amnesiaCURAÇAO – 2015 wordt een goed jaar voor de dance festivals. De elektronische dansmuziek (EDM) wordt als het snelst groeiende muziekgenre ter wereld beschouwd. Gezien het toenemende nationale en internationale talent en de lucratieve ontwikkeling van het genre, is het economische effect ervan gunstig voor Curaçao.

Dat meldt Caribisch Netwerk.

Promotie
Curaçao Tourist Board (CTB) helpt waar het kan met promotie van de festivals. Volgens André Rojer, marketingmanager van CTB USA, zijn de dance festivals internationaal gezien zeer positief voor het ‘merk’ Curaçao. “Als je laat zien dat je serieus bent zal CTB het evenement zeker steunen met marketing en PR. Helaas hebben we niet de middelen om met grote bedragen mee te doen, zoals bijvoorbeeld Aruba.”

Vijf ton
De begroting voor een dergelijk evenement kan in de miljoenen guldens lopen. Alain Voigt, eigenaar van Face Events en Walid Samandar, eigenaar van Amnesia Events moeten beiden lachen. “Denken jullie dat ik miljonair ben?”, vraagt Alain. “Nee, zo krijg je je investering er niet uit”, voegt Walid toe. Uiteindelijk geven ze toe dat de jaarlijkse begroting van Amnesia ongeveer vijf ton bedraagt. “Om een gerenommeerde DJ naar Curaçao te krijgen moet je een persoonlijke relatie met de artiest hebben anders vragen ze woekerprijzen”, legt Alain uit. “Wij hebben het geluk dat veel Nederlandse DJ’s affiniteit met Curaçao hebben.”

Rendabel
Het is moeilijk te bepalen hoe rendabel de festivals zijn, gezien de hoge kosten en omdat veel locaties niet meer dan vijfduizend bezoekers aankunnen. Alain en Walid zeggen dat het succes zit in de keuze van een goede locatie en de steun van partners en sponsoren. “Het is een ingewikkeld proces”, zegt Walid. Ook Rojer van het CTB vraagt zich af hoe bepaalde festivals kunnen overleven. “Voordat wij met een promotor in zee gaan willen we eerst het plan en de opstelling van de artiesten zien”, benadrukt hij.

Koop
Alain wist in juni Walid en zijn broer Ibrahim Samander te overtuigen om het Amnesia Music Festival aan hem te verkopen. “Ik heb altijd bewondering gehad voor de wijze waarop de gebroeders Samandar zich gericht hebben op de vestiging van het ‘merk’ en de ervaring van het publiek en vaak in mindere mate op de artiesten”, zegt hij.

Hobby
“Ik was nooit van plan om Amnesia te verkopen, ik heb de organisatie van feesten en evenementen altijd als een hobby beschouwd”, voegt Walid toe. Maar het bedrijf van Walid en zijn familie begint maar aandacht te vragen. “Toen Alain en ik in februari begonnen te praten was ik er nog niet zeker van en het viel me zwaar om Amnesia te laten gaan.”

Festivals
Amnesia Music Festival is niet het enige EDM-evenement op Curaçao. Het jaar begint met Su ‘Legria, gevolgd door Cabana Beach Festival, georganiseerd door Face Events in mei en september. In april en oktober is het Latin Village Festival op Landhuis Brievengat en in november het Smash the House Festival op Kokomo Beach.

Regionale bestemming
Wil de festivalindustrie op Curaçao blijven bloeien, dan moet er een duidelijke structuur in de organisatie van evenementen komen en minder geïmproviseerd worden, vindt Alain. “Veel mensen onderschatten de kosten en overschatten de winst aanzienlijk. Maar het is mijn droom dat Curaçao een regionale bestemming wordt.”

Laat hier je reactie achter

Versgeperst.com hanteert gedragsregels. Door gebruik te maken van onze website verklaar je je hiermee akkoord.