• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Ik ben tegen generalisatie. Ras, kleur, man, vrouw, je kunt groepen niet over één kam scheren. Ook mannen kunnen multitasken en ook vrouwen kunnen autorijden. Althans, de meesten…

Toen ik een aantal jaren geleden zei een poging te gaan wagen mijn rijbewijs te halen, kreeg ik weinig steun van mijn omgeving. Sterker nog, ze lieten me keihard vallen. Mijn moeder schudde alleen maar haar hoofd terwijl mijn vrienden schaamteloos in lachen uitbarstten. “Wanneer ze jou vrij loslaten op straat, stap ik nooit meer in de auto!” Van je vrienden moet je het hebben.

Maar zo gemakkelijk liet ik mijn wilde rijplannen natuurlijk niet de grond in boren. Gewapend met een klein startkapitaal en een flinke dosis onterecht zelfvertrouwen begon ik mijn rijlessen. Na drie rijlessen leerde ik al wat een koppeling was en na tien wist ik daadwerkelijk de schakelbak te vinden. Vijf examens, zeventig lessen en 3500 euro verder, overhandigde mijn rijinstructeur mij huilend het roze papiertje. Het was me gelukt. Ik werd losgelaten op straat!

Twee dagen na mijn vrijlating vloog ik naar een prachtig eiland in de Caribische zee. Dit eiland ging alleen wel gepaard met enige heuvels, gaten in de weg en verkeersregels die ik niet terug kon vinden in mijn theorieboekje. Held die ik ben stapte ik toch in de auto om voor het eerst zonder instructeur de weg te verkennen. In de Uranusstraat was het meteen raak. Ik volgde netjes de weg tot bovenaan de streep, stopte voor het STOP-bord, keek rechts, keek links en gaf gas om verder te rijden. Niet dus. Met een noodvaart vloog de auto naar beneden rechtstreeks richting een spiksplinternieuwe Jaquar die netjes enkele meters achter mij stond te wachten. Mijn rijinstructeur heeft me later uitgelegd dat hellingproef in Nederland niet verplicht is en hij in mijn geval andere dingen belangrijker vond. Soms twijfel ik aan zijn oprechtheid.

Inmiddels zijn we twee jaar verder en ben ik meesteres in het beklimmen van hellingen, is het ontwijken van gaten op mijn lijf geschreven en probeer ik de gekleurde bordjes aan de kant van de weg zoveel mogelijk te negeren. Ik kan met zekerheid zeggen dat ik kan rijden. Op Curaçao in ieder geval. Dit heeft me helaas wel vier bumpers, een twee weken oude, zuur verdiende KIA Rio en een motorkap gekost. Maar ach, ik heb ervan geleerd en over twee jaar kan ik vast ook parkeren!

9 reacties op “Rijtalent op Curaçao”

 1. Beste Elisa,
  Ik vond jouw artikel zo leuk en dus dacht even reageren.
  Nou Elisa ik vind je ook een heldin en een durver. En wat nog mooier hiervan is is dat je ervaringen rijker bent in het verkeer. Inderdaad is het absurd wat je allemaal hier in NL moet betalen aan rijkwaliteit en terwijl het eigenlijk om kwantiteit gaat.Heel veel verkeersregels en borden en dan ook de politiekewetenschappelijke doctorandus denk dat hij alles kan rijexaminator. En aan het einde draait het allemaal om het beheersen het durven en simpel rechts voorrang geven.Ik durf met je te wedden dat niet al die rijexaminatoren of instructeurs goed zijn in helling-proef. Maar jij lieve en beste dame kan het en heeft het echt ervaard,helaas wel met schade en extra kosten erbij maar je bent er om het na te vertellen. Je mag met jouw prachtig verhaal even naar de kamer van koophandel hahahahaha grapje, ah misschien kan je wel via de ombudsman een gedeelte van jouw geld opeisen hihihi. Maar een goed verhaal en ervaring rijker op mijn eiland dushi korsow. !!!!!!!!…….ps ik vraag me af als alle ferdinand zulke klojos zijn want ik ken een en deze lijk op een tweeling. Sorry Elisa, trouwens je bent wel een stuk hoor,nice picture

 2. @Ferdinand: Beste Ferdinand laten wij niet gaan beginnen met mierenneukerij. Nederlands is mijn tweede taal, thuis spraken wij papiaments en op school nederlands. Ik probeer mijn best zo goed mogelijk te doen om het Nederlands goed te beheersen. Ik weet drommels goed dat zij Elisa heet. Nou moet ik jou ook corrigeren want ze heet Elisa met een S en niet met een Z. Eigenlijk gaat het niet zo zeer om de woordenkeuze of spelling het gaat erom dat de lezer jou begrijpt. Ik ben geen neerlandikus. Persoonlijk vind ik het ook heel leuk geschreven erg lachwekkend. Over jou dikke weddenschap over mijn kennis van borden en verkeersregels alsmede mijn reactievermogen fors te wensen overlaten dan heb jij het goed mis jongen. Ik heb in 2004 mijn buschauffeursdiploma behaald voor maximaal 8 personen en doe regelmatig de bordenkennis op internet met een ruim gemiddelde, plus hou ik mijn verkeersregelboek konstant in de gaten nou jij. Eigenlijk weet ik niet waar jij al dat gekheid vandaan haalt. Ik durf wel met jou te wedden dat je Nederlands over een poos heel erg zal veranderen wanneer ze de integratiebeleid invoeren op Curacao. Wel moet ik eraan toevoegen, dat je tijdens het schrijven van een artikel geen taal correctie gebruikt en dat het erg vervelend is, bijna aan het eind van je artikel alles te zijn kwijt geraakt. Ik vind het niet erg om fouten te maken, soms zit ik op mijn werk zelf de taal voor vele collega’s nederlanders te verbeteren. Zo schrijven ze egt en heefd etc etc. In de Nederlandse kranten tegenwoordig krieolt het van de fouten. Op school in 1983 werden wij verplicht de Volkskrant te lezen om ons Nederlands bij te spekken. Tegenwoordig maak ik me niet zo druk meer om het Nederlandse taal. Toen ik naar school wel. Ps heb ik het gevoel alsof jij de vriend bent van haar.

 3. @VITO: Wat vooral lachwekkend is, is uw woordkeuze en de spelling daarvan. Ze heet trouwens E…liza en het is heel leuk geschreven. Ik durf overigens een dikke weddenschap aan dat uw kennis van de verkeersregels en -borden alsmede uw reactievermogen fors te wensen overlaten.

 4. Ik deed het op een alterntieve manier; SInds mijn 16e rijlessen van mijn broer. Op mijn 18e in de USA mijn rijbewijs gehaald voor USD 5. Vervolgens maar NL gegaan voor studie en rijbewijs omgeruild voor een nederlandse. Kosten iets van Nlg 37,50 Ik begrijp wel dat mensen hier ziek van worden als ze zoveel geld hebben betaald voor een rijbewijs. De beste reactie vond ik ooit “En hoeveel ongelukken heb je gemaakt?”. Helaas voor deze persoon kon ik de vraag beantwoorden met 2 keer in de dertig jaar die ik nu auto rij.
  Nog een paar opmerkelijke zaken: (1) Vrouwen geven minder snel een kans dan mannen. (2) Veel mensen weten niet waarvoor de nachtstand van de spiegel is. (3) Veel bestuurders die in een versnelllingsauto rijden drukken hun koppeling in tijdens het maken van een bocht. (4) Mensen weten niet dat ze een beslagen binnen ruit droog kunnen krijgen door de airco of verwarming in de juiste stand te zetten. (5) Bij het verwisselen van een band draai je de schroeven alvast een beetje los wanneer de auto nog niet op de krik staat. Ze leren je kennelijk niet alles tijdens de rijles.

 5. Zo Lisa ik zou zeggen wat een stomme trut ben je, toch. Dan had je beter je rijbewijs op Curacao kunnen halen. Dan had het je op zijn minst +- €2500 over gehouden om op Curacao te besteden en je had bepaalde keepjes technieken,voor het autorijden beter in handen. Zoals ik begrepen heb heb jij je goed laten uitpersen voor een Nederlandse rijbewijs. Van mij dit best leren als in een vreemde land of eiland moet rijden. Laat iemand met wat autorijervaring naast je zitten om je bepaalde kneepjes uit te leggen van een bepaalde land eer je alleen gaat rijden. Kijk een europese kan makkelijk met een europese rijbewijs. Het zal niet makelijk gaan in engeland suriname en brits guyana waar ze links rijden laat staan Curacao en Portugal met zoveel heuvels. Ik heb rijlessen gehad in 74 van een Surinaamse Officier weilen hr Vos super. In 10 lessen was ik klaar voor mijn rijexamen. Ik ben die man erg dankbaar hoor. Ik heb t.n.t. geen enkele zware auto ongeluk gehad. Ook niet in Nederland. Momenteel ben ik 60 en ik hoop dat het ook zo zal blijven. Toen ik pas mijn rijbewijs had ik een keer een auto gepakt van achteren en een keer in Nederland ook van achteren. Kenmerken is dat ik niet goed oplette daarom. Sindsdien heb ik mijn lesje geleerd ik zou haast zeggen nooit meer. Zorg er wel voor dat jij altijd voorzichtig bent met autorijden. Ik vond jou verhaal toch wel lachwekkend. .

 6. Maak je maar niet druk en neem je tijd…… er zijn genoeg mensen hier op het eiland die, en dat durf ik met zekerheid te zeggen, een heel stuk slechter/gevaarlijker zijn in de auto 😉

 7. Hoi Elisa,

  HAHAHA….. en dan heb je ook nog heel vaak pech met de auto’s die je rijdt. Het zit niet mee maar achteraf kun je er vast om lachen. leuk stukje.

 8. Leuk! En erg herkenbaar. je bent harstikke stoer. 😉

 9. Aardige analyse, Elisa.
  Het rijgedrag heeft helaas tot gevolg dat je a/constant auto’s in het midden van de weg ziet die op elkaar zijn geklapt en daardoor de autoverzekering absurd hoog zijn.
  Mede dankzij dit rijgedrag.