CURAÇAO – Zeker drie kinderen en een leraar zijn vandaag omgekomen door een aanslag voor een joodse school in de Zuid-Franse stad Toulouse. De openbaar aanklager in de stad zei dat de dader schoot op alles wat bewoog op de ontmoetingsplek van kinderen en hun ouders voor het gebouw.

Daarna zou hij op een scooter of motor zijn gevlucht.De antiterreurafdeling van het Franse Openbaar Ministerie opent een terrorismeonderzoek naar de drie schietpartijen in het zuidwesten van Frankrijk.

Wapen
Bij de aanslag is volgens bronnen binnen de politie hetzelfde kaliber wapen gebruikt als bij twee aanvallen die vorige week in de buurt van Toulouse werden gepleegd. Een 24-jarige en 26-jarige militair overleden donderdag door een schietpartij op straat in de stad Montauban ten noorden van Toulouse. Volgens de autoriteiten reed de schutter op een scooter.

Schutter
Ruim een week geleden werd in Toulouse zelf een 30-jarige militair van de parachutisteneenheid doodgeschoten door een schutter op een motor. Volgens de zondagskrant Le Journal du Dimanche waren de drie omgekomen militairen van Noord-Afrikaanse afkomst. Een vierde militair die na de aanslag in Montauban in kritieke toestand in het ziekenhuis ligt, zou uit het overzeese gebiedsdeel Guadeloupe afkomstig zijn.

Verband
President Nicolas Sarkozy waarschuwde vandaag niet te snel een verband te leggen tussen de schietpartij bij de school en de aanslagen op de militairen. Hij gaat vandaag nog naar Toulouse samen met minister Luc Chatel van Onderwijs en het hoofd van de CRIF, het samenwerkingsverband van Joodse organisaties in Frankrijk. Opperrabbijn Gilles Bernheim is onmiddellijk naar de Zuid-Franse stad vertrokken. Hij zei ontzet te zijn door wat daar is gebeurd.

© ANP, alle rechten voorbehouden

www.versgeperst.com