerken en belangen te besturen. It’s a hell of a job. Tot nu toe heeft Wiels zijn politieke spelletje goed gespeeld. Af en toe heb ik het gevoel dat Wiels het premier is van Curacao. Mocht hij dat positie hebben ingenomen dan is hij wel als de dood om foutjes te maken anders zal zijn achterban hem neersabbelen.Persoonlijk ben ik geen aanhanger van Wiels maar sommige ideeen van hem kan ik best wel beamen.Vele Antilliaanen uiten zich in het Nederlands erg ongenuanceerd en dat komt doordat wij een bepaalde beperking hebben in onze Nederlandse woordenschat. Maar in de eigentaal gebruik zijn wij machtig. Dat Wiels nu al aan de 3e minister toe is vind ik nog niks bijzonders. Want Geert Wilders had ook een moeilijke startprobleem. Wiels en Wilders kan je niet in een regering zetten want daar zullen zij er niks van Bakken. Het zijn allemaal strategen die tegen het systeem moeten schoppen. Maar laten wij die man niet van buiten oordelen maar naar het ware aard der persoon. kijken.

 3. In mijn tijd bij Versgeperst heb ik Helmin Wiels ook regelmatig gesproken en ik ben altijd netjes te woord gestaan. Ik moest soms zelfs even zeggen dat ik verder ging met mijn andere werk, omdat we anders bleven bellen. Hij praat veel en graag! Ik vond het altijd een hele aardige vent en ach die meningen over de makamba neem ik dan maar voor lief!

 4. Wiels heeft geen diploma’s maar hij is niet dom, hij blijft netjes stroop om de bek van de makamba’s smeren en ondertussen probeert een achterban van Curacaoenaars te creeeren. Helaas heeft hij moeten constateren dat hij niet capabel genoeg is om daadwerkelijk te besturen en daarom heeft ie zn mannetjes en vrouwtjes die hun plaats moeten afstaan zodra het niet gaat zoals hij wil. Dit heeft niks met consequent zijn te maken, maar gewoon met eigen belang….waarom legt niemand zijn acties een keer onder de loep, of zijn mensen bang dat de vampier ook hun bloed komt uitzuigen?

 5. I like it! Leuk kijkje achter de schermen…
  het is een eye-opener voor makambas, die denken dat Wiels 24/7 een tiran is
  het is interessant om de persoon erachter te leren kennen

 6. Ik zou wel eens willen weten waarom dhr. Wiels de innerlijke drang heeft om tegen alles aan te schoppen. Nederlanders. gestudeerde Curacaoenaars, Joden, de overheids NV’s, de Centrale Bank. Waar is dat nu goed voor? Lees graag het antwoord in je volgende column.

 7. @Marieke

  Ben jij nu ook al 1 van degenen die helemaal blind zijn. Ik ben geen NL maar geboren en getogen op Korsou. Die projecten uit NL moeten misschien maar eens stoppen. Ben benieuwd hoe het dan met je mening staat. Kan je over nog meer slechte wegen gaan rijden, wordt het onderwijs nog slechter, is de gevangenis er nog beroerder aan toe, enz. Wordt wakker dame, je weet helaas niet wat je zegt. Als je net zoals ik dicht bij het vuur zit, of er misschien wel in, dan kom je er pas achter wat er allemaal mis is hier met die huidige regering van dictators. Een stelletje oplichters zijn het die het alleen maar goed voor hebben met hun eigen portemonnaie.

 8. Juist het feit dat hij in het Nederlands een hele andere boodschap uitdraagt dan in het Papiaments laat zijn dubbele agenda zien. Spreek hem daar eens op aan, ben benieuwd of jullie lunch dan nog door gaat.

 9. @ w.op 11-05. In dat geval als dat zo mocht zijn, mijn excusses..

 10. Voor Wiels is het slechts interessant om te roepen en schreeuwen in de papiementstalige kranten en radio/tv en ongelooflijke onzin te verkondigen. En laten we nou wel wezen dit baantje levert meer op dan ‘een welzijnswerker’ cq opbouwwerker.
  Het is al schandalig genoeg dat zijn club inmiddels aan de 3e minister toe is.

 11. Hand op houden? Is Wiels niet degene die een onafhankelijk Curacao wil?
  Pff belasting gelden die zijn door de vorige regering allemaal in eigen zak gestopt.
  Natuurlijk zijn goede projecten welkom en nederlanders die alsmaar klagen waarom niet terug naar nl dan?
  Hij is de eerste en enige die openheid van zaken geeft wat er speelt binnen de regering.

 12. Uiteraard trekt Wiels alleen in de Papiaments talige kranten ten strijd tegen de Makamba. Hij weet donders goed dat hij NL heel goed nodig heeft voor alles wat hier bewerktstelligd wordt. In NL zeggen we altijd links lullen, rechts vullen. Hier kan je zeggen in het Papiaments schelden en je hand ophouden voor al dat mooie Nederlandse belastinggeld. Gisteren zijn er weer wat Usona/sei projecten gestart van NL geld.

  Waar Wiels wel consequent is, is bij de kwestie Willems. Maar hij moest wel, anders verliest hij helemaal zijn gezicht.

 13. Natuurlijk is hij aardig, dat levert hem de beste publiciteit op..

 14. @ vito ik geloof niet dat de opmerking blaffende honden bijten niet bedoeld is als natrap, maar dat de schrijfster de intimiderende woorden van Wiels naast zich neerlegt en zich openstelt om met hem te praten over zijn visie.
  iets wat veel politici niet aandurven!

 15. Leoni, ik zie dat je mijn advies die ik aan Annelous heb gegeven heb opgevolgd om een interview met Wiels te regelen om te praten over zijn visie /filosofie. Dat waardeer ik.

 16. Hallo Leoni leuk dat jij een gesprekje had met dhr. Wiels. Jammer genoeg dat ik in dat laatste
  gedeelte, dat natrap moest constateren die je altijd krijgt van Nederlanders. Dat laatste reactie
  van je “over blaffende honden bijten niet”, kan wat roet in de eten gooien voor je volgende gesprekken met Wiels. In ieder geval jou begin jou initiatief was heel goed. Ik wacht de rest van het gesprek wel af. Sukses.

 17. wordt vervolgd..