• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Marineduikers gaan vanaf vandaag op zoek naar een torpedo uit de Tweede Wereldoorlog die zich ergens op de zeebodem in de wateren nabij Eagle Beach Aruba bevindt. De komst van de duikers betekent voor Aruba een mogelijkheid om een zoekpoging te initiëren naar deze historische torpedo.

De ervaren duikers die komende maand aanwezig zijn in het Caribisch gebied voor de internationale duikoefening Western Partnership, zijn gespecialiseerd in dergelijke zoekacties. Met behulp van een speciale onderwaterrobot kunnen ze een grote oppervlakte afzoeken.

Torpedo’s afgevuurd
Tijdens de operatie Paukenslag in de Tweede Wereldoorlog torpeerde een Duitse U-boot twee olietankers. Eén van de torpedo’s belandde op het strand bij Eagle Beach. In 1942 is een poging gedaan om de torpedo onschadelijk te maken. Vier militairen kwamen om het leven toen de torpedo onverwacht explodeerde. In februari vorig jaar werd op Marienekazerne Savaneta een anker en gedenkplaat onthuld als eerbetoon aan de overleden militairen.

Zoektoch naar derde torpedo
Een derde afgevuurde torpedo miste doel en kwam ergens nabij Eagle Beach terecht. De kans dat deze torpedo na al die jaren wordt gevonden is klein. Mocht de actie succesvol zijn dan wordt in overleg met de autoriteiten bekeken wat er met de torpedo moet gebeuren. De marineduikers hopen dat zij met deze zoekactie kunnen bijdragen aan het afronden van dit stukje Arubaanse geschiedenis.

1 reactie op “Duiken naar Torpedo”

  1. Das boot.