• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Ik mailde laatst met een vriendin over haar onzekerheid. Ze vertelde dat ze problemen had met zichzelf en nooit aandacht kreeg van mannen. Mijn vriendin vroeg aan mij wat ze hier het beste aan kon doen. Het enige antwoord dat in mij opkwam was: “Curaçao dushi.”

Ondanks dat ik als 21-jarige Nederlandse stagiaire een dagelijks bespreekgeval ben op de politieke agenda, heb ik mij nog nooit zo geliefd gevoeld als in de afgelopen drie maanden. De 80/20-regeling moet doorgevoerd worden omdat er teveel Nederlanders wonen op het eiland. Terwijl de Makamba’s toch het liefst het land uit moeten, voel ik mij geliefd, mooi, zelfverzekerd en stiekem zelfs een beetje gewaardeerd.

In de drie maanden dat ik hier nu als redacteur aan het werk ben, heb ik al verschillende opmerkingen naar mijn hoofd gekregen. Zoals al verscheidene Wiels-volgers vaak geroepen hebben, ben ik ook in hun ogen een ware Makamba. Ik kan het woord inmiddels wel dromen. Als Makamba bij Versgeperst.com ga ik regelmatig de straat op om de mening van de bevolking te peilen. Tijdens deze vaak levendige en gezellige ontmoetingen, krijg ik vaak te horen dat ik geen Antilliaan ben, weinig van de cultuur weet en toch echt de taal moet gaan leren. “Hoe kan je mij dit vragen terwijl jijzelf niet van het eiland komt,” aldus de gemiddelde eilandbewoner.

In het begin begon ik zelfs een beetje aan mijzelf te twijfelen. Ik word namelijk niet als lokale bevolking gezien en dus behoor ik tot de 20 procent die een stuk minder gewaardeerd word. Nee, mijn ouders komen niet uit Curaçao, ik spreek de taal niet en ik ben een Nederlander.

Maar ik ben blond, heb blauwe ogen en lach vrijwel altijd vriendelijk. Dus ondanks deze negatieve benamingen, heb ik inmiddels drie waanzinnige maanden gehad. Het leven is fantastisch, de sfeer is relaxed en ik begin zelfs de Antilliaanse mentaliteit beetje bij beetje over te nemen.

Ik voel mij al drie maanden de mooiste stagiaire van het eiland. Dagelijks krijg ik te horen dat ik zo mooi blond ben en van die mooie blauwe ogen heb. Zelfs met de normaalste dingen als boodschappen doen, word ik aangesproken met ‘schatje’ en ‘mooi meisje’. Ik denk ook regelmatig aan mijn vriendin die in Nederland overspoeld wordt door haar onzekerheid.

Ik kan wel degelijk stellen dat mijn zelfvertrouwen de afgelopen drie maanden een flinke boost heeft gekregen. Het leven als Makamba-stagiaire op Curaçao is echt zo slecht nog niet…En mijn vriendin? Die komt over drie weken voor een lange periode naar het eiland…

34 reacties op “Zekerder op Curaçao”

 1. als rasechte BELG hou ik me buiten deze converstatie !!!
  Als ik zo de berichten lees krijg ik er veel lol in !! geweldig hier,

  I LOVE IT !!!

 2. Wat een gezeik..pfff
  Leuk stukje annelous!

 3. Silvia, de officiele voertaal is niet Papiaments. De officiele voertalen zijn Nederlands, Papiamentu en Engels. Tot dit kabinet werd ook netjes alles van de regering in die 3 talen uitgebracht, nu alleen in het Papiamenti. Maar ach de regering heeft al vaker laten blijken de wet niet te kennen..

 4. @Amyr.. en wel eens bij Facade of Bermuda gekeken hoe de vrouwelijke yu’i Korsou kijken.. das zeker niet arrogant?
  Niet iedereen is altijd vrolijk en bij uitgaan is het ook een spel of een muur om al het ge-versier buiten de deur te houden

 5. Beste Gerald jou artikel heeft de spijker op zijn kop geslagen. Ik vind het ook jammer dat zo’n leuk artikel verpest wordt door onze gedachtengang.

  Ik begin zelf het boetekleed aan te trekken bij mij zelf, om dat woord terug te trekken die ik in mijn reactie geschreven hebt,op 3-05-2011 dat ze zich niet als varkens moet gedragen niet als die andere Hollanders op Curacao.
  Hiermee bedoel ik te zeggen dat ze zich niet arrogant moet gedragen jegens ons mederijksgenoten op het eiland.

  Ik heb mede door jou artikel inzicht gekregen dat jij gelijk heb en dat wij/allemaal op een ander manier met elkaar moeten omgaan of communiceren en elkaars mening moeten respecteren.

 6. Beste Annelous jammer genoeg heb je het gesprek met Wiels door een ander laten doen. Ik heb gelezen dat Leoni al bezig is geweest met mijn advies een interview met Wiels te regelen om te praten over zijn visie /filosofie. Als jou collega het wil doen is het ook prima. Dat zal ik ook waarderen.

 7. @ Gerald: Applaus!

  @ Silvia: Dromen van een Curaçao met meer onderlinge verdraagzaamheid. Aan mij zal het niet liggen. En over ‘happy’ gesproken… het CBS toon verontrustende cijfers over bijna 40.000 mensen die onder het bestaansminimum leven. Ik kan me voorstellen dat enkelen van hen wel volslagen gelukkig zullen zijn, maar ik geloof nu dat je generaliseert. Ik veronderstel tenminste dat deze mensen niet geheel ‘happy” zullen zijn. Zou ik ook niet zijn als ik mijn huishouden niet te eten kan geven…
  En ik heb gelukkig de vrijheid en de mogelijkheid om in mijn land Curaçao waar ik bijna 21 jaar inwoner ben, Nederlands te spreken. Helaas is er geen Nederlandstalige televisie waar ik voor blijf zitten. Ik kijk af en toe naar NED 1,2,3 en BVN, want de Curaçaose televisie (met alle respect) staat nog altijd enorm in de kinderschoenen.

  @Watapana: Je slaat de spijker op zijn kop. We zijn MEERTALIG. Dus kan er net zo goed geen sprake zijn van het neersabelen van het Nederlands dat, zoals eerder gezegd, de officiële voertaal is. Een taal die dus als eerste landstaal ook beheerst zou moeten worden door velen. Dat dat niet zo is, is natuurlijk jammer. Net als de gebrekkige beheersing van bijvoorbeeld het Engels. Leer je talen spreken en je hebt internationaal veel meer kansen. Zowel in algemene ontwikkeling als in zaken. Ik zeg dit overigens net zo goed tegen mijzelf. Ik vind het een rijkdom om hier in deze grandioze smeltkroes van culturen te kunnen leven.

 8. Jammer dat al deze reactie dit vooral leuke stukje weten te verpesten, we hebben allemaal een Nederlands paspoort en zijn dus feitelijk allen Nederlanders. Bruin, wit, papiaments of nederlands, broodje kaas of aroz moro maakt helemaal niets uit. Ik las vroeger vaak de reacties maar helaas gaat het alleen om rassen tegenwoordig. snapt er dan niemand dat mening en gedrag persoonsgebonden is? Hufters heb je in alle kleuren kijken naar Wiels en Wilders, verschilldende huids kleur zelfde naargeestigheid. Mooie mensen heb je ook in alle kleuren, met een beetje respect worden die kleuren alleen maar mooier!

 9. @BonAruMar als ik jullie was zou ik wel de waarheid zeggen waarom jullie af wilden van de van Curacaose macht of heeft het met wat anders te maken. Ik wil niet gaan modderen in het arubaanse funchipot want daar heb ik ook Arubaanse famileden en vrienden. Dus wij houden het netjes.
  @Frente Ik ben niet uit om geen enkele criminele YDK te beschermen. Dat gedrag van mijn landgenoten keur ik totaal af. De meerderheid die zich wel goed gedragen moeten niet lijden onder die kleine percentage YDK die zich misdragen.Persoonlijk heb ik ook vorige jaar meegelopen in dat protestmars in Rotterdam Stop Violence, om een statement te maken dat wij als normale Curacaonaars dit gedrag van onze landgenoten afkeuren.

  @Ferdinand. Daar maak je weer een statement. Nederlands is inderdaad erg moeilijk he vooral als je voertaal anders is dan wat je thuis spreekt. Dan neem ik ook aan dat de papiaments erg moeilijk is voor de Nederlanders,toch. Maar toch ken ik ook Nederlanders die de papiamentu vloeiend beheersen. Wij kunnen er niks aan doen dat wij meerdertalig zijn. Maar goed laat maar zitten hoor energie verspilling..

 10. @watapana jij kan of wilt niet begrijpend lezen! Ik zegt toch niet dat er iets mis is??? mijn tekst is nog wel zo kort voor je geschreven. Het is juist positief dat ze zelfverzekerder door het leven gaan! Enige smerige is hier wel dat er ook 40+ lopen te fluiten + vieze woorden gebruiken naar YDK meiden van 16 jaar (zelf vaak genoeg meegemaakt en zeer respectloos). Er zijn ook veel studentes die het zeer irritant vinden dat de mannen hen elke keer lastigvallen. Kijk ook een keertje vanuit de perspectief van de vrouw! Niet iedereen kan het waarderen, let aub op de reactie van de vrouw/ meisje.

 11. @Ferdinand, Keep on dreaming.
  Op mijn dushi Korsow praat ik relaxed papiaments. Kijk en luister ik naar radio en TV in het papiaments. Stuur ik een brief naar een bedrijf of instantie dan gaan wij over in het NL vanwege ons juridisch stelsel.
  Als al die mensen die niet goed NL kunnen spreken maar HAPPY zijn.

 12. @Amyr, Wij de mensen van Aruba, Sint Maarten en Bonaire zijn van mening dat jullie YDK altijd zo arrogant gedragen.. dat is de reden dat we van jullie verlost wilden zijn.

  Kijk dus eerst in de spiegel voordat je andere nationaliteiten gaat generaliseren!

 13. @Gerrit. In Nederland worden ze domblondjes genomend. Op Curacao worden ze vereerd. Wat is er mis mee om zo zelfverzekerd door het leven te gaan. De latino’s zeggen jullie zelf is altijd meer temperamentvol dan de Europeese mannen toch. Voel jij je zelf dan minderwaardig als jij door een vrouw gefloten word. Maar wij hebben geen moeite mee als wij op Curacao Makambapretoe’s worden genoemd want wij doen onze ding. Want wij hebben een ander mentaliteit ontwikkeld. Ons rug is breed en de mens zal altijd over je blijven lullen, dat doen ze ook in Nederland toch. Denk jij dat ik me daarover druk zal maken. Het is trouwens een wetenschappelijk een bekend gegeven, dat te blond lonkt naar donker of bruin en te zwart lonk naar wat blond toch. Wanneer ze die kindertjes maken vallen ze lekker er tussen. Die lichtbruine tintjes waar jullie van houden toch. Veel van die dames op Curacao voelen zich gevleit door een man te worden te worden gefloten. Dat is ook een stukje aandacht voor de vrouwen. Het is gewoon een stukje aanpassen aan stukje cultureel goed. Eigenlijk snap ik niet waar jullie Hollandsemannen zich zo druk om maken. Mogen de Curacaose mannen dan niet naar die mooie blonde meiden kijken of fluiten dan. Af en toe hou ik er ook van naar die mooie blonde meiden te kijken als streling voor mijn ogen, vooral als ze een beetje proporsioneel mooie billen op de juiste plaats hebben. Daar houden de macho’s op de Antillen van. Ze houden niet van strijkplanken. Kijk in Nederland houdt men van die mooie slanke figuren. Op Curacao houden wij van een middenmaat. Het is gewoon een kwestie van aanpassen een de gewoontes van een bepaalde land. Voor mij part valt onder de 20% regeling het interesseert mij niets. Straks komt ze een mooie bruine of zwarte Curacaonaar tegen, waar ze misschien mee trouwt dan hoef ze zich niet meer druk te maken om die regeling.

 14. @Silvia: Het spijt me bijzonder voor je… maar je haalt twee cruciale dingen door elkaar. De voertaal op de (voormalige) Nederlandse Antillen en nu ook van het land Curaçao… is Nederlands. In afwijking daarop is er Papiamentu als omgangstaal. Maar de OFFICIËLE VOERTAAL is en blijft Nederlands. En veel hier geboren mensen beheersen die officiële taal niet. Ook niet na vele jaren school. Momenteel zijn er 2 officiële talen geaccepteerd in het (semi-)overheidswezen, met als hulptaal het Engels. En dat een Fransman in Nederland “pech heeft” is ook verre van juist. Op vrijwel alle middelbare scholen wordt Frans gedoceerd. Misschien moeten al die klagers gewoon eens hun talen leren beheersen.

  @Watapana: Lastig he, Nederlands?

  @Nohemi: Zolang de aanstaande (single) mamma’s nog altijd denken dat je van de anticonceptiepil onvruchtbaar wordt is er veel te doen aan educatie. Leer die kinderen hier eerst eens op school wat safe seks is. Maar dat kan op dit condoomfobe eiland vast weer niet door de religieuze beugel.

  @Amyr: We oordelen ook niet over de blikken op uw eigen gezicht. En houd nou eens op met dat eeuwige gepolariseer. Tendentieuze teksten over ‘jouw landgenoten”… maken alleen dat u de roeper in de woestijn blijft. De Nederlanders, de Arubanen, de Sint Maartenaren, Bonairianen en noem maar op… zijn ALLEN uw landgenoten. Curaçao is echt niet bijzonder hoor. Het is gewoon een tot land uitvergroot provinciestadje met grootheidswaanzin. Zet dit land op de kaart door grootse daden, niet door dat eeuwige elkaar verwijten maken zonder met feitelijke oplossingen op te komen draven. De beste stuurlui staan aan wal… hier liggen ze ook nog eens een keer. Staan is voor velen namelijk al te veel moeite. Stel je toch eens voor dat je gewoon werkt voor je centen… doe ik ook. En ik kan u melden dat het veel voldoening geeft.

 15. @hohemi, de NL die zich niet welkom voelt in lokale gelegenheden heeft het allemaal aan zich zelf te danken. Als wereldburger heb ik me in een vreemd land het fijnst gevoedt op de plek waar de locals zijn. Als men ziet dat je je bij hun wilt aansluiten weet ik zeker dat ze opgenomen worden. De Quadrille dansen aan de Seine met Fransen terwijl ik geen zinnig woord Frans spreekt. Met Zwitsers in een dorpsfeest geweldige avond beleven, terwijl ik amper Duits of Zwitsers kan praten. Met Noren tijdens een kampvuur op een camping gezellig de avond doorbrengen bij het kampvuur. Zo beweeg ik me over de hele wereld. Of het nou Chili is of Haïti. Stel je positief en open op en je wordt met open armen ontvangen. Het vertelt iets over de Hollander die ervoor kiest om zich niet te mengen met de lokale bevolking.

  Die vrijwillige single mommies zijn om verschillende redenen zwanger geworden. Ik zal er eens een paar opnoemen. Niet de weg kennen voor voorbehoedsmiddelen, in de verhalen trappen van de YDK dat er niets gebeurt als ze onveilig seksueel contact hebben, toch zwanger willen raken om zo de man aan je te bieden en zo kan ik door gaan. Er wordt zoveel informatie gegeven op alle mogelijke manieren, maar toch komen er nog steeds tienermoeder. Het katholieke geloof zal in de tijd van nu geen rol meer spelen. Rest mij alleen om te concluderen dat ze nog steeds geloven in de bloemetjes en de bijtjes.

  Natuurlijk is dit heel erg. Dat ontken ik niet, maar deze jonge mummies hebben nog de tijd om de schade in te halen.

  Tijdens de rit alleen doorgaan, betekent grote stappen achteruit plaatsen, je leven resetten en zo. n beetje vanaf scratch overnieuw beginnen. En dan ben je geen 15 of 16 meer maar gauw 40 hoor. Dat maakt het verschil.t

 16. @Silvia, Je slaat de plank finaal mis. Jammer ik geef alleen aan waarom Nederlanders zich niet welkom voelen in lokale gelegenheden.. Dus is het niet vreemd dat ze ergens gaan waar het personeel wel Nederlands spreekt. Gelukkig heeft men een keuze hier.

  Waarom ben je steeds bezig met vergelijken met Nederland.. Als ik van een brug spring sprin jij ook? Hiermee sla je weer de plank mis.. Het probleem hier erkennen is stap 1! En het maakt niets uit wat ze in NL of China doen! Ik geloof dat de meeste dames hier echt niet vrijwillige single mommy worden of denken dat dat zo hoort.. En waarop baseer je dat het ergers is om later een single mommy te worden? Dat zuig je uit je duim. Dus wanneer je wat beweert hou je bij de feiten aub! Maar je hebt nog steeds geen oplossing gevonden voor het probleen op Curacao! hou je daar maar mee bezig en daarna mag je terugkomen!

  Single mommies vanwege de houding van de YDK? Hoort bij de cultuur waar de origine ligt in Afrika. Het is een matriarchale samenleving. Weet je wat erger is, niet als een single mommie beginnen, maar dat gedurende de rit single mommie worden omdat man lief in zijn penopauze de bloemetjes buiten de deur gaat zetten. Kijk maar naar alle scheidingen in NL. Breng nuances in je opmerkingen

 17. @hohemy,
  Je bent op Curaçao en niet in NL. Daar is de voertaal Nederlands. Hier op Curaçao Papiaments. And so What. Als een fransman naar Nederland komt voor een paar maanden heeft hij gewoon pech dat hij de taal niet verstaat. Net zoals de makamba die naar locale gelegenheden gaan waar de voertaal wordt gesproken.

  Single mommies vanwege de houding van de YDK? Hoort bij de cultuur waar de origine ligt in Afrika. Het is een matriarchale samenleving. Weet je wat erger is, niet als een single mommie beginnen, maar dat gedurende de rit single mommie worden omdat man lief in zijn penopauze de bloemetjes buiten de deur gaat zetten. Kijk maar naar alle scheidingen in NL. Breng nuances in je opmerkingen

 18. @watanapa,
  Ik wil weten waarom jij tuig aan het beschermen bent? En zoals Helena al zei.. het is beter dat jij leert Nederlands lezen en begrijpen want je zit van alles te verzinnen in je hoofd.. En we weten allemaal dat YDK criminelen gewoon een enkeltje kregen van de toenmalige Curacao ministers! En voor jouw informative het maakt niet uit wat je voorouders van 400 jaar geleden hebben gedaan want dan kunnen Nederlandsers alleen maar ruzie maken met de Duitsers, Fransen, Engelsen, Zweden, Portugezen en Noren omdat alle landen ooit NL hebben binnengevallen en steden hebben geplunderd en vermoord. Het is tijd dat jij in het heden gaat leven! En nee in Nederland hebben wij geen wit spul nodig en deze jonge criminelen zijn drukker met mensen beroven dan smokkelen van Drugs! En idd jullie ydk zijn heel goed in het geven van de schuld aan anderen maar nooit nooit is het de schuld van jezelf.. Ach ga maar door met het steunen van een discriminerende regeling maar ga niet klagen dat Nederland geen zin heeft in criminele YDK! En je steunt een regeling.. niet ondersteunen!!

 19. @watapana als u haar artikel nu eens goed en rustig gaat lezen! Volgens de regels valt ze onder 20% regeling en dat betekent er niet bijhoren, dus een minderwaardigheidsgevoel maar als ze op straat loopt merkt ze ook hoe puberig alle mannen reageren op meiden met blond haar en blauwe ogen. Daardoor gaat ze zelfverzekerder door het leven! Ach zelfs curacaoenaars die na een 8 jaar studeren en werken terugkomen worden makamba pretu genoemd.

 20. @Helena: ik heb niet gedaan alsof alle Curacaoenaars perfecte citizens zijn. Ik weet heel goed dat er ook wat ertussen zitten die zich ook onaangepast gedragen. Respect krijg je wel van de grosso modo als je respect geeft. Voor de rest hoop ik dat de schrijfster dit gedeelte van 80/20 regeling nader verklaart voor meer duidelijkheid.

 21. @ Frente. Ik wil graag weten waar jij de lef vandaan haalt om de Curacaoenaars zo neer te zetten criminele tuig. Eer jij de Curcacaoenaars zo negatief bejegend moet jij eerst goed kijken naar je achtergrond en je verleden. De Zeeuwen die vroeger de zee overstakken op zoek naar rijkdommen, waren juist ook niet de Hollandse lievertjes hoor. Het waren ook een stelletjes boeven, schurken, vrouwenverkrachters mensenhandelaars en pedofielen die de hele onveilig gingen maken onder valse voorwenselen. Bovendien hebben de Nederlanders die jonge criminelen hard nodig om het spul dat witte poeder,wat ze hier zo hard nodig hebben, voor ze hier naar toe te smokkelen toch. Wederom moet ook niet vergeten dat de grootste Amsterdam drugsfabrieken goed geld hebben gemaakt in die periode rond de tweede wereld toen al die Nederlandse soldaten voorzien moesten worden van drugs om de oorlog te kunnen overleven. Dus draaide de cokefrabriek in Amsterdam op volle toeren. Vervolgens zijn jullie Hollanders gewend het splinter te zien in andermans ogen maart niet het balk in jullie eigen ogen. Altijd met de wijzende vingers naar anderen en nooit naar jezelf te kijken.
  Eigenlijk vraag ik mezelf wel af wie jij bent om vragen te beantwoorden voor de schrijfster zij heeft lef genoeg om haar eigen vragen te antwoorden. Jij moet niet doen alsof jij haar klankbord is. Ik denk eerder dat jij dat artikel beter nog een keer moet gaan lezen, want ik heb nergens in mijn artikel geschreven dat de Makambas van het eiland willen. Als Wiels en Wilders dat zeggen dan doen ze dat voor hun eigen rekening. Verder zal ik dat quote regeling van 80/20 van Wiels gewoon blijven ondersteunen, want het is buiten gewoon een goed regeling. Anneloes welkom op Curacao doe jou ding en trek je niks aan van niemand. Veel plezier op Curacao.

 22. @amyr, blauwtje gelopen? Tja je kan wel snappen dat die meiden soms wel moe worden van dat pss pss dushi..

 23. @Amyr arrogant kijken hoort bij de inburgering op Curacao! Kijk eens goed naar curacaose jonge meiden!

 24. @Edsel, makambas worden vaak geweigerd op lokale feesten.. daarnaast zitten de lokale dames de makamba dames vuil aan te kijken omdat ze ze als concurrent zien. Er is al een vrouwenoverschot op Curacao dus als de YDK mannen ook met stagiaires gaan dan blijven er geen mannen meer over voor de vrouwen.. maarja jij wil wel graag bysides hebben toch.. Ook is jullie gedrag mbt verantwoordelijk naar kinderen niet iets om trots op te zijn.. Te veel single mommies op dit eiland.. Daarnaast is de taal ook een issue.. bij lokale gelegenheden wordt enkel Papiamentu gesproken iemand die hier voor een paar maanden is kan helaas niet de taal zo snel leren..

 25. Ik ben het helemaal met je eens. Leuk stukje. Ik denk dat een lange tijd op dit eiland goed is voor je persoonlijke ontwikkeling. Als je de bevolking met respect behandeld dan krijg en verdien je zelf ook meer respect.

 26. Schattig en dushi dat jij doelbewust heeft gekozen om in contact te komen met lokals onze machu krijojo. Soms lijkt het vaak of de Makamba ‘s diep in hun hart vurig naar passie verlangt naar een verkerring met onze dushi mannen, waarschijnlijk zijn ze wat bang voor Caribische jongens. Veel stagaires blijven jammer genoeg in Nederlands enclave, die gaan o.a. nooit naar locale feesten, hebben geen locale kennisen, nooit naar dames softbal , comback feest, kaha orgel feest, drag race of helpen bij sport vereninging, buurthuis, kerk enz . Annelous bo ta dushi en door je pen zie ik dat je ijdel geniet van je schoonheid net als onze lokals. Bij ons zie je dat onze meiden pikant ijdel uitdagend houding hebben en locale mannen waarderen het het maakt niet uit of je gitaar body, fors of mager body, slank onze mannen vindt vrouwelijk schoonheid altijd dushi en heerlijk om naar te kijken, lekker dushi brutaal flirten.

 27. @watanapa, deze regeling is ooit ingevoerd omdat jullie Curacao moedwillig YDK criminelen aan het deporteren waren naar Nederland.. Hele wijken in Nederlandse steden worden geterroriseerd door dit tuig..

  Daarnaast denk ik dat je het verhaal nog een keer goed moet doornemen want ik haal er niet uit dat de schrijfster vind dat de makambas van het eiland willen. Dat is een quote van de PS stemmers.. tja en die zijn nog erger dan PVV stemmers

 28. @Watapana. Volgens mij lees je het artikel verkeerd, en zegt Annelous niet dat ze het eens is met de 80/20-regeling, maar stelt ze alleen vast dat ze zich ondanks deze regeling welkom voelt op Curacao. En ja, er zijn Nederlanders die zich hier ‘slecht; gedragen, maar het is niet alsof alle Curacaoenaren ‘perfect citizens’ zijn.

 29. Sorry, maar k’ heb jou een paar week geleden in Bermuda zien staan.. en bij die ‘ vrijwel altijd vriendelijke glimlach’ van je heb ik tog echt mijn twijfels…. Je keek net zo arrogant als de rest van je landgenoten!

 30. Annelous echt, nog un yu di korsou zeg dat je echt knap bent.

 31. @W Watapana

  hahaha, filosofie van Wiels? De man weet niet eens wat filosofie is. Vastgeroest in ouwe dogma’s maar wel x aantal keren per jaar de plas overvliegen naar Nederland? Waar hebben we het over, eigenlijk.

 32. @ watapana Respect krijg je wanneer je een ander ook respect geeft. Termen als “dat al die andere Nederlanders zich als varkens gedragen”. I don’t know my friend. Live and let live.

 33. Doet me denk aan een T-Shirt waar een stagiaire ooit in rondliep. De tekst luidde “100% Makamba”. Die ‘grap’ kon ik echt waarderen. Waarom ook niet dacht ik “Maak er gewoon een geuzennaam van”.

 34. Goshi mijne wat ben jij een toffe meid zeg. Jij bent een van de weinige Nederlanders die vind dat de 80/20 regeling van Wiels nu wel doorgevoerd moet worden omdat je nu wel inziet dat er teveel Nederlanders wonen op het eiland. Ik raad je wel aan even te gaan duiken waarom die vroeger politici van Nederlandse afkomst dat beperkingsregeling hadden ingevoerd na de koloniale periodes. Ik ben hartstikke blij dat jij je geliefd voelt bij de doorsnee Curacaonaars neem ik aan. Dat moet je ook zo houden en zorg altijd dat jij gewoon doet tegen iedereen en met respect behandelen en niet als varkens gedragen als die andere Hollanders. Ik raad je ook aan snel een papiaments cursus te gaan volgen. Nog een tip, begin iedere maandag met je eerste ontmoetingen met het volk te groeten met, Bon Dia, Bon Siman en kijk naar het resultaat. Dushi kumbai, (Schat hoe gaat het),Dushi bo por duna mi un lift, Schat kan jij me een lift geven. Danki Dushi, Bedankt Schat. en kijk of de deuren niet voor je open gaan. Geef respect en je krijgt respect. Zo Simpel is dat nou. Als je meer lef heb, probeer een interview te regelen met Wiels en laat hij je zijn filosofie uitleggen. Ik heb het gevoel dat er vele Hollanders zijn die deze man negatief afkatten zonder zich te verdiepen wat deze man te vertellen heeft. Jij zal erachter komen dat Wiels geen domme jongen is, dat hij best goede ideeen heeft maar ze niet weet over te dragen. Hij heeft alleen maar een goede PR nodig. Als Curacaonaar begrijp ik hem wel. Verder moet je zelf maar onderzoeken hoe arrogant jou landgenoten zich daar opstellen jegens mijn volk. Veel plezier op Curacao en zie spoedig jou interview met Wiels tegemoet.