• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

burney el hage en ramoncito booiCURAÇAO – Bonairianen op straat halen hun schouders op als het woord Zambezi valt. Het kan maar weinig mensen op Bonaire wat schelen, lijkt het. Alleen Fundashon Bon Gobernashon laat niet zomaar corruptie van tafel vegen, meldt Caribisch Netwerk.

“Na zoveel jaren procederen, lopen ze toch nog steeds rond? Het had allang over moeten zijn na twee jaar”, zegt een taxichauffeur bij de taxipost op vliegveld Flamingo Airport. “Kijk hoe de corruptie van tafel is geveegd”. Er heerst berusting bij de gedachte dat de Booi en El Hage de dans gaan ontspringen. In de Zambezi-zaak staan ze nog slechts terecht voor hypotheekfraude en valsheid in geschrifte. Die zaak dient in maart volgend jaar.

Lange duur
De gelatenheid en de scepsis hebben te maken met het lange duur van de zaak, zegt voorzitter Nochi Willem van de Fundashon Bon Gobernashon (Stichting Goed Bestuur). “Maar het kan nog jaren duren”. De stichting heeft destijds de Zambezi-zaak aanhangig gemaakt na het uitbrengen van een zwartboek met een verzameling van bewijzen over corruptie onder lokale politici op Bonaire.

Openlijk
Bijna niemand op straat wil openlijk zijn mening geven over de Zambezi-zaak. “Mijn stem wordt herkend”, zegt een vrouw op het vliegveld. Een andere taxichauffeur bij de taxipost blijft stoïcijn zijn krant inkijken. Veel wil hij er niet over de zaak zeggen: ‘Als ze inderdaad iets hebben gedaan, hadden ze allang achter de tralies moeten zitten’. Anderen zeggen dat de zaak door moet gaan tot de onderste steen boven komt.

Gelatenheid
Willem is zich bewust van de gelaten publieke opinie. “De algemene gedachte is dat het toch niets uithaalt, daarom halen ze hun schouders op. Ze denken: mensen aan de top en met geld gaan weer vrijuit. Maar let wel, Bonairianen zijn zich er wel bewust dat iets niet in de haak is rondom Booi en El Hage”. Een man bij supermarkt Warehouse durft wel zijn mening te geven over de Zambezi-zaak. “Er komt een dag dat ‘iets’ naar buiten komt. Het is nu afwachten, maar waar rook is, moet vuur zijn.”

Hoger beroep
Bon Gobernashon heeft kennis genomen van het standpunt van het Openbaar Ministerie om het eindvonnis af te wachten om dan, ongeacht het resultaat, in hoger beroep te gaan. Ondanks de laatste ontwikkelingen waardoor de ambtelijke feiten van tafel zijn, vindt Willem dat Bon Gobernashon geen gezichtsverlies heeft geleden.

Doelen
Willem: “We bereiken langzaam onze doelen. Er is nu financieel toezicht door het Cft, er is een gedragscode voor gezagdragers en een code voor goed zakelijk bestuur voor overheids-nv’s. De gezaghebber heeft een integriteitsbeleid aangekondigd. Maar we moeten afrekenen met het verleden. Dat betekent afrekenen met bestuurders die op een ondeugdelijke en onbehoorlijke wijze zijn omgegaan met de belangen van dit eiland.”

1 reactie op “Gelatenheid over Zambezi-zaak”

  1. Laat Booi eens een lijst van bezittingen (onroerend goed en bankrekeningen) over de hele wereld bekend maken en daarna uitleggen hoe hij die met een ambtenarensalaris heeft kunnen verwerven.